HDL cholesterol nie je žiaden strašiak pre zdravie, ale pomocník. Čo o ňom treba vedieť?

HDL cholesterol nie je žiaden strašiak pre zdravie, ale pomocník. Čo o ňom treba vedieť?

Stretnúť sa môžeme s rôznymi mýtmi a polopravdami o cholesterole. Snáď najčastejším tvrdením je, že cholesterol je škodlivý. Toto tvrdenie je však veľmi jednostranné a ako to býva pri všetkom, treba sa na vec pozrieť z viacerých strán. Cholesterol skutočne môže predstavovať hrozbu pre naše zdravie, avšak, platí to v prvom rade v prípade jeho nadbytku.

Táto steroidná látka nie je žiadnym jedom, ide o prirodzenú súčasť ľudského organizmu. Je nevyhnutné, aby sa v určitom množstve cholesterol v našom tele nachádzal. Jednou z jeho úloh je napríklad byť súčasťou nervových obalov. A to sa zdá byť pomerne dôležitá úloha, no nie? Okrem toho, že cholesterol je v určitých množstvách nevyhnutný pre zdravie človeka, rovnako nemožno zabúdať na to, že nie je cholesterol ako cholesterol.

Viete, aký je rozdiel medzi LDL cholesterolom a HDL cholesterolom? Práve HDL cholesterol je často označovaný ako dobrý. Prečo je to tak? Ako funguje v našom tele? Čo sa stane pri jeho nedostatku a ako zvýšiť jeho hladinu? 

Prečo je cholesterol dôležitý?

Pod pojmom cholesterol rozumieme lipid (tuk) zo skupiny steroidných látok. V ľudskom tele je cholesterol prirodzene transportovaný v krvnom obehu prostredníctvom prenášačov. Sám osebe nedokáže cirkulovať v krvnom riečisku, pretože nejde o látku rozpustnú vo vode. V najväčšom množstve však cholesterol nájdeme v tých tkanivách, v ktorých sa syntetizuje, teda primárne v pečeni. Nájdeme ho aj v mozgu, v určitom množstve však prakticky vo všetkých tkanivách. 

V dospelosti nie je bezpodmienečne nevyhnutné cholesterol prijímať v strave, keďže ho naše telo taktiež samo syntetizuje. K správnemu fungovaniu organizmu je však potrebný. Ide o nenahraditeľnú látku.

Naše telo potrebuje cholesterol, pretože:

  • sa prirodzene nachádza v bunkových membránach,

  • je dôležitou zložkou nervových obalov,
  • sa v detskom veku podieľa na správnom vývoji mozgu,
  • sa podieľa na tvorbe steroidných hormónov,
  • pretože je obsiahnutý v žlčových kyselinách, ktoré sú dôležité pri trávení, 
  • nevyhnutný pre produkciu vitamínu D (ten sa tvorí v koži aj vplyvom slnečného žiarenia).

Čo je HDL cholesterol?

Ako sme spomenuli v úvode, rozoznávame dva základné druhy cholesterolu, a to LDL a HDL cholesterol. Toto delenie vyplýva z dvoch foriem spomínaných prenášačov cholesterolu (ktoré ho transportujú krvným obehom). Tieto prenášače tiež nazývame lipoproteíny, pričom rozoznávame lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL – low density lipoproteins) a lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL – high density lipoproteins). 

  • Lipoproteíny s nízkou hustotou prenášajú cholesterol a tuk z pečene do zvyšku tela. Cholesterol prenášaný touto formou lipoproteínov nazývame aj LDL cholesterol.
  • Lipoproteíny s vysokou hustotou naopak zbierajú cholesterol v tele a prevážajú ho naspäť do pečene na elimináciu. Cholesterol prenášaný druhou formou lipoproteínov zase nazývame aj HDL cholesterol

Kým LDL cholesterol sa pri nadbytku usádza v cievach a môže zvyšovať riziko mnohých závažných zdravotných problémov, HDL cholesterol pomáha takýmto škodám na cievach a celkovom zdraví predchádzať. 

HDL cholesterol, teda cholesterol s vysokou hustotou, je charakteristický väčším zastúpením proteínov v porovnaní s LDL cholesterolom. Zabezpečuje spätný transport prebytočného cholesterolu z periférnych buniek a tkanív do pečene. Tam je prebytok metabolizovaný a ďalej spracovaný. HDL cholesterol teda pomáha predchádzať usádzaniu nadbytku cholesterolu v cievach, čo má preventívny účinok pred závažnými cievnymi ochoreniami. 

Hodnoty cholesterolu

Aby cholesterol v našom tele pracoval tak, ako má a nepredstavoval žiadne riziko, potrebné je, aby bol prítomný v optimálnych hodnotách. Nadmerné aj nízke hodnoty môžu viesť k zdravotným problémom. U dospelého jedinca sa za hornú hranicu hladiny celkového cholesterolu udáva hodnota 5,2 mmol/l (hodnoty nad 7,8 mmol/l sú považované za veľmi vysoké a rizikové s ohľadom na zdravie).

Čo sa týka hodnôt HDL a LDL cholesterolu, v prvom rade platí, že pomer medzi nimi by mal byť v ideálom prípade 1,5:3 (nemal by byť menší ako 1:3). Pri LDL cholesterole u dospelého človeka by hodnota mala byť nižšia ako 3,4 mmol/l, ideálne by nemala presiahnuť 3,9 mmol/l.

Hodnoty HDL cholesterolu v sére by mali stúpať nad 1,3 mmol/l. Avšak, optimálne sérové hodnoty u žien sú aj od 1,2 do 2,7 mmol/l, u mužov zase od 1,0 do 2,1 mmol/l.

Odporúčame: ​Dna a jej nepríjemné príznaky – ktoré faktory môžu spustiť záchvat?

Nedostatok HDL cholesterolu

Dostatočne vysoká koncentrácia HDL cholesterolových častíc v krvi je považovaná za významný pozitívny faktor v prevencii kardiovaskulárnych ochorení na čele s aterosklerózou. I preto je HDL cholesterol označovaný ako dobrý. Za abnormálne nízke a potenciálne škodlivé sú považované hladiny HDL cholesterolu pod 1,0 mmol/l (u žien spravidla nižšie ako 1,2 mmol/l). 

Ak v tele nie je dostatok HDL cholesterolu, nie je LDL cholesterol dostatočne zbieraný a odvádzaný naspäť do pečene. Hladina LDL cholesterolu pritom priamo súvisí aj hodnotami HDL cholesterolu. Nedostatok HDL cholesterolu sa prejaví v prvom rade práve na hladine LDL cholesterolu, a to postupným zvyšovaním škodlivého cholesterolu. To, do akej miery môže dôjsť k zvýšeniu LDL cholesterolu následne závisí napríklad aj od životného štýlu jedinca. Vieme, že k rizikovým faktorom vysokého cholesterolu patrí nezdravá strava, nadváha a obezita i fajčenie a nedostatok pohybu. 

Vysoký cholesterol nebolí, spravidla sa nijako neprejavuje, až kým nedôjde k rozvoju vážnejších komplikácií. Tou hlavnou je ateroskleróza – hromadenie cholesterolu v poškodených stenách ciev. Nízky HDL cholesterol a vysoký LDL cholesterol následne zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku, infarktu myokardu, mŕtvice, anginy pectoris či chronického postihnutia obličiek. 

Ako zvýšiť HDL cholesterol?

Podpora dostatočne vysokej hladiny HDL cholesterolu má následne priaznivý vplyv aj na hladinu LDL cholesterolu (môže pomôcť k zníženiu). Úroveň HDL cholesterolu je do veľkej miery ovplyvnená práve životným štýlom a teda zmenami v životnom štýle možno hladiny prirodzene zvýšiť. Významným rizikovým faktorom nedostatku HDL cholesterolu je nadváha a obezita. Úprava telesnej hmotnosti má v tomto smere priaznivý vplyv.

Zdravé hladiny HDL cholesterolu možno podporiť aj správnou stravou. V jedálničku sú vítané v primeranom množstvo zdroje zdravých tukov, napríklad s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín (omega-3, omega-6). Do tejto skupiny potravín radíme ryby, orechy, olejnaté semená, rastlinné oleje či vajcia. Naopak, je dôležité vyhýbať sa trans tukom, ktoré zvyšujú LDL cholesterol a znižujú HDL cholesterol. Nájdeme ich v margarínoch či vyprážaných pokrmoch.

Okrem toho by sa v jedálničku mala nachádzať zelenina a ovocie, celozrnné obilniny a strukoviny. K strave by sa mal pridať aj dostatočný pitný režim a dostatok fyzickej aktivity. Tiež je vhodné zabudnúť na cigarety. 

Odporúčame: ​Aké sú účinky ľanového oleja? Tu je 5 dôvodov, prečo ho používať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní