Matcha zelený čaj – poznáte jeho jedinečné účinky?

Matcha zelený čaj – poznáte jeho jedinečné účinky?

Čaj možno pripraviť lúhovaním najrôznejších byliniek, dokonca i sušeného ovocia, no v tradičnom zmysle slova sa čajom označuje v prvom rade nápoj pripravený z lístkov čajovníka. Vedeli ste o tom, že zelený čaj, biely čaj, čierny čaj, žltý čaj, oolong čaj a mnohé ďalšie sa pripravujú všetky z rovnakej rastliny, líši sa iba spôsob spracovania jej lístkov? Reč je o čajovníku čínskom, latinsky Camellia sinensis, ktorý pochádza z juhu, východu aj juhovýchodu Ázie. Ide o vždyzelený ker z čeľade čajovníkovité, ktorý je dnes pestovaný naprieč celým tropickým a subtropickým pásmom.

Medzi čaje z čajovníka čínskeho pritom patrí aj takzvaný matcha čaj, ktorý si v súčasnosti získava čoraz viac fanúšikov. V čom sa odlišuje od klasického zeleného čaju a aké sú jeho účinky? Ako ho využiť nielen na prípravu teplého nápoja? Zistite viac v článku!

Čo je matcha?

Matcha je tradičný japonský mletý čaj. Ide o druh zeleného čaju, ktorý má vzhľad sýtozeleného prášku. Bežný zelený čaj a zelený čaj matcha sa líšia, hoci pochádzajú z rovnakej rastliny, a to hlavne spôsobmi pestovania a spracovania lístkov. Za podstatný rozdiel možno považovať hlavne metódu prípravy samotného nápoja. Bežný zelený čaj sa pripravuje lúhovaním sušených čajových lístkov, ktoré sa následne z nápoja odstránia. Matcha sa ale vyrába zomletím najjemnejších mladých čajových lístkov zbavených stoniek na prášok.

Ten sa našľahá s vodou, čím vzniká nápoj unikátnej farby a chuti. To znamená, že v prípade matcha čaju človek konzumuje celé lístky čajovníka čínskeho. Názov matcha je pritom zložený z japonského slova mat vo význame trieť alebo maľovať a slovka cha, čo značí čaj. História prípravy matcha čaju siaha ďaleko do minulosti, už veľmi dávno bol tento nápoj súčasťou zenových a budhistických ceremoniálov. 

Odporúčame: Kostihoj lekársky – ako ho využiť pri úrazoch a problémoch s pohybovým aparátom?

matcha latte

Zdroj: Shutterstock®

Spoznajte jedinečné účinky čaju matcha!

Matcha čaj zaujme nielen krásnou zelenou farbou a nezameniteľnou chuťou, ale aj svojimi účinkami a blahodarným vplyvom na ľudský organizmus. Dokáže na naše telo priaznivo pôsobiť v oveľa väčšej miere ako bežný zelený čaj. Dôvodom je práve fakt, že pri matcha čaji nevyhadzujeme cenné lístky čajovníka čínskeho, ale ich vypijeme.

Matcha čaj je v prvom rade zdrojom mnohých cenných látok s antioxidačným pôsobením, ktoré chránia naše telo pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Tento zelený nápoj do tela dopravuje flavonoidy, polyfenoly, katechíny, vlákninu, vitamín C a viaceré minerálne látky a stopové prvky, vrátane vápnika, železa či zinku. Obsahuje taktiež kofeín, L-teanín a chlorofyl. 

Matcha čaju sú pripisované nasledujúce účinky:

  • je skvelým dobíjačom energie,

  • udržiava myseľ v pozore a eliminuje pocity ospalosti,
  • podporuje koncentráciu a lepšiu pamäť,
  • pôsobí relaxujúco, zmierňuje nervozitu a stres,
  • má pozitívny vplyv na tráviaci systém,
  • pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu,
  • má priaznivý vplyv na zdravie srdca a stav ciev,
  • vďaka antioxidantom prispieva k prevencii rakoviny,
  • podporuje spaľovanie kalórií,
  • posilňuje imunitný systém. 

Možnosti využitia matcha prášku

Matcha prášok je dnes veľmi dobre dostupný, a to na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. Z tohto zeleného prášku sa, pochopiteľne, najčastejšie pripravuje práve čaj. Je mnoho spôsobov prípravy matcha čaju, riadiť sa môžete pokynmi z obalu konkrétneho produktu. Tradičná príprava tohto nápoja však zahŕňa v prvom rade použitie špeciálnej bambusovej metličky, ktorá slúži na našľahanie čaju a vytvorenie bohatej peny, a to v špeciálnej miske zvanej chawan. 

Matcha čaj si môžete pripraviť aj takto: Do misky dáme 2 g matcha prášku, zalejme malým množstvom vody s teplotou 60 – 75 °C. Následne metličkou našľaháme, dojeme vodou do 200 ml a podávame.

Matcha prášok sa však dnes ani zďaleka nepoužíva len na prípravu čaju. V gastronómii našiel široké uplatnenie. Do jedál aj nápojov sa pridáva s cieľom dochucovania, zafarbenia aj obohacovania o živiny (teda ako doplnok stravy). Prášok možno pridať do ovsenej alebo chia kaše, smoothie nápoja, palaciniek, múčnikov, muffinov, šalátového dresingu a kamkoľvek sa vám hodí. 

Skúste lahodné matcha latte

Mnoho fanúšikov chuti matcha si obľúbilo i takzvané matcha latte, ktoré predstavuje skvelú náhradu klasickej kávy. Kombinácia matcha prášku a mlieka je skutočne lahodná a ak ste ju ešte neskúšali, je čas to napraviť. Túto zelenú náhradu kávy si môžete pripraviť nasledovne.

Potrebovať budeme:

  • 2 ČL matcha prášku,

  • 350 ml mlieka (kravského, rastlinného),
  • 2 ČL trstinového cukru,
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu,
  • 1 PL teplej vody.

Postup: Mlieko v hrnci povaríme s trstinovým cukrom a vanilkovým extraktom asi 5 minút. Matcha prášok nasypeme do šálky a zalejeme vodou. Poriadne premiešame. Následne do zmesi nalejeme zohriate mlieko. Pred podávaním môžeme ešte vyšľahať metličkou. 

Odporúčame: Lymfa v ľudskom tele – 5 spôsobov, ako podporiť jej správne prúdenie

Tinktúra zelený čaj matcha

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Vaše zdravie podporí aj tinktúra z čajovníka

Medzi spôsoby, ako podporiť svoje zdravie práve čajovníkom čínskym, nepatrí len príprava čaju, či už hovoríme o matcha čaji, klasickom zelenom čaji alebo inom. Z lístkov čajovníka čínskeho sa vyrábajú napríklad aj tinktúry, a to maceráciou rastlinných častí v alkohole. Bylinné tinktúry sa bežne užívajú ako doplnok stravy, či už na podporu liečby, alebo aj prevenciu rôznych zdravotných ťažkostí. 

Tinktúru z čajovníkových lístkov TINKTURKA Zelený čaj – Matcha má vo svojej ponuke slovenská značka prírodnej kozmetiky Panakeia. Denne sa z tinktúry užíva 3-krát 20 kvapiek, ktoré sa na prázdny žalúdok zapijú pohárom vody alebo čaju. A na čo je dobrá tinktúra z čajovníka? Tento doplnok stravy je bohatým zdrojom cenných antioxidantov chrániacich organizmus pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktoré môžu vážne poškodzovať bunky nášho tela. 

Čajovník čínsky podporuje normálnu činnosť srdca, má priaznivý vplyv na metabolizmus a duševný stav, taktiež zvyšuje koncentráciu. Pozitívne vplýva okrem toho aj na hladinu cholesterolu, pružnosť ciev, ako aj normálne vylučovanie vody z tela. 

Tinktúru Zelený čaj – Matcha, ako aj ďalšie bylinné tinktúry značky Panakeia, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní