Ako by mal vyzerať jedálniček astmatika? Tomuto sa vyhnite!

Ako by mal vyzerať jedálniček astmatika? Tomuto sa vyhnite!

Astma je jedným z najrozšírenejších chronických zápalových ochorení dýchacích ciest. Prejavuje sa najmä neprestávajúcim suchým kašľom, ktorý pretrváva pokojne aj niekoľko týždňov. Ide pritom o ochorenie, na ktoré antibiotiká nezaberajú, keďže nie je infekčné. Ako dobre vieme, zdravý životný štýl a zdravá životospráva môže pomôcť pri mnohých zdravotných ťažkostiach a odborníci sa domnievajú, že je to tak aj pri astme. Ako by mal vyzerať jedálniček astmatika, teda čo by mal a čo naopak nemal jesť?

Podpora funkcie pľúc

Aj keď nie je vedecky dokázané, že určité potraviny a ich zložky dokážu astmu liečiť alebo zmierniť jej symptómy, mnohí lekári si myslia, že zdravá životospráva môže naozaj pomôcť. Odporúča sa pridať do jedálnička najmä prvky, ktoré podporujú správnu činnosť pľúc. Medzi tie zaraďujeme vitamín D, ktorý podľa výskumov pomohol deťom od 6 do 15 rokov znížiť počet astmatických záchvatov. Déčko možno získať z rýb, vajíčok či z mlieka a mliečnych výrobkov. 

Inšpiruj sa: Prečo chodiť na prechádzky? Toto spravia s vaším telom a mysľou!

vitamín D proti astme

Zdroj: Shutterstock®

Ďalej sa astmatikom z vitamínov odporúča doplniť vitamín A. Toto odporúčanie je založené na výskume, ktorý zistil, že astmatickým deťom chýbal vitamín A, zatiaľ čo zdravým deťom nechýbal. Deti s vyššou hladinou áčka v krvi tiež preukázali lepšiu pľúcnu činnosť. Vitamín A získate z mrkvy, listovej zeleniny, brokolice či batatov. Ak sa bavíme o nutrientoch, z minerálov by mali astmatici zasa doplniť magnézium. Detskí astmatickí pacienti s nižšími hladinami horčíka totiž preukázali aj nižší objem pľúc a tiež slabší pľúcny tok. Horčík môžete doplniť napríklad zo špenátu, tmavej čokolády, tekvicových semienok alebo z rýb, napríklad z lososa. Odborníci tiež odporúčajú astmatikom pravidelnú konzumáciu jabĺk a banánov.

Vyhnite sa spúšťačom

Čo by mal obsahovať jedálniček astmatika, sme sa už dozvedeli. Teraz si povieme, čo by nemal obsahovať za žiadnych okolností. Nasledovné zložky či konkrétne jedlá môžu totiž astmu spúšťať a tiež zhoršovať záchvaty.

  • Sulfáty, ktoré obsahujú niektoré typy potravín, môžu astmu zhoršovať. Astmatik by sa mal vyhýbať napríklad vínu, sušenému ovociu, nakladanej zelenine alebo dokonca krevetám. 
  • Jedlá, ktoré nadúvajú, môžu spôsobiť tlak na bránicu, čo môže v konečnom dôsledku u astmatikov spustiť jeden zo záchvatov. Vyhýbajte sa preto strukovinám, kapuste, sýteným nápojom aj vyprážanému jedlu.
  • Chemické prídavky, ktoré udržujú jedlo trvanlivejším či dodávajú umelú chuť – to sú ingrediencie v jedlách, ktorým by sa mali astmatici vyhýbať. To znamená, že by pre nich mali byť tabu aj všetky polotovary.
  • Alergény ako mlieko a mliečne výrobky, pšenica, mäkkýše a tiež orechy bývajú spúšťačom astmy a jej prejavov.

Pozri aj: TOP domáce sirupy na kašeľ: Zbavia vás ťažkostí raz-dva!

astma u detí

Zdroj: Shutterstock®

Lekár na prvom mieste

Akokoľvek sa rozhodnete svoj jedálniček ako astmatik upraviť, mali by ste sa najskôr poradiť so svojím lekárom. Najdôležitejšie je vždy zotrvať v užívaní predpísaných liečiv a neprestávať ich užívať ani vtedy, keď sa váš stav zlepšuje či astma naoko takmer úplne odišla. Vyhýbajte sa tiež ďalším bežným spúšťačom astmatických záchvatov, ktorými sú chlpy zvierat, prach či cigaretový dym. Ak sa vám doma tvoria plesne, rýchlo ich eliminujte, nakoľko aj tie môžu astmu zhoršovať. Dobrým pomocníkom je aj kvalitný zvlhčovač vzduchu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní