Najlepšie bylinky na močové cesty: Ktorá z nich zachráni vás?

Najlepšie bylinky na močové cesty: Ktorá z nich zachráni vás?

Na odstraňovanie odpadových látok z tela nám slúži vylučovacia sústava, ktorá pozostáva z obličiek, močovodov, močového mechúra a močovej rúry. Táto dôležitá sústava má za úlohu tvoriť, skladovať a aj odstraňovať moč z tela, vytvárať hormóny, regulovať chemické zloženie krvi aj rovnováhu tekutín či udržiavať pH vnútorného prostredia. 

Narušením funkcie obličiek nastane rozsiahla porucha vnútorného prostredia organizmu. I táto sústava, obličky aj močové cesty, môže človeka neraz potrápiť. Najčastejšími problémami sú pritom zápal močových ciest či močové kamene. Pri týchto ťažkostiach je neraz potrebná pomocná ruka lekára. 

Veľmi užitočné však v tomto prípade môžu byť aj rozličné bylinky na močové cesty, ktoré vám predstavíme v nasledujúcom článku.

Zlatobyľ obyčajná

Prvým darom prírody, ktorý ma blahodarný vplyv na vylučovaciu sústavu, je zlatobyľ obyčajná. Vňať tejto byliny s typicky žltými kvetmi prispieva k ochrane močového mechúra aj obličiek. Vďaka svojim látkam je veľmi účinným pomocníkom pri problémoch s močovými kameňmi. 

Podporuje totiž rozpúšťanie a vyplavovanie piesku i kameňov z tela. Má výrazne močopudné účinky a môže pomôcť pri liečbe chronických aj akútnych ochorení obličiek.

Bude vás zaujímať: Najčastejšie chyby pri starostlivosti o zuby: Dopúšťate sa ich aj vy?

praslička roľná

Zdroj: Shutterstock®

Praslička roľná

Známou liečivou bylinkou na problémy s vylučovacou sústavou je taktiež praslička roľná. Tá opäť obsahuje kyselinu kremičitú, ktorá podporuje rozpúšťanie kameňov i piesku v močových cestách.

Taktiež priaznivo pôsobí na činnosť obličiek. Okrem toho sa v rámci ľudového liečiteľstva tejto rastline pripisuje tiež schopnosť prečisťovať cievnu stenu a preventívne pôsobiť proti kôrnateniu ciev. 

Breza previsnutá

Pri ťažkostiach s orgánmi vylučovacej sústavy sa môžete spoľahnúť aj na brezu previsnutú. Používajú sa konkrétne listy, ktoré v sušenej forme, podobne ako iné bylinky, zoženiete v lekárni, na internete aj v špeciálnych obchodoch so zdravými potravinami.

Zápar z brezových listov pozitívne vplýva na činnosť obličiek. Má dezinfekčné a močopudné účinky a prispieva k očiste tela od toxických látok. Môže pomôcť urýchliť liečbu zápalu obličiek a zmierniť sprievodné symptómy ochorenia, vrátane bolesti krížov či problémov pri vylučovaní.

medvedica lekárska

Zdroj: Shutterstock®

Medvedica lekárska

Ďalšou bylinkou na rade je medvedica lekárska. Ide o vždyzelený ker, ktorý je podobný brusnici. Typický je svojimi drobnými guľatými plodmi červenej farby.

Na liečebné účely sa využívajú kožovité listy. Liečivá droga z medvedice obsahuje množstvo cenných látok, vrátane kvercetínu, fenolových glykozidov, trieslovín i flavonoidov.

Má antibakteriálne účinky a využíva sa pri zápalových ochoreniach močového ústrojenstva aj pri kameňoch v močových cestách. Je účinným bojovníkom proti infekciám.

Brusnica pravá

Známym prírodným liečivom na problémy s vylučovacou sústavou sú chutné brusnice. V tomto prípade vám však pomôže i zápar z jej listov, ktorý má diuretické, antiseptické aj antimikrobiálne účinky.

Podporuje zdravie obličiek aj močových ciest. Prispieva k odvádzaniu nadbytočných tekutín z tela. Výrazne prečisťuje celé močové cesty a prispieva tak k prevencii stále sa opakujúcich zápalov a infekcií.

kapucínka väčšia

Zdroj: Shutterstock®

Kapucínka väčšia

Medzi bylinky na problémy s močovými cestami radíme aj kapucínku. Z nej sa na liečebné účely využívajú sušené semená. Kapucínka väčšia má silné antibakteriálne, antibiotické, protiplesňové a dezinfekčné účinky. Osoží pri zápaloch a infekciách močových ciest.

Pomáha však aj pri tráviacich ťažkostiach, dokonca podporuje liečbu gynekologických zápalov aj zápalov horných dýchacích ciest. 

Petržlen záhradný

Nakoniec vám so spomínanými neduhmi pomôže i známy petržlen záhradný, ktorý sa používa asi v každej kuchyni. Ide o skvelý močopudný prostriedok, ktorý sa často využíva ako prísada do liečivých urologických čajov.

Zápar z petržlenovej vňate (petržlenový čaj) prečisťuje močové cesty a podporuje rozpúšťanie močových kameňov. Okrem toho pozitívne pôsobí na proces trávenia. Môže byť nápomocný dokonca pri zvýšenej teplote. Petržlen sa tiež vyplatí pravidelne konzumovať.

Vyskúšajte aj ďalšie byliny a ich účinky:

  • šalvia lekárska,
  • damiána,
  • ligurček,
  • vres obyčajný, 
  • rozmarín lekársky, 
  • zemežlč menšia.

Aktualizovaný článok: 28.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Varhaníková 12.12.19 08:02

karma
110.00

O kapucínke, petržlenovej vňati a brusnici viem, a petržlenová vňať aj dobre čistí obličky.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní