Účinky kapsičky pastierskej: Poznať by ich mali najmä ženy!

Účinky kapsičky pastierskej: Poznať by ich mali najmä ženy!

Vzhľadom nenápadná, no účinkami jednoznačne vytŕčajúca z radu. Účinky kapsičky pastierskej alebo Capsella bursa-pastoris sa najčastejšie spájajú s liečbou ženských problémov a zväčša sú detailne popísané v „bylinkárkach" našich starých mám a ich predkov. Kvitne od jari až do jesene v podstate po celom svete, a práve preto je teraz najvhodnejší čas, povedať si o nej viac.

Zmierni krvácanie, zvýši tlak

Ako sme už naznačili vyššie, ak hovoríme o kapsičke pastierskej, prívlastok zriedkavá jej určite neprislúcha. To však nemení nič na tom, že sa jej vo veľkom pripisujú pozitívne účinky na ľudský organizmus. Úplne najčastejšie je spájaná so schopnosťou zmierniť či zastaviť silné popôrodné krvácanie, alebo nadmerné krvácanie v súvislosti s menštruačným cyklom. Tiež jej nemožno uprieť, že je nápomocná aj pri rýchlejšom hojení rán. V súvislosti so ženskými problémami má údajne pomáhať aj pri kŕčoch a iných symptómoch predmenštruačného syndrómu.

Inšpiruj sa: Prečo jesť hlivu ustricovú? Dokáže viac ako len podporiť imunitu!

tinktúra z kapsičky pastierskej

Zdroj: Shutterstock®

To však nie je ani zďaleka všetko. Kapsička pastierska dokáže údajne pomôcť pri hnačkách, hemoroidoch, ale aj nízkom krvnom tlaku či chronickom zápale spôsobujúcom z dlhodobého hľadiska vážne chronické ochorenia.

Má vedľajšie účinky?

Aj keď na kapsičku pastiersku nedajú dopustiť staré mamy či bylinkárky, z vedeckého hľadiska sú vo výskume jej benefitov ešte celkom značné medzery. Vo všeobecnosti sa však považuje za bezpečnú na užívanie, samozrejme, podľa dávkovania určenom na obaloch produktov s jej obsahom či podľa odporúčaní lekárov alebo lekárnikov. Keďže môže vyvolávať sťahy maternice, neodporúča sa tehotným ženám a pre obsah šťaveľanu pred ňou vystríhajú aj pacientov s históriou obličkových kameňov.

čaj z kapsičky pastierskej

Zdroj: Shutterstock®

Čaj či tinktúra

Na trhu je dostupných mnoho produktov s obsahom tejto liečivej rastlinky, najčastejšie sa však stretnete s tinktúrami či čajom. Ak si rastlinku nazbierate sami, môžete si tieto produkty aj vyrobiť. 

Tinktúra - Ako na to?

V prípade tinktúry použite niekoľko kusov čerstvej rastliny, ktorú umyte a osušte. Dajte ju do uzatvárateľnej sklenenej nádoby, zalejte ju vodkou, zavrite a pomiešajte. Nechajte lúhovať mesiac, potom tinktúru preceďte cez sitko a skladujte ju v čistej uzavretej nádobe v chlade a v tme. 

Dávkovanie: Pre vlastnú bezpečnosť neužívajte viac ako lyžicu tinktúry denne.

Čaj - Ako na to?

Sušenú kapsičku pastiersku dajte do sitka na čaj, vložte ho do pohára a lúhujte maximálne 5 minút. Pre slabší čaj stačia aj dve. Čaj ochuťte podľa vlastnej preferencie a vychutnávajte.

Dávkovanie: Doprajte si denne maximálne dve šálky čaju z tejto rastlinky. Postačí však aj jedna.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní