Krvácanie z nosa: Toto sú tipy a rady, ako ho zastaviť!

Krvácanie z nosa: Toto sú tipy a rady, ako ho zastaviť!

Krvácanie z nosa rozhodne nie je nič príjemné, zvlášť, keď nás prekvapí bez varovania, v tej najnevhodnejšej chvíli. Dochádza k nemu po prasknutí malých cievok, následkom úrazu, úderu, ale aj podráždenej sliznice počas ochorenia horných dýchacích ciest. Dnes sa pozrieme bližšie na to, ako si v takom prípade rýchlo a efektívne pomôcť. Buďte pri tom a krvácanie z nosa vás už nikdy nezaskočí nepripravenú!

Príčiny krvácania a niekoľko najčastejších príčin krvácania z nosa - prečo krvácame z nosa?

Spúšťačmi krvácania z nosa bývajú, okrem vyššie spomenutých ťažkostí, aj suchý vzduch (predovšetkým vo vykurovacom období), príliš silné fúkanie nosa, ale aj senná nádcha a rôzne alergie. Dokonca ani časté používanie prípravkov do nosa, či už kvapiek alebo sprejov, drobným žilkám a cievam v nosovej dutine neprospieva, práve naopak, poškodzuje ich.

Kedy vyhľadať lekára? Plus ako krvácanie zastaviť doma

Ak sa s krvácaním z nosa potýkate často a pravidelne, pričom prúd krvi nie je možné zastaviť ani po pol hodine, urýchlene vyhľadajte lekára. Predtým však môžete vyskúšať niekoľko rokmi osvedčených tipov a rád, ako toto nepríjemné krvácanie zastaviť. Čítajte ďalej!

Rýchla pomoc, ako zastaviť krv z nosa - citrónová šťava

Pri krvácaní z nosa si namočte kúsok vaty do šťavy z citróna a opatrne vložte do nosnej dierky. Krvácanie by malo čoskoro ustať.

Prvá pomoc na zastavenie krvácania - obväz na malíčku

Príde vám to absurdné? Uznávame, pôsobí to tak, ale naozaj to funguje (minimálne našim babkám sa to osvedčilo). Kúskom obväzu si omotajte malíček ruky, ale nie len tak hociktorej – protiľahlej k nosnej dierke, z ktorej krvácate.

Ak vám teda tečie krv z pravej nosnej dierky, obväz si omotajte okolo malíčka na ľavej ruke.

  • V prípade, že krvácate z oboch dierok, obväz príde na oba malíčky.
  • Po dvoch minútach dajte obväz dole, medzitým by sa malo krvácanie zastaviť.

Neprehliadnite: 8 spôsobov, ako si pridať roky do života: Žite dlhšie!

ako zastaviť krvácanie z nosa

Zdroj: Shutterstock®

Ako zabrániť krvácaniu prírodným spôsobom? Vyskúšajte pakost smradľavý!

Ide o pomerne známu a často využívanú bylinu, ktorá výrazne pomôže aj v prípade krvácania z nosa. Bude však potrebné pripraviť si pakostový macerát a to tak, že dve lyžičky pakostu zalejte štvrť litrom studenej vody a po osem hodinovom lúhovaní sceďte.

Môžete ho používať po kvapkách a to tak vnútorne, ako aj zvonku. Nie je však vhodný pre deti. Ak sa s krvácaním z nosa trápite príliš často, oplatí sa vám tiež počas celého dňa, teda preventívne, popíjať pakostový čaj.

Neprehliadnite: V takomto vzťahu budete najšťastnejší: Toto je ideálny partner podľa vášho znamenia!

citrón a krvácanie z nosa

Zdroj: Shutterstock®

Studený obklad na bežné krvácanie z nosa

Látkovú vreckovku alebo akúkoľvek inú čistú textíliu namočte do studenej vody a následne priložte na nos, čelo a zátylok. Keď sa obklad zohreje, opäť ho namočte do studenej vody a opätovne aplikujte na uvedené miesta.

Prečítaj si: Ako funguje vazektómia? Ide skutočne o 100-percentnú antikoncepciu?

maliny ako liek

Zdroj: Shutterstock®

Na záver ešte niekoľko dobrých rád:

  • Ak mávate krvácanie z nosa často, posilnite konzumáciu malín. Obsahujú totiž vitamín C a rutín, pričom tieto dve látky dokopy fungujú na zastavenie akéhokoľvek krvácania, aj toho z nosa. Príjemný a chutný liek, čo poviete?
  • Bylinky, vhodné na zastavenie alebo prevenciu krvácania z nosa, sú dubová kôra, praslička roľná, hamamel, krvavec lekársky či nátržník husí. Mali by ste ich odvary používať na výplach nosa.
  • Hoci krvácanie z nosa človeka nabáda zakloniť hlavu, nerobte to, naopak, predkloňte ju tak, aby vaša brada smerovala k hrudníku. Zatlačte si na nosné dierky a dýchajte ústami.
čo keď krvácanie z nosa neprestáva

Zdroj: Shutterstock®

  • Rovnaký účinok ako maliny majú dokonca aj pomaranče, ktoré, pri pravidelnej konzumácii, bývajú skvelou prevenciou krvácania z nosa.
  • V prípade, že krvácanie z nosa ustane a vám bezprostredne po ňom zostane v nose nepríjemný pocit, nesnažte sa pocitu plného nosa zbaviť jeho fúkaním, naopak, doprajte nosovej dutine chvíľu pokoja na regeneráciu.
  • Zaobstarajte si tiež pohánku, pretože rovnako ako maliny, aj pohánka obsahuje rutín, ktorý v kombinácii s vitamínom C zastavuje krvácanie.

Aktualizované na 15.04.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Hrtúsová 13.01.19 17:45

KH
karma
79.00

Je dobré vedieť, čo robiť pri krvácaní z nosa, hlavne keď máme doma malé dieťa

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní