Ako si vybrať kvalitný jogurt v obchode? Držte sa týchto 3 zásad!

Ako si vybrať kvalitný jogurt v obchode? Držte sa týchto 3 zásad!

Kvalitné jogurty dokážu blahodarne vplývať na naše zdravie. Sú plné živých kultúr, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť tráviacej sústavy, najmä našich čriev. Taktiež sú zdrojom bielkovín aj minerálnych látok, a to hlavne vápnika či draslíka. Nakoniec telu doplnia i vitamín D či vitamíny skupiny B. V súčasnej dobe nám však obchodné reťazce ponúkajú skutočne obrovské množstvo rozličných jogurtov. Ako si teda vybrať spomedzi nich ten pravý? Pri nákupe sa držte týchto pravidiel!

1. Uistite sa, či je produkt skutočne jogurtom

Ak si chcete zo supermarketov odniesť domov kvalitné jogurty, ktoré budú vhodnou súčasťou vášho zdravého jedálnička, dozaista sa nevyhnete čítaniu a študovaniu ich zloženia, ktoré je uvedené na obale produktu. Mnohé jogurty z obchodov sú plné látok, ktoré pre naše zdravie nie sú dvakrát najvhodnejšie. V prvom rade si dajte pozor na to, či zvolený mliečny produkt je skutočne jogurtom. Mnohé výrobky totiž nespĺňajú kritériá, napríklad na prítomnosť živých kultúr, prípadne obsahujú ďalšie prídavné zložky, preto nesmú byť označované ako jogurt. Ide najmä o produkty, ktoré sú pomenované ako mliečne krémy, dezerty či peny a podobne.

Pozri aj: Prečo a hlavne ako používať epsomskú soľ? Tu je 7 tipov, ako na to!

výber jogurtu

Zdroj: Shutterstock®

2. Nespoliehajte sa na nízkotučné jogurty

I podiel tuku konkrétneho jogurtu nájdete na obale produktu. Ak si však myslíte, že je vhodné siahať po tých nízkotučných, ste na veľkom omyle. Na každodennú konzumáciu sú najvhodnejšie najmä polotučné jogurty, pri ktorých je obsah tuku nad 3 percentá. Párkrát do týždňa si však pokojne môžete dopriať i hustý smotanový jogurt, ktorý ma zvyčajne podiel tuku viac ako 10 percent. A prečo povedať nie nízkotučným jogurtom? Tieto nízkokalorické light jogurty sú totiž zvyčajne plné ďalších látok, ktoré naše telo opäť až tak nepotrebuje. Často sú napríklad umelo zahusťované. Ak si teda chcete dopriať kvalitný a zdravý jogurt, nesmiete sa báť trochu väčšieho podielu tuku a možno i o niečo vyššieho počtu kalórií.

zloženie jogurtov

Zdroj: Shutterstock®

3. Dávajte si pozor na rozličné príchute

Naše zdravie dokážu podporiť najmä kvalitné biele jogurty. A čo tie všetky dochucované, ktoré sú také dobré? Pravdou je, že rozličné čokoládové či vanilkové jogurty zvyčajne obsahujú naozaj značné množstvo cukru. Jogurt ako taký už prirodzene cukor obsahuje, a to laktózu. Problémom je však vysoký podiel pridaného cukru. V mnohých prípadoch sú jogurty tiež dochucované umelými sladidlami. Často na tom nie sú lepšie ani zdanlivo zdravé ovocné jogurty.

Pri ich kúpe si v zložení skontrolujte, či v sebe ukrývajú skutočne pridané ovocie alebo len ovocnú zložku. Práve ovocným zložkám je lepšie sa vyhýbať, pretože zvyčajne obsahujú ďalší cukor, ale i farbivá či arómy. Aj biely jogurt si však môžete dokonale vychutnať. Dochutiť si ho môžete predsa podľa vašich predstáv. Tak budete vedieť, čo sa v ňom nachádza. Môžete ho vylepšiť čerstvým alebo sušeným ovocím, orieškami, medom i domácou marmeládou.

Odporúčame: Ochorenie lupus: Poznáš túto vážnu chorobu mnohých tvárí?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní