Útočia aj na vás? Toto sú účinné triky na komáre, ktoré musíte poznať!

Útočia aj na vás? Toto sú účinné triky na komáre, ktoré musíte poznať!

Horúce dni sa nezadržateľne blížia a s nimi k nám mieria aj otravné komáre. Vedeli ste o tom, že ríša zvierat ukrýva až cez 3000 rozličných druhov tohto otravného hmyzu? V našej oblasti ich dokonca žije približne 50. Za štípance sú pritom zodpovedné samice, pretože práve pre ne je krv bohatým zdrojom bielkovín. Tie sú potrebné pre vývoj a dozrievanie vajíčok. Len pre zaujímavosť, samci si vystačia aj s nektárom z kvetov. Výskyt komárov pritom postupne vzrastá už od teplejších aprílových dní. Tento hmyz nás následne môže otravovať až do konca septembra. Ako sa počas horúcich letných večerov a nocí pred nimi ochrániť? V článku nájdete jednoduché, ale veľmi účinné triky na komáre, ktoré vás ich zbavia aj bez repelentov!

Cesnak

Áno, cesnak, ktorý je akýmsi všeliekom našich starých materí, vie dať komárom jasnú stopku. Jeho pach ich totižto účinne odpudzuje. Túto aromatickú zeleninu pritom môžete použiť v interiéri aj exteriéri. Jedným strúčikom môžete potrieť okenné rámy. Ak sa však chystáte von, napríklad si posedieť na verande alebo grilovať na záhrade, vo večerných hodinách vás ochránia strúčiky cesnaku nakrájané na kúsky. Naukladajte ich na tanierik a položte niekde do vašej blízkosti. 

Pozri aj: Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

citrón a klinčeky

Zdroj: Shutterstock®

Citróny s klinčekom

Okrem cesnaku vám v boji proti komárom pomôžu aj citrusy. Tie totiž tomuto hmyzu opäť dvakrát nevoňajú. Stačí, ak limetku či citrón rozkrojíte na dve polky a napicháte do nich obyčajné klinčeky. Tohto pomocníka môžete následne umiestniť kamkoľvek, napríklad i do kuchyne či spálne. Jednoducho tam, kde chcete mať pokoj od otravných komárov. Vo večerných hodinách si tak môžete bez problémov nechať otvorené aj okná. Bonusom je, že okrem ochrany pred komármi získate aj akýsi osviežovať vzduchu. Celou miestnosťou sa totiž bude šíriť osviežujúca vôňa citrusov. 

Kávová usadenina

Z kávovej usadeniny si môžete pripraviť nielen úžasný domáci píling, ale aj účinného pomocníka na ochranu pred komármi. Najskôr si teda vychutnajte kávičku a usadeninu, respektíve nerozpustnú zmes, ktorá vám zostane na dne šálky, nechajte poriadne vysušiť. Potom ju položte na alobal a zapáľte. Vytvoríte si tak kadidlo, ktorého dym odplaší a odpudí všetky komáre, muchy aj ďalší hmyz. Splodiny horenia nie sú zdraviu škodlivé, takže sa nemusíte báť. A len pre zaujímavosť, tento účinný trik na komáre pochádza až z ďalekého Grécka. 

citronela

Zdroj: Shutterstock®

Citronela

Ak máte záhradku a radi v nej trávite letné večery s priateľmi a rodinou, no nechcete čeliť útokom nepríjemných komárov, neváhajte si v nej vysadiť citronelu. Tejto aromatickej tráve sa však bude dariť nielen vonku, ale pokojne ju môžete mať aj nasadenú v kvetináči v kuchyni. Krásna vôňa tejto rastliny vás dostane, no otravných komárov skôr odpudí. V okolí svojho príbytku či na balkóne si môžete vysadiť aj ďalšie rastliny, ktoré budú za vás odháňať štípajúci hmyz. Sú to napríklad aksamietnice, muškáty či levanduľa. 

Éterické oleje

Nakoniec máme pre vás tip, ako si vyrobiť prírodný repelent, ktorý môžete mať vždy poruke. Budete naň potrebovať nejaký éterický olej, pričom za najúčinnejší v boji proti komárom môžeme považovať medovkový, mätový či levanduľový olej. Nájdete ich v drogériách, lekárňach, na internete i v predajniach so zdravými potravinami. Kvalitný esenciálny olej zmiešajte s pleťovou vodou v pomere 1:40. Zmiešať ich môžete napríklad v malej nádobke s rozprašovačom. Následne stačí pokožku už len nastriekať, podobne ako bežným repelentom. 

Odporúčame: Ako podporiť liečbu ochorení močových ciest? Skúste tento prírodný liek!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní