TOP potraviny pre zdravie mužov: Čo zahrnúť do stravy a prečo?

TOP potraviny pre zdravie mužov: Čo zahrnúť do stravy a prečo?

Vedeli ste o tom, že niektoré potraviny môžu byť v určitom smere prospešnejšie pre ženy a iné zase pre mužov? Napríklad ženy v období pred tehotenstvom by do svojho jedálnička mali v dostatočnom množstve zahrnúť potraviny s obsahom kyseliny listovej, pretože táto látka znižuje riziko vývojových vád embrií počas tehotenstva. Niektoré potraviny zase môžu mať priaznivý vplyv na hladinu ženských hormónov. Taktiež sú pre ženy vhodné potraviny s vysokým obsahom vápnika, keďže s jeho nedostatkom môžu mať problémy ženy v období menopauzy. I pre mužov sú niektoré potraviny prospešnejšie ako iné. Ktoré by určite mali zaradiť do svojho jedálnička páni a prečo?

Morské plody

Muži by vo svojom jedálničku mali v prvom rade privítať rozličné morské plody, ako sú ustrice, slávky, rozličné mušle, krevety, krab či kalamáre, ale aj ryby. Menované potraviny živočíšneho pôvodu sú zdrojom rozličných potrebných živín. Zaradiť ich môžeme napríklad medzi najlepšie zdroje zinku. Tento minerál má pozitívny vplyv na funkciu pohlavných orgánov, podporuje tvorbu hormónov a celkovú plodnosť, a to hlavne u mužov. Zinok má tiež blahodarný vplyv na zdravie a dobrú kondíciu prostaty. Ustrice či krevety sú okrem iného známe aj svojimi afrodiziakálnymi účinkami a pomáhajú zvyšovať libido.

Odporúčame: Ako si zlepšiť flexibilitu? Skúste nenáročný 15-minútový strečing!

para orechy

Zdroj: Shutterstock®

Para orechy

Ďalšou potravinou vítanou v mužskom jedálničku sú chutné para orechy. Opäť sú zdrojom viacerých prospešných látok. Obsahujú napríklad vyššie spomínaný zinok. Zároveň ich však radíme medzi najlepšie zdroje selénu. Tento minerál má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti a preventívne pôsobí proti viacerým druhom rakoviny, vrátane rakoviny prostaty. Selén taktiež prirodzene podporuje tvorbu testosterónu, čo je dôležitý mužský pohlavný hormón. Do jedálnička sa však oplatí zaradiť i ďalšie orechy, ktoré rovnako obsahujú spomínané minerály, ale aj cenné mastné kyseliny. Pre posilnenie erekcie sa odporúčajú vlašské orechy. 

Paradajky

Perfektnou potravinou pre mužov, hlavne na podporu zdravia prostaty, sú i paradajky. Sú výborným zdrojom lykopénu, ktorý radíme medzi karotenoidy. Ide o červené rastlinné farbivo, ktoré má silné antioxidačné vlastnosti. Lykopén má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, no taktiež pôsobí preventívne proti viacerým nádorovým ochoreniam, vrátane nádorov žalúdka aj prostaty. Najviac lykopénu pritom telu poskytujú práve tepelne spracované paradajky. Varením sa totižto obsah tejto látky zvyšuje. Lykopén tiež môžeme nájsť v guave, vodnom melóne, ružovom grepe či červenej kapuste aj paprike.

granátové jablko

Zdroj: Shutterstock®

Granátové jablko

Muži by si pravidelne mali pochutnávať aj na granátových jablkách. Toto chutné ovocie v prvom rade opäť vykazuje ochranný účinok pred rakovinou prostaty, blahodarne pôsobí dokonca aj pri samotnej liečbe nádorov prostaty. Je nabité mnohými antioxidantmi, ktoré napomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vďaka svojmu zloženiu má granátové jablko rovnako priaznivý vplyv na hladiny testosterónu v tele muža. Pre zlepšenie sexuálneho života a podporu kvality spermií, ako aj pri problémoch s erektilnou dysfunkciou, sa odporúča popíjanie šťavy z granátových jabĺk. 

Banány

I banány sú v strave pánov vítané. Sú odporúčané hlavne na podporu erekcie. Obsahujú totižto viaceré látky, ktoré sú v tomto smere prospešné. Patria napríklad medzi zdroje horčíka. Dostatok horčíka podporuje erekciu, pozitívne tiež vplýva na mužský výkon a výdrž. Okrem toho má rovnako pozitívny vplyv na úroveň testosterónu v mužskom tele. V banánoch tiež nájdeme dôležitý draslík, ktorý priaznivo vplýva na krvný obeh. Do jedálnička by ich mali zaradiť aj fyzicky aktívni muži či športovci, u ktorých je spravidla potrebný vyšší príjem spomínaných minerálov. Horčík aj draslík sú totižto nevyhnutné pre činnosť svalov a ich nedostatok sa môže prejaviť kŕčmi aj svalovou slabosťou. 

tekvicové semená

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicové semienka

Ďalšou potravinou, ktorú by mali mať muži pripísanú na nákupnom zozname, sú tekvicové semienka. Tieto chutné jadierka sú v prvom rade skvelým zdrojom spomínaného zinku, ktorý má priaznivý vplyv na mužskú plodnosť aj produkciu pohlavných hormónov. Nedostatok zinku pritom môže mať výrazne negatívny vplyv na zdravie prostaty. Okrem zinku v semienkach nájdeme rovnako spomínaný horčík. Pri problémoch s nezhubným zväčšením prostaty je vhodné do svojho jedálnička pridať práve tekvicové jadierka alebo aj tekvicový olej.

Horká čokoláda

Ako poslednú môžeme ešte spomenúť horkú čokoládu, kvalitnú s vysokým podielom kakaa, či kakao samotné, prípadne nepražené kakaové bôby. Spomenuté potraviny sú opäť zdrojom mnohých telu prospešných látok. Nájdeme v nich rozličné flavonoidy so silnými antioxidačnými účinkami, taktiež viaceré minerály a stopové prvky, vrátane viackrát spomínaného zinku. Čokoláde či kakau sú vďaka ich zloženiu pripisované afrodiziakálne účinky a priaznivý vplyv na libido a potenciu. Účinne pomáhajú zlepšovať erekciu. 

Odporúčame: Ako funguje elektronický recept? Aké prináša výhody?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní