Tipy pre zdravé srdce: Ako predísť srdcovo-cievnym chorobám?

Tipy pre zdravé srdce: Ako predísť srdcovo-cievnym chorobám?

Až priveľa Slovákov trpí srdcovo-cievnymi ochoreniami. A pritom by stačila mierna zmena životosprávy a riziko vzniku týchto ochorení by sa začalo blížiť nule. Prinášame vám niekoľko jednoduchých rád, ako si udržať zdravé srdce a cievy v každom veku.

Dbajte na pravidelný pohyb

Sedavý životný štýl preukázateľne zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Na druhej strane, pravidelný pohyb pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu a rozširuje cievy. Pravidelná fyzická aktivita vám tiež pomôže zhodiť nadbytočné kilá. Každé kilo navyše zvyšuje tlak na vaše cievne steny a namáha vaše srdce, čím sa zvyšuje riziko infarktu.

Keď hovoríme o pravidelnom pohybe, nemyslíme tým, že ihneď musíte začať behávať 10 kilometrov denne. Na začiatok stačí úplne málo – vybrať sa na prechádzku, pokosiť záhradu alebo si zahrať futbal s priateľmi. Uvidíte, že vaše srdce a telo sa vám odvďačia.

Pozri aj: Čo jesť počas choroby? Niektoré potraviny pomôžu, iným sa treba vyhnúť!

ako vplýva spánok na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Pospite si

Nekvalitný, prerušovaný alebo nedostatočný spánok je problém, ktorý nášmu telu škodí na viacerých frontoch. Nedostatok spánku napríklad zvyšuje produkciu hormónu kortizol, ktorého dlhodobo zvýšená hladina potláča zdravú imunitu. Nekvalitný spánok nie je dobrý ani pre zdravie srdca, lebo práve počas hlbokého spánku dostáva oddýchnuť aj obehová sústava vďaka dočasnému zníženiu krvného tlaku a tepu.

Ak sa chcete skutočne kvalitne vyspať, mali by ste do postele zaliezť aspoň hodinu pred polnocou. „Spánok od 10 večer do 1 ráno je pre telo ten najdôležitejší,“ vysvetľuje výživová špecialistka Janka Trebulová. Ak máte problémy so zaspávaním, skúste sa pred spaním vyhnúť kofeínovým alebo sladeným nápojom a hraniu sa na mobile v posteli.

vplyv alkoholu na zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na neresti

Fajčenie so sebou prináša celý rad problémov - zvyšuje tlak krvi, zrýchľuje srdcovú činnosť, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom a prietok krvi cez srdcové artérie. To tiež spôsobuje zúženie tepien v dolných aj horných končatinách. Fajčenie tiež zvyšuje riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení u ľudí s vysokým krvným tlakom. Najlepšie, čo môžete spraviť pre zdravie vášho srdca a celého organizmu, je skoncovať s fajčením.

Alkoholické nápoje tiež nie sú neškodné. Aj keď sa hovorí, že antioxidanty obsiahnuté v červenom víne môžu byť pre prospešné pre zdravie srdca, určite to neznamená, že by ste si mali dať viac ako pohár vína ku večeri. Nadmerná konzumácia alkoholu totiž môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku a zvyšuje aj riziko infarktov.

OmegaMarine Forte+

Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals

Ozdravte váš jedálniček

Aj strava hrá veľkú rolu v tom, ako funguje vaše srdce. V prvom rade by mala byť bohatá na zeleninu a ovocie, ktoré sú plné vitamínov a látok, ktoré znižujú vznik srdcovo-cievnych ochorení. Okrem toho by ste z vášho jedálnička mali vyškrtnúť mastné jedlá, ktoré upchávajú cievy, a radšej začať jesť veľa rýb, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať množstvo triglyceridov v krvi, ktorých vysoká hladina je spojená s vysokým rizikom kardiovaskulárnych chorôb. Potešia aj ľudí s vysokým krvným tlakom, ktorý tiež pomáhajú znižovať. Taktiež podporujú aj zdravú funkciu srdca a ciev a znižujú riziko krvných zrazenín.

Ak vám ryby nie sú po chuti, dennú dávku omega-3 mastných kyselín viete zaistiť aj s výživovým doplnkom OmegaMarine Forte+ od NaturaMed Pharmaceuticals. Obsahuje kvalitný olej z nórskych lososov, ktorý sa pýši označením najčerstvejší rybí olej na svete!

Mesačné balenie OmegaMarine Forte+ teraz môžete vyskúšať zadarmo, len za cenu poštovného a balného. Viac informácií o produkte aj aktuálnej akcii získate na bezplatnej linke 0800 444 204 alebo na webovej stránke www.omegamarineforte.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní