Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!

Žihľava dvojdomá: Zistite, čo dokáže tento zázrak prírody!

Prichádza jar a s ňou sa tlačia spod zeme zelené lístočky byliny, ktorú mnohí považujú za nepríjemnú burinu. Nielenže nás popŕhli, ak ju chytíme holými rukami, ale je aj veľmi vytrvalá a nie je jednoduché sa jej v záhrade zbaviť. Keď si prečítate náš článok, možno sa o to ani nebudete usilovať a vyhradíte jej nejaké miesto, aby ste ju mali poruke.

Žihľava dvojdomá je pre nás v mnohom veľmi užitočná. Možno ani netušíte, že v minulosti, aj keď zriedkavo, ju využívali na tkanie látok. Vieme, že jej liečivé schopnosti poznali už stredovekí liečitelia. Dopustiť na ňu nedala ani známa rakúska bylinkárka Mária Trebenová a výskumy dokazujú, že antioxidanty prítomné v listoch odstraňujú toxíny a chránia naše bunkové membrány. Žihľava je nabitá minerálmi a vitamínmi, patrí k najúčinnejším bylinkám na čistenie krvi, pomáha proti únave a vyčerpanosti a je vhodným spojencom pri detoxikácii organizmu.

Správny zber

Tak ako mnoho byliniek aj žihľava má najsilnejšie účinky na jar, predovšetkým v máji, ešte pred kvitnutím. Druhý zber sa robí na jeseň. Aj keď žihľavu nájdete na mnohých miestach, vyberajte si čisté lokality, lebo by sa v rastlinách mohli hromadiť ťažké kovy a toxíny. Pri zbere používajte rukavice.

Pozri aj: Aké sú účinky medvedieho cesnaku? Spoznajte jeho liečivú silu!

žihľava

Zdroj: Shutterstock®

Liečivé schopnosti:

  • pomáha pri liečbe akné,
  • má protizápalové vlastnosti, používa sa pri liečbe popálenín,
  • čaj čistí telo od toxínov, čím lieči kožné ochorenia,
  • pomáha riešiť problémy s vypadávaním vlasov a podporuje ich rast,
  • odkysľuje krv a pomáha vylučovať metabolické odpady z tela,
  • odvodňuje, odstraňuje zápaly, zmierňuje reumatické bolesti,
  • lieči artritídu, dnu, obličkové kamene, piesok v moči.
žihľava pre zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Vyliečte si anémiu

Ak trpíte nedostatkom železa, stratou krvi alebo vyčerpaním, žihľava vyrieši váš problém. Účinne pôsobí na kosti a slezinu, a tak zlepšuje tvorbu krvi aj jej kvalitu. Železo a chlorofyl podporujú hlavne tvorbu červených krviniek a krv okysličujú.

Žihľava pre krásu

Šťava a obklady zo žihľavy sú osvedčenou pomocou pri chronických problémoch kože, ako sú ekzémy, vredy a akné. Žihľava zmäkčuje pokožku, zvláčňuje ju a upokojuje. Pri nadmernom vypadávaní vlasov a zvýšenej tvorbe lupín si niekoľkokrát týždenne vtierajte do vlasovej pokožky šťavu zo žihľavy. Tiež čistí, skrášľuje a regeneruje pokožku. Výraznejšie výsledky dosiahnete kombináciou vnútorného a vonkajšieho použitia.

Inšpiruj sa: Toxické kamene: Tieto radšej ani nechytaj do rúk!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní