Svetová zdravotnícka organizácia (WHO): Mýty a fakty o koronavíruse

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO): Mýty a fakty o koronavíruse

Ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus, zaplavil médiá po celom svete a na zozname pribúda čoraz viac krajín, kde potvrdili jeho výskyt. Ako zo skúsenosti veľmi dobre vieme, takáto vysoká mediálna pozornosť týkajúca sa ochorenia má tendenciu šíriť okrem pravdy i veľké množstvo dezinformácií, teda lží. Tie zvyknú vyvolávať len zbytočnú paniku a strach, a preto sa Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) rozhodla konať a zverejnila najväčšie mýty a fakty o koronavíruse. Ktoré to sú, sa dozviete v našom článku.

Základné fakty

Na úvod si povieme niekoľko základných faktov o koronavírusoch a o ochorení COVID-19. Koronavírusov existuje mnoho a sú známe tým, že spôsobujú ochorenia respiračného systému, čo môže vyzerať ako celkom obyčajná chrípka alebo aj ako vážnejšie ochorenia typu MERS a SARS. Najnovší známy koronavírus spôsobuje ochorenie COVID-19, pričom epicentrom nákazy sa stalo čínske mesto Wuhan v decembri 2019.  

Najčastejšie symptómy COVID-19 sú suchý kašeľ, únava a horúčka, ďalšími menej častými symptómami sú rôzne bolesti svalov, hnačka, sopeľ či bolesti v krku. Až 80 percent pacientov s COVID-19 sa zotaví bez potreby nasadenia liečiv, u niektorých pacientov sa dokonca ochorenie nijako neprejaví. Vírus sa pomaly ale isto objavil aj blízko slovenských hraníc. Najviac prípadov sa v našej blízkosti potvrdilo v Taliansku, kde už vírus uzatvoril jednotlivé mestá. Na Slovensku sa doposiaľ koronavírus nepotvrdil, aj keď lekári testovali viac ako 150 ľudí. Úmrtnosť na toto ochorenie sa teraz pohybuje okolo dvoch percent, pričom obeťami sú starší, oslabení a chorí ľudia.

Mýty (a fakty) o koronavíruse

Poďme sa pozrieť na najväčšie nepravdy šíriace sa o koronavíruse, respektíve ochorení COVID-19. V našej galérii sa dozviete i to, prečo naň nezaberú antibiotiká a či ho prenášajú zvieratá.

- Mýty a fakty o COVID-19
1 z 5

Mýtus číslo 1: Zaberú antibiotiká

Keďže koronavírus je vírus, antibiotiká nezaberajú ani ako prevencia, ani ako liečba. WHO upozorňuje, že na koronavírus liek (zatiaľ) neexistuje, no v prípade, že to štádium ochorenia vyžaduje, pacientovi sa poskytne vhodná pomoc. Na koronavírus zatiaľ neexistuje ani vakcína. Čo je ďalší mýtus, že naň zaberá vakcína proti zápalu pľúc.

Pozri aj: Normálna teplota ľudského tela sa zmenila! Aká je jej hodnota?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní