TOP 7 dôvodov, prečo jesť sezam: Prečo povedať týmto semienkam áno?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť sezam: Prečo povedať týmto semienkam áno?

Sezamové semienka už na prvý pohľad spozná asi každý. Sú drobné a majú béžovú, zlatistú či hnedú farbu, no existuje tiež i čierny sezam. Viete však, ako sezam vlastne rastie? Tieto jedlé semienka sa vo veľkom množstve ukrývajú v tobolkách, ktoré dozrievajú na sezame indickom, latinsky Sesamum indicum, čo je rastlina z čeľade sezamovité. Pôvod sezamu možno hľadať v Afrike, no dnes sú semená pestované v mnohých tropických aj subtropických oblastiach, najviac v Indii, Číne či Mexiku. Dôležitejšie však je, že hoci sú sezamové semienka na pohľad nenápadné, sú zároveň výživné a dokážu podporiť zdravie človeka. Prečo sa oplatí pravidelne do jedla pridať jednu či dve lyžice týchto semien?

1. Sú plné minerálnych látok

Sezamové semienka sú nabité mnohými dôležitými minerálnymi látkami a stopovými prvkami. Vo veľkom množstve obsahujú najmä železo, horčík, vápnik a fosfor. Nedostatok týchto látok v tele môže viesť k nemalým zdravotným ťažkostiam. Sezam tiež telu doplní nenahraditeľný zinok, draslík, selén aj mangán. Je však bohatý aj na vitamíny, hlavne vitamíny C aj E, ale aj viaceré vitamíny skupiny B. Nájdeme v nich tiež lecitín, fytosteroly či lignany so silnými antioxidačnými účinkami.

Odporúčame: Recept na chrumkavé batatové hranolky: Nebudete sa ich vedieť dojesť!

biely a čierny sezam

Zdroj: Shutterstock®

2. Sú bohaté na bielkoviny i zdravé tuky

Sezamové semená sú tiež zdrojom základných živín, a teda bielkovín, sacharidov aj tukov. Z veľkej časti sú tvorené práve tukmi. Obsahujú dôležité mononenasýtené aj polynenasýtené mastné kyseliny, napríklad i kyselinu olejovú. V sezame tiež nájdeme sacharidy, ktoré sú pre telo základným zdrojom energie. Približne z jednej pätiny sú tieto semienka tvorené dôležitými bielkovinami, ktoré sa podieľajú na tvorbe buniek aj tkanív, sú súčasťou hormónov či enzýmov, majú i obrannú funkciu a napĺňajú mnohé ďalšie úlohy.

3. Pomáhajú srdcu i cievam

Konzumáciou chutných sezamových semien je možné podporiť dobrý stav ciev a zdravie srdca. Vďaka svojmu zloženiu sú vítanou súčasťou jedálnička pri problémoch s vysokým cholesterolom. V tomto smere pomáhajú i vďaka obsahu spomínaných zdravých tukov či lignanov. Sezamové semienka však napomáhajú taktiež udržiavať primeraný krvný tlak. Tým, že podporujú normalizovanie hladiny cholesterolu aj tlaku v krvi, prispievajú k prevencii a znižovaniu rizika vzniku vážnych kardiovaskulárnych chorôb, vrátane aterosklerózy či infarktu.

sezamové semienka

Zdroj: Shutterstock®

4. Podporujú dobrú kvalitu vlasov aj kože

Semená sezamu indického sú skutočne bohaté na viaceré cenné látky, čo ocenia aj naše vlasy, pokožka či nechty. Vďaka obsahu karoténov, horčíka, vápnika, zinku, antioxidantov, bielkovín i zdravých tukov im dodajú poriadnu výživu. V rámci tradičnej medicíny sú vhodným pomocníkom pri problémoch s kožou i vlasmi. Napríklad obsiahnutý zinok udržiava zdravú pokožku a tiež prispieva k minimalizovaniu padania vlasov. Antioxidanty chránia pokožku pred poškodením zo strany voľných radikálov aj predčasným starnutím. Pre dobrú kvalitu vlasov, nechtov a pokožky je nevyhnutné tiež konzumovať dostatok zdravých tukov, ktoré sa v sezame rovnako ukrývajú.

5. Zlepšujú trávenie

Ak si ráno pridáte do jogurtu či raňajkovej kaše sezamové semienka, účinne podporíte i svoje trávenie. Sezam totiž obsahuje veľké množstvo vlákniny, a to okolo 12 g na stogramovú porciu. Hoci v takom veľkom množstve tieto semienka nekonzumujeme, i dve polievkové lyžice sezamu stále obsahujú značné množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre proces trávenia a hlavne činnosť čriev. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie a jej dostatok chráni pred problémami so zápchou. Vďaka tomu prispieva k zdraviu čriev a k prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka.

účinky sezamu

Zdroj: Shutterstock®

6. Majú priaznivý vplyv na kosti

Sezamové semienka dokážu dodať dôležité živiny a látky nielen koži či vlasom, ale aj našim kostiam. Sezam je veľmi bohatý na viaceré minerály, ktoré pomáhajú kosti i zuby udržovať pevné, silné a zdravé. Sezamové semienka môžeme napríklad zaradiť medzi najlepšie zdroje vápnika, ktorý je okrem iného nevyhnutný aj pre zachovanie dobrej kondície kostí a zubov. V sezame tiež nájdeme potrebný horčík, fosfor aj zinok. Do jedálnička je ho vhodné napríklad zaradiť aj pri osteoporóze, ako aj v rámci prevencie tohto ochorenia. 

7. Podporujú tvorbu krvi

Sezamové semienka je dobré do jedálnička pravidelne zaraďovať aj na podporu krvotvorby a pri problémoch s chudokrvnosťou. Sú totižto taktiež zdrojom železa, ktorého nedostatok je veľmi častou príčinou anémie. Sezam má však vďaka obsahu horčíka či niektorých vitamínov skupiny B rovnako priaznivý vplyv na nervový systém človeka. Upokojuje a pôsobí antidepresívne. Horčík celkovo udržuje dobrý psychický stav a chráni pred následkami stresu. Sezamové semená je vhodné pridať do stravy aj pri problémoch s kŕčmi v chodidlách a lýtkach, ktorých príčinou je neraz práve nedostatok horčíka.

Odporúčame: Je pšeničná tráva naozaj všeliek? Zistite o tomto fenoméne viac!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní