Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?

Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?

Od júna je možné zbierať aj nechtík lekársky. Táto známa liečivá a aromatická bylina z čeľade astrovité pochádza zo Stredomoria a oblasti Blízkeho východu, pričom na liečebné účely je využívaná už od nepamäti. 

Má antiseptické aj regeneračné účinky a účinne prečisťuje celý organizmus. Ide o známu krv prečisťujúcu bylinu. Okrem toho má blahodarný vplyv na tráviaci systém aj činnosť žlčníka, pečene či srdca.

Nechtíku lekárskemu sa ľudovo hovorí aj mesiačik. Dorastá do výšky okolo 30 až 50 centimetrov. Charakteristický je vysokou rozkonárenou stonkou s vajcovitými listami a najmä krásnymi kvetnými úbormi, ktoré môžu mať v priemere až do 7 centimetrov. 

Tie sa skladajú zo žltých až oranžových jazykových aj rúrkovitých kvetov. V nasledujúcom článku si povieme, ako si z týchto krásnych kvetov pripraviť úžasnú nechtíkovú masť, ktorá má liečivé účinky.

nechtík lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Na prípravu domácej nechtíkovej masti budete v prvom rade potrebovať nechtík lekársky. Ten je možné pestovať si v záhradke, ide totiž o rastlinu pomerne nenáročnú na pestovateľské podmienky.

Nechtík zvyčajne začína kvitnúť v júni, pričom kvety sa objavujú pokojne až do polovice jesene. A práve v tomto období je možné rastlinu zbierať. Ak nemáte k dispozícii čerstvý nechtík, je možné využiť aj sušený, a to buď z domácich zásob alebo z lekárne.

Okrem štyroch až piatich veľkých hrstí nadrobno nakrájaného nechtíka (vrátane jeho kvetov, listov aj stonky) budete potrebovať ešte 500 g kvalitnej bravčovej masti, prípadne vazelíny z drogérie. Masť nechajte vo väčšom hrnci roztopiť a pridajte do nej nakrájaný nechtík.

Zmes nechajte vzkypieť a odstavte ju. Takto ju nechajte odležať počas celej noci, pokojne však aj 24 hodín. Ďalší deň masť opäť trochu zohrejte a rozpustite a následne ju sceďte cez plátno. Hotovú masť uskladnite v čistých a dobre uzatvárateľných nádobkách.

recept na domácu masť z nechtíka

Zdroj: Shutterstock®

Používajte ju pri týchto zdravotných problémoch

Otázkou nakoniec zostáva, pri ktorých neduhoch je možné siahnuť po kvalitnej domácej nechtíkovej masti. Jej využitie je široké a nemala by chýbať v žiadnej domácej lekárničke. V prvom rade vám pomôže pri rozličných kožných ťažkostiach.

Môžete ňou potierať pokožku postihnutú ekzémom či iným kožným ochorení. Pomôcť môže napríklad aj pri liečbe akné. Taktiež sa na ňu neváhajte spoľahnúť, ak vás trápia zle sa hojace rany, popáleniny, odreniny či omrzliny. V prípade rán potierajte iba ich okolie.

Okrem toho môže pomôcť veľmi dobre liečiť aj jazvy po operáciách. Ďalej môžete nechtíkovou masťou ošetriť aj nechty. Poradí si najmä s bolestivými zádermi.

Taktiež po nej môžete siahnuť aj pri plesniach na nohách. Rovnako je ňou vhodné potierať zapálené žily, kŕčové žily a nakoniec si poradí aj s chrastami v nose.

Ďalšie využitie nechtíkovej masti

  • Liečba drobných poranení: Nechtíková masť sa môže aplikovať na drobné rezné rany, škrabance alebo odreniny. Pomáha zmierniť zápal a podporuje hojenie rán.
  • Starostlivosť o suchú pokožku: Ak máte suchú pokožku, môžete použiť nechtíkovú masť ako hydratačný balzam. 
  • Zmiernenie podráždenia a svrbenia: Nechtíková masť má upokojujúce účinky a môže pomôcť zmierniť podráždenie a svrbenie pokožky spôsobené napríklad vyrážkami, ekzémom alebo bodnutiami hmyzom. 
  • Liečba popálenín: Nechtíková masť môže byť tiež účinná pri liečbe miernych popálenín i tých slnečných. Pomáha zmierniť bolesť, zápal a podporuje hojenie pokožky.
  • Starostlivosť o citlivú pokožku: Ak máte citlivú pokožku, nechtíková masť je šetrnou voľbou. Môžete ju použiť ako bežný hydratačný krém na udržanie zdravia a pohody vašej pokožky.

Pozri aj: Vitamíny skupiny B: Ktoré z nich sú dôležité a aký majú význam?

Aktualizovaný článok: 26.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní