Jarný detox zdravo a bezpečne: Čo je základom očistnej kúry?

Jarný detox zdravo a bezpečne: Čo je základom očistnej kúry?

Vo vzduchu je cítiť jar čo je znakom toho, že sa k nám blíži to krásne rozkvitajúce obdobie, kedy všetko krásne ožíva. Len my môžeme byť po zime bez energie a viac unavení. Nedostatok vitamínu D počas zimných mesiacov dokonca mohol spôsobiť, že aj naša pokožka vyzerá unavene a mdlo. Ak na vás v týchto dňoch dolieha jarná únava, o ktorej sa hovorí až príliš často, tak by ste mali vyskúšať jarný detox.

Jarný detox?! Čo to vlastne je? Tak v prvom rade môžeme hovoriť o jarnej očiste tela, počas ktorej pomôžete svojmu telu zbaviť sa všetkých toxínov, ktoré sa v ňom nahromadili. Aj keď je detoxikácia organizmu nášmu telu prirodzená, nakoľko ju zabezpečuje náš vnútorný orgán (pečeň) pravidelne, častokrát jej to vôbec neuľahčujeme. Náš pasívny životný štýl, to znamená nedostatok pohybu v kombinácii so zlými stravovacími návykmi, mohol naše telo zahltiť natoľko, že ani naše vnútorné orgány nemusia pracovať na 100 %. To, že je vaše telo zahltené toxínmi dokážete zistiť veľmi jednoducho – okrem nedostatku energie môžete pozorovať aj zmeny na vašej pokožke (akné, suchá pokožka, príliš veľká produkcia kožného mazu,...), vlasoch i nechtoch, ale aj na trávení či nafukovaní, oslabenej imunite.

na čo je dobrý detox

Zdroj: Shutterstock®

Ako na jarný detox organizmu?

Ak sa rozhodnete pre detox, tak v prvom rade si musíte určiť, koľko dní ste ochotní venovať svojmu telu a jeho očiste. Detoxikačné kúry majú rôznu dĺžku. Niektoré si vyžadujú dodržiavanie detoxikačnej diéty mesiac a niektoré len týždeň či dokonca pár dní. Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek diétu, jej základom, respektíve podstatou by mala byť konzumácia prevažne surovej stravy a ľahko stráviteľných potravín. Teda, do svojho detoxikačného jedálnička je potrebné zaradiť viac surovej zeleniny a ovocia. Vyhnite sa chemicky spracovaným potravinám, ktoré zaťažujú pečeň a obličky.

Pri detoxikácii je potrebné zamerať sa aj na svoj pitný režim. Najideálnejšie je piť čistú vodu alebo bylinkové čaje, ktoré sú pri detoxikácii rovnako účinné. Vhodné sú však aj rôzne smoothie nápoje. Detoxikáciu môžete podporiť aj doplnkami, ako je chlorella, spirullina, mladý jačmeň, kolagén, vitamín C a ďalšie vitamíny.

detoxikačné smoothie

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Katarína Kačuriková

Zelené smoothie pre dotoxikáciu organizmu

Detoxikácia organizmu sa najčastejšie spája so smoothie nápojmi, ktorými môžete svoje telo očistiť od toxínov, ktoré sú v ňom usadené. Stačí rozmixovať správne ingrediencie a vytvoríte si skvelý detoxikačný nápoj. Tu však nastáva otázka, prečo siahnuť práve po zelených potravinách? Odborníci na výživu a zdravé stravovanie uvádzajú, že predovšetkým zelená listová zelenina obsahuje väčšie množstvo chlorofylu, ktorý má veľa pozitívnych účinkov. Ide o zelené farbivo, ktoré dokáže naštartovať dôležité vitálne funkcie tela. Takéto potraviny tiež obsahujú vlákninu (podporuje trávenie), vitamín C (podporuje imunitu), kyselinu listovú, železo, horčík a bielkoviny. No netreba zabúdať ani na kolagén v potravinách (citrusy, listová zelenina, bobuľovité ovocie), ktorý má rovnako pozitívny vplyv na naše telo. 

Na detoxikačné smoothie budete potrebovať:

  • čerstvý listový špenát
  • zelené jablko
  • banán
  • mlieko alebo vodu
  • Inca collagen

Všetko si nakrájame na menšie časti a vložíme do mixéra. Prilejeme vodu alebo mlieko (môžete voliť aj rôzne rastlinné alternatívy) a poriadne rozmixujeme. Na záver do smoothie zamiešame kolagén a ak chcete, tak pokojne môžete pridať aj chia semienka alebo ľanové semienka. Pre čo najlepšie výsledky sa odporúča popíjať takéto smoothie každý jeden deň v priebehu jedného týždňa.

Inca collagen

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Katarína Kačuriková

Smoothie, ktoré spomaľuje starnutie

Ako sme uviedli vyššie, chlorofyl obsiahnutý v listovej zelenine podporuje dotoxikáciu organizmu. Táto zložka má však aj priaznivý vplyv na regeneráciu organizmu a zároveň aj na spomalenie procesu starnutia. Chlorofyl má antibakteriálne aj protizápalové účinky a zároveň pôsobí aj ako antioxidant, ktorý chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov. V kombinácii s kolagénom ide o tajnú zbraň proti vráskam, zápalom na pokožke, vysušeným vlasov, lámavým nechtom a pod.

Kolagén je tou zložkou, ktorá sa v našom tele vytvára prirodzene. Avšak po 25. roku života sa už nevytvára v takom množstve, ktoré by bolo pre naše telo postačujúce. Ba čo je horšie, kolagén sa pomaly prestáva tvoriť prirodzene. Preto je potrebné jeho tvorbu podporiť výživovými doplnkami a rovnako aj vitamínom C. Inca collagen predstavuje 100 % prírodný kvalitný kolagén z morských rýb. Ide o hydrolyzovaný a bio-aktívny kolagén najpodobnejší tomu ľudskému. A prečo si kolagén v takejto čistej forme prisypať aj do smoothie? Recenzie na Inca collagen hovoria za všetko – ide o kolagén overený a odporúčaný zákazníkmi.

„Bez kolagénu by som nemohla športovať tak, ako mi srdce piští. Inca Collagen mi pomáha, aby moje kĺby fungovali ako hodinky. Navyše sa stará o moje vlasy, ktoré po neuveriteľnom vypadávaní počas oboch kojení dostali riadne zabrať. Inca Collagen je mojou každodennou súčasťou“ uvádza športovkyňa a matka Jana Šimkovičová.

„Mám 34 rokov, ale málokto mi ich tipuje. Vďačím za to Inca Collagenu, ktorý mi pomáha zachovať zdravú a mladícku pleť a oddialiť torbu vrások. Prednedávnom som mala popáleninu druhého stupňa, ktorá sa mi lepšie zahojila aj vďaka kolagénu.“ Zuzana Barková (fashion blogerka).

Potešte seba a darujte si zlatý poklad, ktorý obsahuje 3 000 mg kolagénu v jednej dávke. S kódom „KZK“ získate 5 € zľavu na e-shope Inca Collagen.

- Jarné detoxikačné smoothie
1 z 3
Jarný detox zdravo a bezpečne: Čo je základom očistnej kúry? - TvojeZdravie.sk
Jarný detox zdravo a bezpečne: Čo je základom očistnej kúry? - TvojeZdravie.sk
Jarný detox zdravo a bezpečne: Čo je základom očistnej kúry? - TvojeZdravie.sk

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Katarína Kačuriková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní