Čo nečistiť sódou bikarbónou? Na týchto 7 vecí v domácnosti pri sóde bikarbóne zabudnite!

Obľubujete sódu bikarbónu nielen na pečenie, ale aj na čistenie svojej domácnosti? V tom prípade si dajte POZOR! A zistite dnes spolu s nami, čoho by ste sa so sódou bikarbónou nikdy nemali dotýkať.

Jedlá sóda je prírodný čistič číslo jeden na odstraňovanie nečistôt a odolných škvŕn pri upratovaní každej miestnosti v domácnosti. Od drhnutia špár na dlaždičkách až po odstraňovanie olejových škvŕn z oblečenia, existuje toľko vecí, o ktorých ste nevedeli, že ich môžete vyčistiť sódou bikarbónou. ALE! V domácnosti sú aj typy povrchov, ktorým by ste sa mali so sódou bikarbónou vyvarovať.

Ocot a sóda bikarbóna

  • Sódu bikarbónu možno ľahko nájsť v našich kuchynských skrinkách, čo nám ušetrí starosti s nákupom chemických čistiacich prostriedkov.
  • A spolu s bielym octom sú tieto domáce ingrediencie ideálnou čistiacou kombináciou na zvládnutie našich domácich prác v boji so špinou, smradom a nečistotami.

Čistenie povrchov a obyčajná jedlá sóda - prečo si na ňu treba dať pozor?

Aj napriek super schopnostiam jedlej sódy existujú veci, ktoré by ste nikdy nemali čistiť sódou bikarbónou.

Jedlá sóda je mierne abrazívna a pri čistení určitých povrchov poškriabe alebo spôsobí poškodenie.

  • Abrazívne vlastnosti sódy bikarbóny môžu časom spôsobiť poškodenie mramoru a kremeňa.
  • Keďže sóda bikarbóna môže spôsobiť škrabance a opotrebovať vrchnú ochrannú vrstvu mramorových a kremenných povrchov, vynechajte ju ako každodenný čistiaci prostriedok a namiesto toho siahnite po krémovom alebo tekutom čistiacom prostriedku, aby ste sa vyhli nákladnému trvalému poškodeniu.
  • Aj niektoré kovy sú reaktívnejšie ako iné, takže jedlá sóda môže spôsobiť zmenu farby. Aj keď to úplne nezničí kov, výsledok bude navzhľadný a nepekný.
  • Ďalšia vec, na ktorú si treba dať pozor pri sóde bikarbóne, je kombinovať ju s niečím kyslým, ako je ocot alebo citrónová šťava.

Neprehliadnite: Pohodlné pohovky do obývačky – aký model vybrať do tmavého interiéru?

upratovanie

Zdroj: Depositphotos

Čo nikdy nečistiť sódou bikarbónou?

Aby ste predišli poškodeniu (a následným nákladom), tu sú hlavné veci, ktoré odborníci varujú, aby ste nikdy nečistili pomocou sódy bikarbóny.

1. Sklo/zrkadlá

Ak sú na vašom skle alebo zrkadlách šmuhy alebo nečistoty, nevyberajte sódu bikarbónu, aby ste ich očistili. Keďže sóda bikarbóna je abrazívny čistiaci prostriedok, môže poškriabať alebo poškodiť povrch skla. Ak chcete vedieť, ako čistiť okná a nechať ich bez šmúh, vždy je najlepšie použiť namiesto toho biely ocot alebo čistič skla.

2. Drevené podlahy a drevený nábytok

Ak chcete lesklú drevenú podlahu, vyhnite sa používaniu sódy bikarbóny. Jedlá sóda je príliš drsná na tmely na drevo používané na drevený nábytok alebo podlahy a iba poškodí alebo zdeformuje tvrdé drevo. Keď sa učíte čistiť podlahy z tvrdého dreva, držte sa dobrej staromódnej mydlovej vody alebo čistiaceho prostriedku na drevo, aby bol povrch čistý.

Odporúčame aj: 4 tipy, ako si užiť melancholickú jeseň a zvládnuť zmenu času

sóda bikarbóna

Zdroj: Depositphotos

3. Mramorové alebo kremenné dosky

Podobne nikdy nepoužívajte sódu bikarbónu na čistenie mramorových dosiek. To by mohlo časom poškriabať alebo opotrebovať tmel a spôsobiť stratu lesklého vzhľadu. Navyše, mramor, kremeň alebo akýkoľvek iný prírodný kameň sú drahé materiály, takže oprava akéhokoľvek poškodenia môže byť nákladná.

Namiesto toho použite saponát a vodu alebo špeciálny čistič na mramor na čistenie kuchynských pracovných dosiek a zabráňte leptaniu.

4. Pozlátený jedálenský riad

Ak chcete, aby sa vaše zlaté príbory alebo riady leskli, nečistite ich sódou bikarbónou. Zlato (a starožitné striebro) sú mimoriadne mäkké kovy. Sóda bikarbóna nielenže poškriabe povrch, ale môže spôsobiť úplné opotrebovanie pokovovania.

5. Keramická varná doska/rúra

Ak čistíte sklenený sporák, uistite sa, že nie je keramický. Zatiaľ čo jedlá sóda je skvelá na čistenie plynových varných dosiek, na keramické sklo je príliš drsná. Nielenže zanechá biely film, ktorý sa ťažko odstraňuje, ale poškriabe povrch.

  • Vyhnite sa tiež používaniu jedlej sódy na čistenie dvierok rúry a namiesto toho sa rozhodnite pre citrón alebo biely ocot.
  • Potom ho utrite suchou handričkou.

Tip pre vás: Škvarková nátierka 5x inak a vždy chutne!

čistenie

Zdroj: Depositphotos

6. Hliníkový riad

Hoci je sóda bikarbóna skvelá na čistenie kovových hrncov a panvíc z nehrdzavejúcej ocele, nepoužívajte ju na hliníkový riad. Keď sóda bikarbóna prenikne na povrch, povedie to k oxidácii, ktorá spôsobí odfarbenie a zhnednutie. Jednoducho použite saponát a vodu na čistenie hliníka alebo použite citrón a biely ocot na odolné škvrny.

7. Predmety s hlbokými drážkami alebo prasklinami

Ak čistíte povrchy s drážkami alebo prasklinami, nepoužívajte sódu bikarbónu. Jedlá sóda má tendenciu zanechávať po zaschnutí prašné biele zvyšky, takže na niektorých povrchoch môže vyzerať nevzhľadne. Položky, ako sú klávesnice, myš, diaľkové ovládanie televízora alebo dokonca trstinový nábytok, ktorý sa ťažko čistí, možno jednoducho vyčistiť handričkou z mikrovlákna.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE