Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?

Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?

Chcete kvetmi zútulniť prostredie, kde sa najčastejšie zdržiavajú vaše deti a neviete sa rozhodnúť, aké vybrať? Žiadny problém, pomôžeme vám!

Uvažujete nad tým, či dať alebo nedať kvety do detskej izby? Rozhodne áno! Dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru a zároveň čistia vzduch. Opatrní by sme však mali byť pri najmenších deťoch, ktoré majú vo zvyku všetko chytať a ochutnávať.

Prvoradé kritérium je bezpečnosť. Rozhodne sa vyhneme rastlinám jedovatým, pichľavým a ak má dieťa alergiu, aj rastlinám, listy ktorých sú porastené chĺpkami. Pri výbere vhodného druhu si musíme uvedomiť, či je detská izba slnečná alebo tmavšia, teplá alebo chladnejšia. Rozhoduje aj veľkosť izby a vek dieťaťa. Do detskej izby sa hodia skôr menšie druhy kvetov. Tie vyššie by deťom mohli prekážať pri hrách a zaberali by priestor určený na hranie. Najvhodnejšie je pestovať ich v závesných nádobách alebo ich umiestniť na poličku, skrinku alebo na parapet. Ponúkame vám na výber niekoľko rastlín vhodných do detskej izby.

Zelenec chochlatý

Je to pruhovaná rastlina, ktorá pripomína trávu. Považuje sa za jednu z najodolnejších a najnenáročnejších rastlín. Teda zvládnu ju aj pestovatelia s minimálnymi skúsenosťami. Dokáže zachytávať škodlivé látky zo vzduchu a čistí ho, pohlcuje pachy a oxid uhoľnatý, dokonca likviduje nebezpečný formaldehyd. Je to hotový zázrak a do prostredia, kde sú deti, je mimoriadne vhodný.

Pozri aj: Rastliny najvhodnejšie do spálne: Toto sú jasní víťazi!

Zelenec chochlatý

Zdroj: Shutterstock®

Nefrolepka

Táto najznámejšia izbová papraď svojím vzhľadom vnáša do interiéru atmosféru lesa. Jej efektné listy majú schopnosť zachytávať škodlivé látky a zvyšujú vlhkosť. Je tou správnou rastlinou do izieb, kde nie je veľa slnečného svetla a vyhovuje jej aj polotieň. Najlepšie vynikne na stojane alebo parapete. Do detskej izby prinesie svieži závan zelene a nevyžaduje si ani prehnanú starostlivosť. 

Nefrolepka

Zdroj: Shutterstock®

Kvitnúce kvety

Naším tipom na kvitnúce rastliny do detskej izby sú kalanchoe a senpólia. Pri dobrej starostlivosti neúnavne kvitnú a môžete si v obidvoch prípadoch vybrať z bohatej farebnej škály.

Kalanchoe je sukulentná rastlina a polievať by sa mala, až keď substrát trochu obschne. Vydrží sucho a teplo a je vhodná aj do panelákových bytov. Senpólia je známa aj pod menom africká fialka, ľahko sa rozmnožuje listami. Pozor, zalievajte ju odspodu a je citlivá na tvrdú vodu. Rozmanitosť farieb kvetov určite upúta zvedavé detské oči a hravo pôsobia aj pestré farebné kvetináče.

Kvitnúce kvety do detskej izby

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na jedovaté druhy!

Do detskej izby určite nedávajte jedovatú difenbachiu, krotónovce, vianočnú hviezdu, jedovatý a pichľavý asparágus, amarylis ani okrasné papričky. 

Vybrali sme: Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní