Vysoký cholesterol upraví aj vhodná strava – 13 skvelých potravín na zníženie cholesterolu v krvi

Vysoký cholesterol upraví aj vhodná strava – 13 skvelých potravín na zníženie cholesterolu v krvi

Viete, prečo sa vysokému cholesterolu často hovorí aj tichý zabijak? Mnohí si myslia, že keď sa v našom tele deje niečo zlé, naše telo nám to dá vedieť rôznymi zjavnými príznakmi. Avšak, vysoká hladina cholesterolu sa vo väčšine prípadov a za bežných okolností zvonka viac-menej neprejavuje. Príznaky neraz prídu až pri rozvoji závažnejších zdravotných komplikácií, akým je aj infarkt myokardu.

Zistiť hladinu cholesterolu preto možno spravidla hlavne krvným vyšetrením. Zvýšený cholesterol sa pritom môže spájať s vážnym problémom zvaným ateroskleróza. Ide o stav, pri ktorom dochádza k hromadeniu cholesterolu v poškodených cievach, čo vedie k zníženiu prietoku krvi v cievach a zvýšeniu rizika zrazenín. Vysoký cholesterol skutočne neradno ignorovať alebo podceňovať.

Trápi vysoký cholesterol aj vás? Prečo vlastne vzniká vysoký cholesterol? Ktorým osobám najviac hrozí vysoký cholesterol a problemy s ním spojené? Ako ovplyvniť hladinu cholesterolu pomocou vhodne zvolenej stravy? Na to všetko sa pozrieme na nasledujúcich riadkoch.

Príčiny vysokej hladiny cholesterolu

Samozrejme, cholesterol nemôžeme označovať len za niečo škodlivé. Ide o telu vlastnú látku, ktorá je napríklad súčasťou nervových obalov a má v tele viaceré funkcie. Rozlišujeme takzvaný HDL cholesterol (prezývaný aj dobrý cholesterol) a LDL cholesterol (označovaný aj ako zlý cholesterol). Kým LDL cholesterol sa môže spájať so zdravotnými rizikami, práve HDL cholesterol napomáha znižovať hromadenie cholesterolu v tepnách.

Vznik vysokého cholesterolu nemožno pripísať jedinej hlavnej príčine. Ide o multifaktoriálne ochorenie, na vzniku ktorého sa môže podieľať kombinácia viacerých vnútorných a vonkajších činiteľov. Na zvýšený cholesterol môžu mať vplyv nasledujúce faktory:

  • genetická predispozícia, resp. dedičné faktory,
  • vyšší vek,
  • ochorenia jedinca – cukrovka, hypotyreóza, obličková nedostatočnosť, familiárna hypercholesterolémia,
  • fajčenie,
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • vyššia telesná hmotnosť,
  • brušná obezita – vyšší obvod pása,
  • nadmerná konzumácia potravín spracovaných pri vysokých teplotách (najmä živočíšneho pôvodu),
  • nadmerná konzumácia tukov a cukrov,
  • nedostatok pohybu a cvičenia,
  • sedavé zamestnanie.

Odporúčame: ​Rakovina krčka maternice – ktoré ženy sú ohrozené, aké sú príznaky, liečba a možnosti prevencie?

Ktoré potraviny pomôžu znižovať cholesterol?

Pri normalizácii hladiny cholesterolu v krvi má zásadný význam vhodná strava, či už pacient užíva alebo neužíva lieky na vysoký cholesterol. Je známych mnoho potravín, ktoré napomáhajú znížiť vysokú hladinu cholesterolu, prípadne pomáhajú zvyšovať hladinu HDL cholesterolu, ktorý obmedzuje škodlivý účinok LDL cholesterolu.

Samozrejme, žiadna potravina nemá zázračné účinky a nevyrieši náš problém s vysokým cholesterolom po tom, čo si ju párkrát naservírujeme na tanier. Avšak, sú dobre známe viaceré potraviny s priaznivým vplyvom na úroveň cholesterolu v krvi, ktoré sú vítané v jedálničku. Ktoré to sú?

1. Avokádo

Optimálna hladina cholesterolu je veľmi zásadná pre zdravie srdca a ciev a prispieva k prevencii srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú dnes najčastejšou príčinou úmrtia. V strave zameranej na zníženie cholesterolu, resp. podporu správnej hladiny cholesterolu, by nemalo chýbať avokádo.

Toto netradičné ovocie je dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje aj mononenasýtené mastné kyseliny a ďalšie zdravé tuky. Vďaka týmto živinám avokádo významne prispieva k znižovaniu hladiny celkového cholesterolu aj hladiny triglyceridov. Nahraďte avokádom napríklad maslo v nátierkach.

2. Vlašské orechy

Orechy sú fantastickým zdrojom zdravých tukov, či už hovoríme o vlašských orechoch alebo iných druhoch. Hrsť vlašských orechov poskytne nášmu telu omega-3 mastné kyseliny v nemalom množstve. Tieto mastné kyseliny podporujú dostatočnú hladinu HDL cholesterolu, ktorý zabezpečuje, aby v tele LDL cholesterol nenapáchal veľa škôd. S množstvom to ale nepreháňajte, stačí menšia hrsť denne.

3. Cesnak

Cesnak je dobre známym prírodným liečivom, na ktoré sa spoliehali v mnohých prípadoch aj naši predkovia. Známe sú jeho prirodzené antibiotické účinky. A rozhodne môžeme cesnak zaradiť medzi potraviny, ktoré znižujú hladinu celkového cholesterolu. Obsahuje flavonoidy, ktoré majú priaznivý vplyv na cievy a preventívne pôsobia proti ich kôrnateniu a upchávaniu. Navyše má cesnak priaznivý vplyv aj na krvný tlak.

4. Fazuľa

Medzi potraviny znižujúce cholesterol patrí aj fazuľa, alebo strukoviny vo všeobecnosti. Fazuľa a ďalšie strukoviny, ako cícer, šošovica, hrach, sója, obsahujú vysoké množstvo vlákniny. A práve potraviny bohaté na rozpustnú vlákninu sú vítané v jedálničku, ak vás trápi vysoký krvný cholesterol. Strukoviny dobre zasýtia aj doplnia bielkoviny, preto sa nebojte mäso párkrát týždenne nahradiť práve fazuľou a ďalšími bôbovitými semenami.

Odporúčame: ​Toto nejedzte a nepite po 20-tej hodine, ak sa chcete dobre vyspať!

5. Losos

Pri problémoch s vysokým cholesterolom sa do jedálnička oplatí zaradiť aj niektoré potraviny živočíšneho pôvodu, a to v prvom rade mastné ryby, či už sladkovodné ryby, ale hlavne tie morské. Skvelou voľbou je chutný losos, ktorý je extrémne bohatý na spomínané mastné kyseliny. Patrí k najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev, zvyšujú dobrý HDL cholesterol a tlmia zápal v tele.

6. Olivový olej

Priaznivé učinky olivového oleja na ľudský organizmus sú veľmi dobre známe. Okrem iného je zdrojom cenných mononenasýtených mastných kyselín a napomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Obsahuje aj polyfenoly, vďaka ktorým ešte účinnejšie znižuje riziko srdcových chôrob. Stavte na kvalitný extra panenský olivový olej, ktorý je ideálne využívať hlavne v studenej kuchyni, teda napríklad na pokvapkanie čerstvého šalátu.

7. Ovsené vločky

V strave osoby s vysokým cholesterolom by nemali chýbať ani ovsené vlačky. Sú zdrojom vlákniny, ktorej príjem je dôležitý aj pre správnu hladinu cholesterolu. Ovos obsahuje takzvané betaglukány (typ rozpustnej vlákniny), ktoré znižujú obsah cholesterolu. Tieto látky totiž bránia vstrebávaniu žlčových kyselín z čriev, s čím následne súvisí pokles hladiny LDL cholesterolu.

Do jedálnička sa však vo všeobecnosti oplatí zaradiť celozrnné obilniny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, ale aj mnohých iných živín a minerálnych látok.

8. Zelená listová zelenina

Pri problémoch s vysokým cholesterolom sa vo všeobecnosti odporúča zvýšiť podiel zeleniny v jedálničku. Prakticky akákoľvek zelenina je v tomto smere prospešná. Konkrétne je však proti vysokému cholesterolu dobrým pomocníkom napríklad tmavá listová zelenina, ako je napríklad špenát alebo kel.

Okrem iného tmavozelená zelenina obsahuje vlákninu, viaceré karotenoidy i cenné antioxidanty a aj vďaka tomu má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Okrem toho viaže žlčové kyseliny, čím napomáha telu vylučovať väčšie množstvo cholesterolu. Obsiahnutý luteín (druh karotenoidu) navyše brzdí oxidáciu LDL cholesterolu, čím prispieva k prevencii jeho usádzania v stenách ciev.

9. Paradajky

Pri zelenine ešte zostaneme. Zdravá hladina cholesterolu môže byť podporená aj paradajkami. Prečo? Paradajky obsahujú takzvaný lykopén, čo je červené farbivo. Lykopén je známy svojimi protinádorovými účinkami, no rovnako znižuje hladinu LDL cholesterolu a bráni upchávaniu ciev. Avšak, lykopén je lepšie vstrebateľný po tepelnej úprave. Preto sú v tomto smere lepšou voľbou paradajky vo varenom pokrme, nie čerstvé paradajky. 

Odporúčame: ​Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

10. Artičoky

A ak vás trápi vysoký krvný cholesterol, pridajte do jedálnička aj artičoky. Vďaka svojmu zloženiu, v ktorom sa ukrývajú aj cenné antioxidanty či vláknina, napomáhajú účinne znížiť hladinu triacylglycerolov v krvi a zvýšiť dobrý HDL cholesterol. Ak vám artičoky nie sú práve pochuti, poobzerať sa môžete napríklad po extraktoch z artičok vo forme kapsúl, ktoré sú dostupné v lekářňach.

11. Zelený čaj

Ak chcete svoju stravu zamerať na boj s vysokým cholesterolom, do pitného režimu pridajte zelený čaj. Má silné antioxidačné účinky, vďaka čomu chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom. Na vysoký krvný cholesterol majú priaznivý vplyv obsiahnuté katechíny, ktoré podporujú aj dobrý krvný tlak. Avšak, nepodceňte kvalitu čaju. Ak chcete svoje zdravie pravidelne podporovať zeleným čajom, stavte na kvalitný sypaný zelený čaj a hlavne ho správne pripravujte.

12. Horká čokoláda

Aj horká čokoláda a kakao sú správnou voľbou pri problémoch s vysokým cholesterolom. Je vedecky dokázané, že horká čokoláda znižuje úroveň škodlivého LDL cholesterolu. Mimo toho tiež znižuje krvný tlak, podporuje zdravie pokožky a zlepšuje mozgové funkcie. Avšak, nezabudnite konzumovať čokoládu len v primeranom mnžostve a hlavne voľte kvalitnú čokoládu s vysokým podielom kakaa.

13. Hliva

Ako poslednú ešte môžeme spomenúť hlivu ustricovú. Táto huba obsahuje množstvo cenných živín a telu prospešných látok, vrátane zlúčenín blokujúcich vstrebávanie cholesterolu. Preto je hliva dobrým pomocníkom proti vysokému cholesterolu. Pravidelná konzumácia hlivy, napríklad aj v podobe chutnej polievky, napomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a riziko rozvoja aterosklerózy, ktoré môže viesť k ochoreniam srdca a ciev.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní