Dezinfekcia na ruky, antibakteriálne mydlo či gél – podľa čoho vyberať (ak ešte máte kde)?

Dezinfekcia na ruky, antibakteriálne mydlo či gél – podľa čoho vyberať (ak ešte máte kde)?

Ľudia sú blázni a celý svet je v panike. Aj takéto slová obleteli naše média v poslednej dobe. Šíriaci sa koronavírus spôsobil paniku v každej domácnosti. Kým niektorí boli doposiaľ zvyknutí chodiť do obchodu ráno, pretože tam bol pokoj, dnes je tomu inak. Pred obchodmi sa neraz tvoria dlhé rady a všetci netrpezlivo prekračujú z nohy na nohu. Aby sa ľudia ochránili, vykúpili, čo sa dalo – trvanlivé potraviny, alkohol, drogéria, hygienické potreby, toaletný papier...

Nehovoriac o dezinfekcii, najmä tej na ruky. Na ulici dnes takmer nestretneme nikoho bez módneho doplnku, ktorým sa stalo rúško či gumené rukavice, no rovnako tak by ste u mnohých našli aj ďalší doplnok: antibakteriálny gél.

Pozri aj: Ako zabrániť roseniu okuliarov pri nosení rúška: Toto potrebuješ ovládať!

antibakteriálny gél

Zdroj: Shutterstock®

Dezinfekcia naša každodenná...

Dezinfekcia sa stala naším najvernejším spoločníkom. Niekto dezinfikuje zvnútra, no v prípade COVID-19 je najúčinnejšia dezinfekcia zvonka. Väčšina takýchto prípravkov totižto obsahuje etanol, izopropanol alebo účinnú zmes v 60 až 90 percentnej koncentrácii. Takéto účinné dezinfekčné prostriedky likvidujú baktérie, huby, ale aj vírusy, ktoré sa usádzajú na povrchu pokožky.

V súvislosti so šíriacim sa novým koronavírusom došlo k výpadku dezinfekčných prostriedkov. Zrazu sme všetci objavili, že existuje aj niečo takéto. No pokiaľ sa jedná o dezinfekciu na ruky, tak tú by sme mali používať stále. Aj v období, keď koronavírus pominie. Veď človek nikdy netuší, čo všetko sa usadí na jeho rukách. A práve tieto antibakteriálne či antimikrobiálne prípravky sú prvou záchranou v prípade, že nemáte prístup k čistej vode a mydlu. Ako sa však medzi nimi vyznať?

antibakteriálne mydlo

Zdroj: Shutterstock®

Antibakteriálne mydlo, gél alebo roztok?

Veľkou výhodou je, že všetky podobné prípravky – či už ide o čistiaci antibakteriálny gél na ruky, tekuté mydlo s dezinfekčným účinkom alebo roztok s obsahom alkoholu – sú skvelým riešením pre očistenie rúk v prípade, že nemáte k dispozícii čistú tečúcu vodu. Všetky tieto čistiace prostriedky sú ideálne na cesty a sú tak akousi záchranou v čase núdze. Bakteriológovia uvádzajú, že obvykle sú vytvorené na alkoholovej báze, preto by sme ich nemali používať príliš často. Ich časté používanie totižto môže spôsobiť „zabitie“ aj dobrých baktérií, vysúšanie rúk a ich popraskanie.

Pokiaľ ide o antibakteriálny gél, mnohí uvádzajú, že ide len o marketingový ťah a jeho účinky sú nulové. Avšak je potrebné vedieť si správne vybrať. Lekári uvádzajú, že ak siahnete po antibakteriálnych géloch, ktoré obsahujú alkohol, tak budete mať určite istejšiu ochranu pred baktériami aj vírusmi. Dôležité je ale aj vedieť gél aj správne použiť.

Skvelú službu vám spraví aj antibakteriálne mydlo, ktoré je skvelé na umývanie rúk aj studenou vodou. Ak chcete, aby bolo mydlo čo najúčinnejšie, tak by ste mali ovládať základy správneho umývania rúk. Odborníci odporúčajú umývať si ruky minimálne po dobu 20 sekúnd, pričom netreba vynechávať chrbát rúk, plochu medzi prstami a rovnako pri ich umývaní je potrebné zamerať sa aj na bruška prstov a nechty. Najmä pod nechtami sa nachádza množstvo choroboplodných baktérií a vírusov!

Okrem vyššie spomínaných prípravkov tiež drogéria, ako aj iné obchody, ponúkajú dezinfekčné spreje (roztoky), ktoré obsahujú vyšší podiel alkoholu, vďaka čomu patria medzi najúčinnejšie. Tieto roztoky nájdu aj iné uplatnenie, než len na dezinfekciu rúk. Naším trikom je jeho použitie na dezinfekciu rúška, medzi jednotlivými nasadeniami (najmä, ak idete na návštevu a pod.).

dezinfekčný roztok

Zdroj: Shutterstock®

Ako si teda vybrať správny prípravok na dezinfekciu?

V tomto prípade je to viac-menej na vás a vašich preferenciách. Tiež výber závisí od toho, kde daný dezinfekčný prípravok plánujete používať. V domácnosti sa vám určite osvedčí antibakteriálne mydlo. Ak ste na cestách, tak by ste v kabelke, vo vrecku alebo aj v aute mali mať k dispozícií antibakteriálny gél. A čo sa týka roztoku, tak ten môžete rovnako nosiť stále so sebou.

Každý z týchto prostriedkov vám spraví nemalú službu a v aktuálnej dobe, keď sú cennejšie než zlato, vás dokážu v značnej miere ochrániť pred vírusmi, ktoré „visia“ vo vzduchu.

Nemali by ste však zabúdať ani na ďalšiu ochranu pred koronavírusom, ktorú odporúča hlavný hygienik. V prvom rade by ste sa na verejnosti nemali dotýkať svojej tváre – očí, úst a nosa. Pravidelne si umývajte ruky. Mali by ste sa vyhýbať blízkemu kontaktu s ľuďmi, u ktorých sa prejavili príznaky chrípky alebo nádchy, ale aj väčšiemu počtu navonok zdravých ľudí, s ktorými sa pravidelne nestýkate, napríklad nejde o vašich známych alebo kolegov.

Neprehliadni: Vitamín C nedostupný v lekárni: Priprav si tieto chutné citrónové cukríky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní