Ako sa ochrániť pred kliešťami? Nepodceňujte zásady prevencie!

Ako sa ochrániť pred kliešťami? Nepodceňujte zásady prevencie!

Pred kliešťami sa rozhodne treba mať na pozore. Ich sezóna je už v plnom prúde a trvať bude celé mesiace, až kým teploty po lete a jeseni opäť neklesnú. Mnohé miesta na Slovensku sú charakteristické ich zvýšeným výskytom. Na prevenciu je pritom potrebné myslieť v prvom rade preto, lebo tieto malé potvorky môžu prenášať množstvo rozličných a neraz vážnych ochorení, či už vírusového, alebo bakteriálneho pôvodu. Rozšírená je napríklad borelióza či kliešťová encefalitída. Do rovnakej kategórie patrí aj menej známa ehrlichióza, ktorú spôsobujú niektoré baktérie z rodu Ehrlichia. Hlavným pravidlom prevencie týchto ochorení je v prvom rade chránenie sa pred kliešťami a ich prisatím. Na prevenciu je veľmi dôležité myslieť najmä pri pobyte v prírode. Čo všetko môžeme urobiť preto, aby sme sa pred kliešťami ochránili?

Odporúčame: Vplyv vitamínu C na zdravie: Na čo ho vôbec potrebujeme?

ochrana proti kliešťom

Zdroj: Shutterstock®

Vyhýbajte sa miestam so zvýšeným výskytom kliešťov

V rámci prevencie pred kliešťami a ochoreniami, ktoré prenášajú, je v prvom rade dôležité sa vyhýbať miestam s ich zvýšeným výskytom. Na rôznych internetových stránkach nájdete mapy so zaznačeným potenciálnym výskytom kliešťov. Môžete si tak overiť, ktoré miesta na Slovensku sú najviac rizikové. Vo všeobecnosti ich býva hojne v listnatých aj zmiešaných lesoch, vysokej tráve či na vlhkých a tienistých miestach. Vždy je vhodné dobre si rozmyslieť, na ktoré územia sa vyberiete do prírody a na turistiku. Pri pobyte v rizikových oblastiach je dôležité zvýšiť ostražitosť a dôkladne sa pred kliešťami chrániť.

Používajte vhodné repelentné prostriedky

Pri pobyte v prírode, či už niekde v lese, v parku, alebo aj pri kosení vysokej trávy a prácach na záhrade, je vhodné používať vhodné ochranné prípravky proti kliešťom. Tými sú najmä rôzne druhy repelentov, ktoré bez problémov nájdete na internete, v drogériách, lekárňach či väčších supermarketoch. Pri ich používaní vždy dodržujte návod na použitie, buď z obalu produktu, alebo príbalového letáčika. Vyskúšať si môžete účinný repelent pripraviť aj doma. Často sa na tento účel využívajú rôzne éterické oleje, napríklad eukalyptový či levanduľový. Na odpudenie kliešťov sa tiež používajú klinčeky či rozmarín.

repelent proti kliešťom

Zdroj: Shutterstock®

Voľte vhodné oblečenie

Ak sa vyberiete do prírody a chcete pre ochranu pred kliešťami urobiť maximum, zvážiť by ste mali aj výber správneho oblečenia. Ideálne je, ak odev prekrýva pokožku. Vhodné sú vyššie a pevné topánky, vysoké ponožky a dlhé nohavice. Tie je možné zasunúť do ponožiek. Taktiež je potrebné chrániť hornú časť tela, najlepšie tričkom s dlhými rukávmi. Odhalenú pokožku je možné ochrániť vhodným repelentom. Navyše, oblečenie je dobré voliť skôr v svetlejších farbách. Na svetlej látke totiž kliešťa ľahšie zbadáte, a tak ho budete môcť odstrániť skôr, než si nájde vhodné miesto na pokožke a prisaje sa.

Po návrate z prírody nezabúdajte na kontrolu

Po návrate z prírody je rovnako potrebné podniknúť opatrenia. Oblečenie je vhodné vytriasť, zavesiť na niekoľko hodín na šnúru, alebo rovno oprať a ožehliť. Nevyhnutné je však skontrolovať hlavne svoje telo, či náhodou niekde nenájdete tohto nevítaného návštevníka. Prezrite si najmä krk, pupok, nohy či slabiny, nevynechajte vlasovú časť hlavy a taktiež oblasť za ušami, pod pazuchami či kolenami. Ak si túto potvoru niekde nájdete, nezabudnite na rýchle a správne odstránenie kliešťa a vydezinfikovanie rany. To je základom prevencie rôznych ochorení prenášaných kliešťami. I tak je vhodné v nasledujúcom období sledovať svoj zdravotný stav a v prípade výskytu zdravotných ťažkostí, ktoré by s prisatým kliešťom mohli súvisieť, neváhať vyhľadať lekársku pomoc.

ochrana zvierat pred kliešťami

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte chrániť svojich miláčikov

Ako posledné vám ešte pripomenieme, aby ste nezabudli i na dostatočnú ochranu vašich domácich miláčikov, či už psov, s ktorými chodíte na prechádzky, alebo aj mačiek, ktoré prebývajú vonku. Po prechádzke v prírode je vhodné psíka prečesať a rovnako je ho vhodné pravidelne prezerať. Kliešte sa často uchytia na ušiach, tvári, krku či pred prednými labami. Rovnako aj pri zvieratách je potrebné používanie vhodných repelentných prípravkov. Dostupné sú rôzne obojky, roztoky, prášky či šampóny. S výberom vám môže pomôcť zverolekár. Vhodným repelentným prostriedkom je dobré ošetriť aj pelech zvieraťa, najmä ten, ktorý je vonku. Ak u štvornohého kamaráta nájdete kliešťa, rovnako platí, že je potrebné ho ihneď odstrániť.

Odporúčame: Viete, prečo jesť reďkovky pravidelne? Toto robia pre naše zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní