Ako udržať kosti a kĺby v dobrom stave? Zistite, aké má kolagén účinky na pohyb!

Ako udržať kosti a kĺby v dobrom stave? Zistite, aké má kolagén účinky na pohyb!

Kolagén mnohí poznajú ako bielkovinu mladosti, ktorá je skvelým pomocníkom pri udržiavaní si na pohľad mladého a krásneho tela. Predsa len napomáha udržiavať hydratáciu, pevnosť a pružnosť pokožky a spomaľuje jej starnutie. Pravidelným dopĺňaním kolagénu je možné účinne bojovať proti drobným vráskam, pigmentových škvrnám, jazvám či striám. Okrem toho táto látka tiež napomáha regenerovať vlasy aj nechty. Ak telu kolagén chýba, môže to viesť napríklad k prehlbovaniu vrások okolo očí aj vzniku dvojitej brady.

Je však dôležité myslieť na to, že kolagén má význam nielen pre našu krásu, ale aj zdravie! Významný je napríklad pre náš pohybový aparát. Udržať telo počas celého života v dobrej kondícii, čo sa kĺbov, kostí či šliach týka, nie je najjednoduchšia úloha. Netreba zabúdať na to, že naše telo starne nielen zvonka, ale aj zvnútra. Preto je dobré vedieť, ako sa udržať v pohybe aj v priebehu stále pribúdajúcich rokov. Ako nám k tomu dopomôže kolagén? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Pozri aj: Najlepšie recepty so špargľou: Takto ju pripravíte rýchlo a chutne!

model ľudského kolena

Zdroj: Shutterstock®

Aká je súvislosť medzi kolagénom a pohybom?

Kolagén je základným pilierom spojivového tkaniva, pričom tvorí cez 25 % bielkovinovej hmoty v tele človeka. Môžeme ho označiť za jednu z najdôležitejších bielkovín ľudského tela. Nachádza sa nielen v pokožke či zuboch, ale práve aj v podporných tkanivách, šľachách, chrupavkách, väzivách či kostiach. Spomínaná chrupavka predstavuje pevné a zároveň flexibilné tkanivo pozostávajúce z buniek chrupavky (chondrocytov) a z extracelulárnej matrix. Extracelulárna matrix obsahuje 2 hlavné komponenty, a to práve kolagén (približne 70 %) a proteoglykany (približne 25 %). Aby amorfná zložka chrupavky lepšie udržovala potrebný obsah vody a chrupavka tak bola lepšie vyživovaná, potrebuje silnú a neporušenú štruktúru vytváranú kolagénom.

Chrupavky musia odolávať veľkým nárazom, ktoré pri behu či skoku dosahujú zaťaženie až niekoľko sto kilogramov na 1 cm2. Pri opakovaných nárazoch vznikajú v chrupavke mikrotrhliny, ktoré sú začiatkom poškodenia chrupavky. V poškodenej chrupavke dochádza k deštrukcii kolagénových a proteoglykanových molekúl. Chrupavka tak stráca voju pevnosť a pružnosť a dochádza k jej zvýšenej citlivosti a neskorším bolestiam kĺbov a rozvojom osteoartrózy. A práve tu dochádza k potrebe kĺby opraviť, regenerovať. Najprv je potrebné zregenerovať kolagénovú štruktúru, a to dokáže len naštiepený kolagén, ktorý dodáva chrupavkovým bunkám potrebné stavebné látky, čo smeruje k syntéze fyziologického typu kolagénu. Rovnaké teda organizmus opravuje rovnakým, teda kolagén kolagénom.

vplyv kolagénu na pohyb

Zdroj: Shutterstock®

Kolagén sa podieľa na tom, aby spojivové tkanivá svalov či kostí zostávali stále dostatočne pevné. Vďaka tomu sú schopné nepretržite plniť svoju funkciu a rovnako ľahšie zvládať záťaž, ktorá je na ne každý deň kladená. Okrem toho, že dostatočná úroveň kolagénu v tele predstavuje akúsi prevenciu pred problémami s pohybovým aparátom, môže byť táto látka i veľmi nápomocná pri rozličných zdravotných problémoch, ktoré s pohybom súvisia. Dnes už nie je ničím výnimočným, že kolagén svojmu telu dopĺňame aj v podobe výživových doplnkov. Hoci v našom tele prebieha jeho výmena, už od 25. roku života sa jeho obsah znižuje a približne od 45. roku je jeho produkcia výrazne obmedzená.

Kvalitný kolagénový doplnok stravy môže byť veľkým pomocníkom pri problémoch s bolesťami pohybového aparátu, napríklad nepríjemných bolestiach chrbtice a kĺbov. Taktiež môže priaznivo vplývať na zdravotný stav pacientov s rozličnými ochoreniami pohybovej sústavy. Pomáha pri degeneratívnych a zápalových chorobách, akými je napríklad artritída. Ide o zápalové ochorenie kĺbov, ktoré sa okrem iného prejavuje ich opuchom, stuhnutosťou či dokonca poruchami hybnosti. Všetky klinické štúdie potvrdili pozitívny účinok hydrolyzovaného kolagénu na zdravie kĺbov pri osteoartritíde, osteoartróze, osteoporóze (napr. došlo k redukcii bolesti, obmedzeniu používania liekov na bolesť, zlepšeniu fyzických funkcií).

Odporúčame: Nie je to žiadna burina! Zdravotné benefity prasličky ťa prekvapia

účinky kolagénu

Zdroj: Shutterstock®

Kolagén s úžasnými výsledkami v praxi!

Často sa hovorí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. A rovnako je lepšie zažiť niečo na vlastnej koži ako len počúvať o tom od všetkých navôkol. O účinkoch kolagénu sa na vlastnej koži presvedčila aj mladá folklórna tanečníčka Lucka. „Bola som v životnej forme a nevedela som si ani len predstaviť, čo by sa muselo stať, aby som s tancom prestala,“ spomína si Lucia. Nikdy však nevieme, čo nás v živote čaká a aké polená nám osud ešte hodí pod nohy. V prípade folkloristky bol tou nečakanou udalosťou v živote pomerne nešťastný pád a následný ťažší úraz krížov, po ktorom si 12 hodín necítila nohy. Počas ďalších mesiacov síce vďaka rehabilitáciám svoje telo postupne rozchodila, no bolestí a mnohých obmedzení sa nezbavila. Nepríjemná bolesť sa dostavovala pri pohybe, obúvaní topánok, otáčaní sa aj vystupovaní z auta.

Vtedy sa Lucia rozhodla na odporúčania vyskúšať výživový doplnok s obsahom kolagénu, pričom sa rozhodla siahnuť po 100 % čistom morskom bioaktívnom kolagéne od značky Inca Collagen, ktorý je na českom a slovenskom trhu etablovaný už 4 roky. Mladá folkloristka spomína na to, že už počas tridsaťdňovej kúry zaznamenala prvé účinky kolagénu, i keď zatiaľ nie také, aké očakávala. Najskôr si všimla vypnutejšiu pleť a pružnejšiu pokožku. A zároveň spozorovala rast vlasov, ktoré boli po liečbe nielen zničené, ale aj poriadne vypadané. „Samozrejme, že ako ženu ma neskutočne tešia tieto pokroky, ktoré sa týkajú vizáže, ale mne išlo v prvom rade o zdravie mojich krížov,“ konštatuje Lucia. Postupne sa však dostavili aj účinky, po ktorých túžila. „Počas užívania Inca Collagenu cítim, že moje pohyby sú vláčnejšie, akoby ľahšie a menej ťažkopádne. Pohyblivosť je prirodzenejšia, už nemusím rozmýšľať nad tým, ako daný pohyb urobím, som si istejšia. Cvičenie je pre mňa ľahšie zvládnuteľné a tiež výrazne ustúpili svalové horúčky a pálenie kostí a svalov po namáhaní sa,“ opisuje dnes svoj zdravotný stav folkloristka. 

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

Účinky podporené aj odborníkmi

Dopĺňanie kolagénu je aj u nás čoraz bežnejšie. Niet sa však čomu čudovať. Jeho účinky potvrdzuje množstvo spokojných zákazníkov. A nielen to. O benefitoch užívania kolagénu v súvislosti s pohybovým aparátom môžeme počuť aj z úst odborníkov. „Výhodou užívania kolagénu je, okrem prevencie, aj to, že sa dokáže dostať aj do najmenšieho medzibunkového priestoru v kĺboch a chrupavkách, kde často nedokáže pomôcť ani injekcia,“ uvádza ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek. Kolagénové výživové doplnky sú vhodné jednoducho pre všetkých, ktorým záleží na tom, aby udržali svoje telo v dobrej kondícii po celý život, a to zvonka aj zvnútra. Kolagén pomôže nielen osobám, ktoré majú problémy s pohybovým aparátom, ale je napríklad perfektným pomocníkom aj pre športovcov a pohybovo aktívnych jedincov. Kvalitné bielkoviny sú totiž nevyhnutné pri formovaní svalovej hmoty aj regenerácii po tréningoch.

Nakoniec len zostáva povedať, že hoci sú kolagénové doplnky stravy tou správnou voľbou, ako podporiť svoje zdravie aj krásu, treba si vybrať ten správny. Kolagén značky Inca Collagen je 100 % čistý, živý a dobre vstrebateľný. Je trojzložkový a obsahuje kolagén typu I, II aj III, kde práve kolagén typu II sa najviac vyskytuje v chrupavkách, napomáha regenerácii a plní podpornú funkciu. Kolagén typu II je základom pre artikulárnu chrupavku a hyalínovú chrupavku, tvorenú homotrimérmi kolagénu, reťazcov typu II, alfa 1. Tvorí 50 % všetkých bielkovín v chrupavke a 85 – 90 % kolagénu kĺbovej chrupavky.

Na trhu dnes nájdete rôzne značky a formy kolagénov, hitom je napríklad tekutý kolagén namiešaný na okamžité užívanie. Z biochemického hľadiska však najlepšou formou je práškový kolagén, pretože je čistý, ako lyofilizovaný nepodlieha skaze a zároveň nepotrebuje konzervanty. Práve konzervačné látky sú pri tekutých formách kolagénu nevyhnutnosťou, no môžu ich účinok výrazne znížiť. Inca Collagen je však práškový, stopercentne čistý a prírodný kolagén, ktorý stačí tesne pred užívaním rozmiešať v pohári vody.

Vďaka šetrnému spracovaniu si kolagén od Inca Collagen zachováva svoju biologickú štruktúru a ľudské telo s ním vie pracovať ako s vlastným. Výživový doplnok Inca Collagen tak dokáže ovplyvňovať bunkovú obnovu a regeneráciu kolagénových vlákien. Rovnako poskytuje optimálny stupeň výživy nielen kostiam či chrupavkám, ale aj pokožke i vlasom. Pri výbere správneho typu kolagénu je dôležitá aj jeho mikronizácia (správna dĺžka kolagénového reťazca). To zabezpečí tú správnu biologickú dostupnosť (vstrebateľnosť) a teda pre telo človeka ten najlepší účinok.

Pozri aj: Ako skladovať vajíčka? Rozhodne nepodceňujte ani ich výber a prípravu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní