Aké sú výhody plávania: Toto dokáže s vašim telom pobyt vo vode!

Aké sú výhody plávania: Toto dokáže s vašim telom pobyt vo vode!

Plávanie je pohyb, ktorý je nám ľuďom skoro tak blízky ako chôdza. Je dokonca spomínané aj v Epose o Gilgamešovi, ktorý je považovaný za jednu z najstarších epických básní na svete. Aj dnes sa už niekoľkotýždňové bábätká pri kontakte s vodou reflexívne pokúšajú o plávanie. V skratke, plávanie je šport, ktorý je nám blízky.

Zaujme ťa: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

čo robí plávanie s telom

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: unsplash.com

Dobré pre telo...

Plávanie má toľko benefitov, že je náročné ich všetky zmestiť do jedného článku. Základom je, že pri plávaní využívate celé telo a je jedno či zrovna plávate kraul, znak, prsia alebo motýlika. Kým pri behu využívate prakticky len svaly na nohách, pri tenise výraznejšie zaťažujete len jednu polku tela a v posilňovni cvičíte svaly len po skupinách, pri plávaní zapájate celé telo od špičiek po končeky prstov na rukách. Veľmi prirodzene tak rovnomerne zaťažujete celé telo naraz.

Plávanie je preto veľmi efektívnym športom, pri ktorom ľahko posilníte všetky svaly a spálite prebytočné kalórie. Tiež je vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s bolesťami chrbta. Vďaka tomu, že pri ňom zapájate aj menšie stabilizačné svaly, pomáha plávanie na ľahkú skoliózu, hrbenie sa a celkovo neprávne držanie tela.

Aj napriek tomu, že plávanie je komplexná celotelová aktivita, je vlastne veľmi šetrná na pocity vyčerpania aj kĺby. Kým pri behu už po pár minútach cítite, ako vám pot steká po špičku nosa, pri plávaní sa vďaka všadeprítomnej vode nikdy nebudete cítiť spotene. Ďalšou výhodou je, že plávanie je snáď najšetrnejší šport na kĺby, lebo pri ňom nedochádza k žiadnym prudkým nárazom a dopadom.

Ak máte problémy s kĺbmi, plávanie je pre vás ako stvorené. Vašim kĺbom ale prospeje aj kvalitná výživa. Vyskúšajte výživový doplnok FlexiMed od Naturamed Pharmaceuticals, ktorý obsahuje glukosamín a kolagén typu II, ktoré majú zdokumentované účinky na zdravie pohybového aparátu. Navyše obsahuje vitamín C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu pre zdravé chrupavky, cievy a kosti.

FlexiMed

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: unsplash.com; Naturamed

...aj pre dušu

Plávanie, rovnako ako iné športové aktivity, nie je dobré len pre zdravie tela, ale aj pre zdravie mozgu. Pri športe sa vylučuje endorfín, hormón šťastia, vďaka čomu sa po fyzickom výkone cítite uvoľnenejšie a spokojnejšie. Plávanie je tiež výborným spôsobom meditácie. Pravidelné dýchanie v spojení s vodou, ktorej šum vás oddelí od každodenných starostí, je ideálna relaxačná kombinácia.

Aj najnovší výskum ukazuje, že plávanie je jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť stresu. Výskumníci v Taiwane sa ľudí pýtali na to, či sa cítia vystresovane alebo depresívne. Pred plávaním 44 % z nich odpovedalo kladne, po tom, ako si zaplávali, toto číslo kleslo len na 8 %. Podobná štúdia na ľuďoch trpiacich nespavosťou ukázala, že plávanie im pomáha lepšie spávať. Ak sa teda chcete cítiť excelentne po fyzickej aj psychickej stránke, neváhajte a začnite plávať.

Viac informácií o produkte získate na webovej stránke www.flexi-med.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní