Prečo jesť tekvicové semená? Stačí zopár gramov a výsledky vás prekvapia!

Prečo jesť tekvicové semená? Stačí zopár gramov a výsledky vás prekvapia!

Tekvicové semená sú veľmi zdravé. Denne si ich pritom stačí dopriať 20 až 30 gramov a výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Ako tekvicové semená zúžitkovať? Môžete si ich pridať do čerstvého zeleninového šalátu, ovsenej kaše, jogurtu, krémovej polievky či omáčok. Možnosti použitia sú rôzne, stačí si nájsť spôsob, ktorý vám vyhovuje. 

A aké rôznorodé účinky môžu mať tieto nenápadné semienka? Pozitívne vplývajú napríklad na tráviaci aj kardiovaskulárny systém. Čo všetko dokážu s ľudským telom urobiť tekvicové semená, sa dozviete v nasledujúcom článku. Aké sú ich ich nutričné hodnoty a aké živiny obsahujú tekvicové semená? Aké sú ich zdravotné benefity? Zistite viac!

TOP zdravotné účinky tekvicových semien:

Sú plné významných živín

1. Majú množstvo živín, vysoký obsah horčíka aj B vitamínu E

Stogramová porcia tekvicových semien má približne 450 kalórií. Preto je vhodné ich konzumovať v primeranej miere – ako sme spomenuli v úvode, odporúčaná denná dávka je asi 20 až 30 gramov. Ak pridáte do jedla tekvicové semienka, zvýšite jeho výživovú hodnotu a telu doplníte množstvo dôležitých látok.

Ukrývajú sa v nich nenahraditeľné polynenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny (19 g na stogramovú porciu). Príznačný je vysoký obsah vlákniny (do 20 g na stogramovú porciu).

Ukrývajú aj viaceré vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B či vitamíny E aj K, sú plné mangánu, fosforu, horčíka, zinku či draslíka, no obsahujú aj ďalšie minerálne látky.

Odporúčame: Spoznajte účinky papaínu! Ako dokáže podporiť naše zdravie?

krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

2. Znižujú tlak a cholesterol, pomôžu zlepšiť zdravie srdca

Tekvicové semená podporujú kardiovaskulárny systém. Podporujú zdravé srdce a cievy a prispievajú k znižovaniu rizika vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Podporujú totiž normalizovanie hladiny krvného tlaku a rovnako si poradia aj s vysokým cholesterolom. AK vás trápi zlý cholesterol, pridajte ich do stravy.

Vysoký tlak aj cholesterol pritom predstavujú značné rizikové faktory mnohých kardiovaskulárnych chorôb. Pravidelnou dávkou týchto chutných semien prispejete k prevencii problémov so srdcom či znížite riziko aterosklerózy.

3. Pomáhajú zlepšiť zdravie prostaty

Aké sú ich ďalšie zdravotné účinky? Spomínané semienka sú známe aj svojím pozitívnym vplyvom na prostatu. Vďaka svojmu zloženiu a obsahu mnohých cenných látok podporujú zdravie prostaty. Do jedálnička by tak tekvicové jadierka mali aspoň niekoľkokrát týždenne zaradiť i muži.

Pri problémoch s prostatou je veľmi nápomocný aj olej, ktorý sa z nich vyrába. Tekvicový olej je dobrým pomocníkom napríklad pri nezhubnom zväčšení prostaty.

Odporúčame: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek!

dobrý spánok

Zdroj: Shutterstock®

4. Dokážu zlepšiť spánok

Do jedálnička neváhajte tekvicové jadierka zaradiť aj vtedy, ak si potrebujete zabezpečiť pokojný spánok. Sú totižto zdrojom takzvaného tryptofánu. Ide o aminokyselinu, ktorá má význam pri tvorbe sérotonínu a melatonínu v tele človeka. Tie majú vplyv okrem iného i na kvalitu spánku.

Nedostatok sérotonínu sa tiež môže prejavovať nielen poruchami spánku, ale aj zlou náladou až depresiami. Konzumáciou tekvicových semien tak podporíte pokojný spánok i dobrú náladu.

5. Prispievajú k ochrane kostí

Aký je ďalší účinok tekvicových semien? Vďaka svojmu zloženiu podporujú aj zdravé kosti. Je to hlavne kvôli vysokému obsahu mnohých cenných minerálov. Napríklad obsiahnutý horčík i mangán majú význam pri vývoji kostí a chrupaviek. Mangán prispieva k ochrane pred rednutím kostí.

Pre zdravie kostí je tiež nevyhnutný zinok, ktorý v spomínaných jadierkach rovnako nájdeme vo vysokom množstve. Ich konzumáciou je možné prispieť k prevencii rôznych problémov s kosťami vo vyššom veku.

6. Majú zdraviu prospešné vlastnosti na tráviaci trakt

Tekvicové semená v pozitívnom smere ovplyvňujú aj tráviaci trakt človeka a proces trávenia. Sú bohaté na vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť čriev. Pravidelnou konzumáciou týchto lahodných jadierok je možné eliminovať mnohé tráviace ťažkosti.

Pomôžu pri nadúvaní, nevoľnostiach, nepravidelnom vyprázdňovaní či pocitoch kyslej chuti v ústach. Majú aj detoxikačné účinky a odstraňujú pocity ťažkého žalúdka.

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!

tráviaci systém

Zdroj: Shutterstock®

7. Tekvicové jadierka posilňujú imunitu

Aké sú ďalšie účinky tekvicových semienok na zdravie? Spomenúť tiež môžeme, že tekvicové semienka majú pozitívny vplyv aj na našu imunitu. Navyše sú zdrojom mnohých látok s antioxidačným pôsobením, vďaka čomu sa podieľajú na ochrane buniek pred poškodením zo strany voľných radikálov. Tekvicové semienka tiež v tele pôsobia protizápalovo.

8. Napomáhajú znížiť hladinu cukru v krvi

Tekvicové semienka, známe svojim výživovým profilom, môžu mať pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Tieto semienka obsahujú veľké množstvo zdravých tukov, vlákniny, a minerálov ako je horčík a zinok, ktoré sú dôležité pre metabolizmus glukózy a celkové zdravie.

Vláknina v tekvicových semienkach môže pomôcť spomaliť absorpciu cukru do krvného obehu a tým prispieť k stabilnejšej hladine cukru v krvi. Ak chcete prirodzene znižovať hladinu cukru vhodnou stravou, tekvicové jadierka do nej môžete rozhodne zahrnúť.

9. Majú priaznivý vplyv na kvalitu spermií

Tekvicové jadierka sú často odporúčané pre ich potenciálne pozitívne účinky na reprodukčné zdravie mužov, najmä pokiaľ ide o kvalitu spermií. Tieto účinky sú spojené s niekoľkými kľúčovými živinami obsiahnutými v týchto semienkach.

Zinok je jedným z najdôležitejších minerálov pre mužskú fertilitu. Je známy svojou úlohou v produkcii spermií a testosterónu. Nedostatok zinku môže viesť k zníženej hladine testosterónu a zmenšeniu počtu a kvality spermií. Tekvicové jadierka sú bohatým zdrojom zinku, čo ich robí výbornou voľbou pre mužov, ktorí chcú zlepšiť svoje reprodukčné zdravie.

Článok aktualizovaný 19.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní