Prečo začať behať? Pozrite na 7 dobrých dôvodov, prečo začať hneď!

Prečo začať behať? Pozrite na 7 dobrých dôvodov, prečo začať hneď!

Nielen zdravá strava, ale aj dostatočný pohyb je pre zdravie nášho organizmu nesmierne dôležitý. Akým pohybovým aktivitám sa však venovať? Verte, že nemusíte každodenne podávať nadpriemerné fyzické výkony, dôležité je hlavne obmedziť sedavý spôsob života, ktorý môže mať výrazne negatívny vplyv na naše zdravie. Skvelé sú prechádzky v prírode, plávanie, korčuľovanie či beh. Všetky tieto aktivity sú pritom v obľube aj počas jarných a letných mesiacov. V dnešnom článku sa zameriame práve na beh a na to, aké má na nás účinky a prečo sa s ním oplatí začať!

1. Je lacný a časovo aj priestorovo nenáročný

Beh je ideálnou športovou aktivitou v prvom rade aj z úplne praktických dôvodov. Nákup vstupov a permanentiek či dokonca domáceho športového zariadenia môže vyjsť pomerne draho. Prakticky jediné, do čoho potrebujete investovať pri behaní, sú kvalitné topánky. Navyše, pri behaní šetríte čas. Nemusíte sa presúvať do telocviční či na tréningy. Jednoducho sa oblečiete, obujete a môžete vyraziť. Čas behu si môžete prispôsobiť. Budete ranným alebo naopak večerným bežcom? A aby toho nebolo málo, ďalšou výhodou behu je z praktického hľadiska jeho priestorová nenáročnosť. Behať môžete prakticky kdekoľvek, a to okolo domu, v parku, na dovolenke či služobnej ceste.

Odporúčame: Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!

behanie vo vyššom veku

Zdroj: Shutterstock®

2. Je vhodný takmer pre každého

Už od prírody je človek prispôsobený na behanie, a to pokojne aj na veľmi dlhé vzdialenosti. Máme výborný ochladzovací systém a pomáhajú nám v tomto smere napríklad aj flexibilné väzy a šľachy, výhodné postavenie palca aj vyšší pás a užší hrudník. Beh pritom nie je nijak zvlášť obmedzujúcou aktivitou. Behať môže ktokoľvek, komu to zdravie dovolí, a to bez ohľadu na vek. Výborné je, že každý jedinec si tento druh pohybu môže nastaviť presne podľa svojich predstáv, respektíve možností. Je len na nás, ako rýchlo budeme behať či akú vzdialenosť odbehneme. 

3. Spaľuje prebytočný tuk

Presunúť sa postupne môžeme aj k výhodám behu, ktoré priamo súvisia s naším zdravím. Aké má teda na nás účinky? Skvelým dôvodom, prečo začať práve s behom je, že pri tejto športovej aktivite sa veľmi dobre spaľuje tuk. Beh totiž radíme medzi takzvané aeróbne cvičenia, čo sú mierne až stredne intenzívne fyzické aktivity, ktoré sa spravidla vykonávajú dlhší čas. Práve tieto sú ideálne na spaľovanie tukov a chudnutie. Ak si teda potrebujete vylepšiť postavu, neváhajte si obuť tenisky a vyraziť!

ako zlepšiť trávenie

Zdroj: Shutterstock®

4. Zlepšuje trávenie

Na nedostatok pohybu vás môžu upozorniť rozličné problémy s trávením, napríklad aj nafukovanie či nepravidelné vyprázdňovanie. Práve beh je skvelým pomocníkom, ktorý účinne podporuje metabolizmus aj procesy trávenia. Fyzická aktivita, napríklad aj vo forme behu, zabezpečuje dobrú peristaltiku čriev, čiže podporuje pohyby, ktoré napomáhajú prechodu stravy cez hrubé črevo. Ak vás trápia nejaké zažívacie ťažkosti, a to vrátane zápchy, skúste si niekoľkokrát týždenne nájsť čas práve na behanie. Bezprostredne po výdatnejšom jedle nikdy nebehajte, naopak, najesť sa po behu je vhodné.

5. Posilňuje srdce, kosti, šľachy aj pečeň

Beh má pozitívny vplyv na náš imunitný systém a taktiež na mnohé vnútorné orgány. V prvom rade pri ňom dochádza k posilňovaniu kardiovaskulárneho systému. Pravidelné behanie prispieva k znižovaniu tlaku aj normalizovaniu hladiny cholesterolu. Predstavuje tak jednu z foriem prevencie ochorení srdcovo-cievneho systému. Okrem toho prispieva k obnove pečeňového tkaniva. Touto športovou aktivitou si tiež posilníte väzy aj šľachy. Beh má pozitívny vplyv aj na kosti a dokonca môže byť nápomocný pri bolestiach chrbta. Pre zdravie pohybového aparátu je však nevyhnutné mať na beh kvalitnú obuv! 

ako na lepší spánok

Zdroj: Shutterstock®

6. Podporuje lepší spánok

Ďalším benefitom, ktorý môžete po začatí s behaním pocítiť, je aj zlepšenie spánku. Pohyb na čerstvom vzduchu, a to hlavne pred zaspávaním, je snáď najstarším liekom na nespavosť. Vďaka behu sa fyzicky unavíte veľmi príjemným spôsobom, čo je vítané najmä v prípadoch, ak máte sedavé zamestnanie a pracujete najmä hlavou. Uvidíte, že proces zaspávania sa razom skráti a jeho kvalita môže naopak vzrásť. 

7. Stará sa o duševnú pohodu

Beh nemá vplyv len na fyzické zdravie, ale aj to psychické. Okrem dobrej kondície získate vďaka behu akúsi duševnú pohodu. Beh totiž napomáha odbúravať stres. Počas pohybovej aktivity sa uvoľňujú endorfíny, hormóny šťastia, ktoré dokážu rýchlo zlepšiť náladu a nabiť človeka energiou. Beh je skvelým pomocníkom pri depresívnych stavoch a nadmernej psychickej záťaži. Pri behaní si navyše skvelo vyčistíte myseľ a prídete na iné myšlienky.

Pozri aj: Toto sú najčastejšie príznaky celiakie. Neignorujte ich!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní