Neviete, čo s teplotou? Poradíme vám, čo robiť krok za krokom

Neviete, čo s teplotou? Poradíme vám, čo robiť krok za krokom

Cítite sa pod psa, tečie vám z nosa, kýchate či kašlete. Prejavy chrípky či prechladnutia dokáže nepríjemne umocniť už len jedno – čísielka na digitálnom teplomere stúpajúce smerom nahor. Neviete, čo s teplotou? My vám poradíme, ako pri nej postupovať krok za krokom a ako sa jej zbaviť čo najrýchlejšie.

Do 38 nepanikárte

Rozumieme, že keď sa jednoducho necítite dobre, teplomer sa stane vaším dôverným priateľom. Ak však v okienku teplomera svieti 37,5, nepanikárte. Mnohí ľudia totiž už v tomto bode vezmú nohy na ramená a utekajú k lekárovi do čakárne plnej chorých ľudí. Odborníci upozorňujú, že odchýlka jedného stupňa hore-dole je úplne normálna. Kým nemáte teplotu 38 a vyššie, niet sa čoho obávať. Ani pri teplote 38 a viac sa však nemusíte k obvodnému príliš ponáhľať. Dajte tomu čas a skúste teplotu zahnať svojpomocne.

Pozri aj: TOP bylinky na kašeľ: Ktoré z nich najlepšie zatočia s rôznymi druhmi kašľa?

triky ako zahnať horúčku

Zdroj: Shutterstock®

Pitný režim a chuť do jedla

Keď človeka prepadne choroba, nič sa mu nechce, nič mu nechutí a z myšlienky o pití množstva  tekutín sa mu zdvíha žalúdok. Nuž, tu sa budeme musieť prekonať aj ako maródi. Mať v tele dostatok tekutín je totiž kľúčový bod vedúci k vyliečeniu. Keďže choroba pôsobí dehydrujúco, musíte tekutiny pravidelne dopĺňať, inak sa budete cítiť ešte horšie. Čaj, voda, minerálka či domáci vývar, to všetko vám pomôže postaviť sa na nohy. Čo sa zníženého apetítu týka, lekári radia sa do jedla za žiadnych okolností nenútiť. Ak do seba neviete nič dostať, skúste aspoň tanier teplej kuracej polievky. Vývar má totiž podľa výskumov liečivé účinky.

Pohodlie a oddych

Chodiť s teplotou do práce jednoducho nie je dobrý nápad. Hrozí tak, že chorobu síce možno „prechodíte”, no čoskoro udrie znova a v ešte silnejšej intenzite. Vezmite si preto voľno, doprajte si dostatok spánku a oddychu. V spánku sa telo rýchlejšie zotavuje, a to aj zo zvýšenej teploty. Čím viac odpočinku si doprajete, tým rýchlejšie váš imunitný systém získa vaše telo pod kontrolu. A ak ste sa rozhodli horúčku z tela vypudiť zababušením sa do perín a „vypotením” choroby, radšej s tým rýchlo prestaňte. Odborníci tvrdia, že neexistuje dôkaz o tom, že by sa potením z tela choroba vypudila. Počas horúčky skôr odporúčajú studené zábaly v oblasti čela, krku a podpazušia.

vysoká teplota u bábätka

Zdroj: Shutterstock®

Čas na lekára

Posledné, čo môže dospelý človek urobiť, aby horúčku pokoril, je vziať si liek na zníženie teploty. Ak však nezaberá ani to a vaše teploty dosahujú vyššie hodnoty ako 39,5 stupňa Celzia, navštívte lekára. Minimálne v telefonickom kontakte by ste mali byť aj s vaším pediatrom v prípade, keď horúčky trápia vaše dojča a dosahujú hodnoty nad 38 stupňov Celzia. U detí vo veku 1 až 5 rokov sa musí teplota tiež starostlivo sledovať. Nikdy ju nepodceňujte a ak siaha nad 39 stupňov Celzia, riešte ju s odborníkom. Na pozore sa majte najmä vtedy, ak sa horúčka zhoršuje a neustupuje ani po dvoch dňoch.

Inšpiruj sa: Chrípkové obdobie je tu! Aká je najlepšia prevencia pred chrípkou?

- Anketa

UŽ VÁS TENTO ROK POTRÁPILA HORÚČKA?

Odpovedalo 70 ľudí  

Jasné, mám to za sebou.
64%
Ešte našťastie nie, snáď ma obíde.
36%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní