Cholesterol – 7 najčastejších mýtov a poloprávd s ním spojených

Cholesterol – 7 najčastejších mýtov a poloprávd s ním spojených

O cholesterole toho počúvame mnoho z rôznych strán. Vo väčšine prípadov sa pritom hovorí o ňom v negatívnom zmysle. Ide o akéhosi ničiteľa nášho zdravia, ktorý môže viesť k rozvoju závažných zdravotných problémov. Je to však úplne pravda? O cholesterole kolujú mnohé mýty a polopravdy, ktoré sú od pravdy viac alebo menej vzdialené.

Je skutočne cholesterol pre naše telo len škodlivý? Trápi iba ľudí s nadváhou alebo starších jedincov? Naozaj ho spôsobuje konzumácia vajec? Pozrite sa spolu s nami na najčastejšie mýty o cholesterole!

1. Cholesterol nášmu telu škodí

Najčastejším mýtom o cholesterole je pravdepodobne tvrdenie, že ide o škodlivú látku. Pravdou však je, že ide o telu vlastnú látku, ktorá môže spôsobovať problémy len za určitých okolností. Je potrebné myslieť v prvom rade na to, že táto látka je pre život prakticky nevyhnutná. Cholesterol je potrebný pre tvorbu bunkových membrán, je súčasťou nervových obalov, je základným stavebným kameňom pre steroidné hormóny a u detí má vplyv na správny vývoj mozgu. 

Z uvedeného vyplýva, že cholesterolu sa netreba nevyhnutne báť. Základom je udržiavať jeho hladiny v optimálnych hodnotách, a to hladinu HDL cholesterolu (ktorý je spravidla označovaný za dobrý cholesterol), ako aj hladinu LDL cholesterolu (ktorému sa hovorí aj zlý cholesterol, pretože jeho zvýšené hladiny môžu viesť k zanášaniu tepien a zvyšujú riziko ochorení srdca a ciev). Tak ako je pre telo škodlivá vysoká hladina cholesterolu, rovnako môže negatívne vplývať aj nízky cholesterol. 

Odporúčame: Trojdňová vojenská diéta sľubuje rýchly úbytok váhy. Ako je to s ňou v skutočnosti?

test na cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

2. Na vysoký cholesterol človeka upozornia príznaky

Na infekciu v tele človeka často upozorní napríklad zvýšená telesá teplota, na vysoký krvný tlak zase závraty, bolesti hlavy či hučanie v ušiach. Na rôzne zdravotné problémy dokáže naše telo poukázať rôznorodými príznakmi, no mnohé zostávajú aj skryté, a to neraz pomerne dlhý čas. A práve vysokému cholesterolu sa často hovorí aj tichý zabijak. Zvýšené ani vysoké hladiny cholesterolu totižto nemajú prakticky žiadne príznaky. 

Ťažkosti sa môžu objaviť až v momente, keď dôjde napríklad k upchatiu cievy z dôvodu nahromadeného cholesterolu. Neplatí teda, že ak je človek navonok zdravý a netrápi ho žiadna bolesť, určite sa ho vysoký cholesterol netýka. Stanoviť hladinu cholesterolu dokáže len vyšetrenie krvi. 

3. Vysoký cholesterol je iba záležitosťou ľudí s nadváhou

Mnohí ľudia si myslia, že vysoký cholesterol postihuje iba osoby s nadváhou a obezitou. Nadmerná telesná hmotnosť je skutočne rizikovým faktorom vysokého cholesterolu, no to neznamená, že človek s kilami navyše má automaticky problém s vysokým cholesterolom a jedinec s primeranou telesnou hmotnosťou určite tento problém nemá.

Na hladinu cholesterolu majú vplyv viaceré faktory, vrátane genetiky aj životného štýlu, vyššie riziko je tiež u cukrovkárov. Vysoký cholesterol trápi aj štíhlych ľudí. Je potrebné myslieť na to, že chudá postava nikdy nie je ihneď zárukou dobrého zdravia.

4. Vysoký cholesterol trápi len starších ľudí

Ťažkosti s vysokým cholesterolom sú často pripisované nielen osobám so zvýšenou telesnou hmotnosťou, ale aj starším jedincom. Pravdou však je, že vysoký cholesterol si nevyberá. Vysokým cholesterolom môžu trpieť seniori, dospelé osoby v produktívnom veku, no pokojne aj dospievajúca mládež a deti. Vysoký cholesterol v nižšom veku často súvisí s genetickými faktormi, či niektorými ochoreniami, ktoré sú u jedinca prítomné. 

Odporúčame: Ako ochladiť byt bez klimatizácie? 9 trikov, ktoré vás v horúčavách zachránia!

cholesterol vo vajíčkach

Zdroj: Shutterstock®

5. Za vysokým cholesterolom stoja vajíčka

V súvislosti s cholesterolom sú často skloňované vajíčka. Najmä v minulosti sme sa často mohli stretnúť s tvrdeniami, že množstvo skonzumovaných vajíčok je nevyhnutné dôsledne sledovať a obmedzovať na minimum, a to z dôvodu obsahu veľkého množstva cholesterolu v žĺtkoch. Avšak to, že určitá potravina obsahuje viac cholesterolu, ešte neznamená, že jej konzumácia vedie k rapídnemu zvýšeniu cholesterolu v krvi.

Vajcia predstavujú výživnú potravinu a ich konzumácia až tak zásadný vplyv na hladinu cholesterolu nemá. U niektorých osôb majú vajcia len mierny vplyv na hladinu LDL cholesterolu, zväčša však pomáhajú zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu, čiže majú v tomto smere skôr priaznivý účinok. 

6. Znížiť hladinu cholesterolu pomôžu len lieky

Pri dlhodobých problémoch s vysokým cholesterolom obvykle lekár predpisuje lieky na jeho zníženie. Uplatňujú sa takzvané statíny. Avšak to, že človek užíva lieky na zníženie hladiny cholesterolu, ešte neznamená, že nie je potrebné upraviť svoje stravovanie. V rámci liečby vysokého cholesterolu sa okrem liekov uplatňujú aj diétne opatrenia. Práve vhodná strava dokáže neraz mierne zvýšené hladiny cholesterolu dokonca upraviť aj bez liekov. 

Diéta pri vysokom cholesterole obvykle zahŕňa obmedzenie tukov. Nie sú však tuky ako tuky. Znížiť v strave treba najmä nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú napríklad v smažených pokrmoch, plnotučných mliečnych výrobkoch, údeninách, masle, tučných častiach hovädzieho mäsa, v bravčovom mäse aj zmrzline. V jedálničku sú vítané naopak zdroje zdravých tukov – ryby, orechy, olejnaté semená, rastlinné oleje. Strava človeka s vysokým cholesterolom by mala zahŕňať veľa čerstvého ovocia a zeleniny, zdroje vlákniny aj bielkovín. 

7. Miera pohybovej aktivity nemá vplyv na hladinu cholesterolu

Nakoniec sa môžeme stretnúť aj s tvrdením, že na hladinu cholesterolu nemá vplyv miera fyzickej aktivity. Sedavý spôsob života a nedostatok pohybu rovnako radíme k rizikovým faktorom vysokého cholesterolu. Pravidelný pohyb má priaznivý vplyv na hladinu HDL cholesterolu, ktorý sa v tele stará aj o to, aby LDL cholesterol nenapáchal veľké škody. Ak máte sedavé zamestnanie, neváhajte do svojho života zaradiť viac pohybu, hoci aj vo forme pravidelných prechádzok. Na dostatok fyzickej aktivity by si mali dávať ešte väčší pozor osoby, ktoré bojujú s vysokým cholesterolom. 

Odporúčame: Kde hrozí dovolenkárom brušný týfus? Nepodceňte prevenciu ochorenia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní