Poznáte pšeno? Je to časom zabudnutá potravina, ktorá však zažíva veľký návrat. A čo to vlastne pšeno je? V jednoduchosti povedané, ide o lúpané proso. Pšeno je v podstate najčastejší výrobok z prosa siateho, čo je obilnina s latinským názvom Panicum miliaceum. Proso siate radíme do čeľade lipnicovité a spolu s jačmeňom či pšenicou patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Domovinu prosa možno hľadať v Ázii, no dnes je pestované prakticky po celom svete. Samotné pšeno má skutočne optimálne výživové vlastnosti. Je významným zdrojom viacerých živín. V kuchyni sa pritom z neho dajú pripraviť rozličné pokrmy. Pšeno je možné použiť ako prílohu, siahnuť však po ňom môžete aj pri príprave polievok, chleba či placiek. Dokonca sa dá pripraviť na sladko. A prečo neváhať s jeho zaradením do jedálnička?
Je zdrojom bielkovín
Pšeno je na prekvapenie pomerne dobrým zdrojom bielkovín. V stogramovej porcii nájdeme približne 11 g bielkovín, ktoré sú pre naše telo nenahraditeľnou základnou zložkou potravy. Nedostatok bielkovín môže viesť k viacerým zdravotným problémom, ako je nadmerná únava aj hlad, ochabnutie svalstva, problémy s vlasmi a podobne. Na dostatočný príjem bielkovín si musia dávať o to väčší pozor vegetariáni a vegáni. Práve pšeno možno priradiť k rastlinným zdrojom dôležitých proteínov.
Odporúčame: Prečo zahrnúť do stravy zdravé semienka? Toto je sedmička najlepších!
Obsahuje veľa vlákniny
Okrem bielkovín nájdeme v pšene veľké množstvo komplexných sacharidov, ako aj cennej vlákniny, čo je zmes nestráviteľných sacharidov. Potraviny s dostatkom zložených sacharidov dokážu človeku poskytnúť veľké množstvo energie. V našom tele však majú sacharidy viaceré dôležité funkcie. I spomínaná vláknina je pre nás nenahraditeľná. Vplýva na činnosť čriev a pravidelné vyprázdňovanie, rozpustná vláknina tiež na hladinu cholesterolu. V sto gramoch pšena sa ukrýva okolo 10 g vlákniny.
Telu doplní mnoho minerálov
Okrem základných živín je pšeno bohaté aj na viaceré vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. V pšene nájdeme hlavne viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín, riboflavín, niacín aj pyridoxín. Táto potravina je ďalej bohatá na železo, ktoré je dôležité pre krvotvorbu a červené krvinky. Pšeno je tiež zdrojom draslíka, ktorý prispieva k optimálnej hladine krvného tlaku, okrem toho obsahuje i mangán, fosfor, horčík, zinok a selén.
Bude ťa zaujímať
Je ľahko stráviteľné
Veľkou výhodou pšena je nielen to, že je poriadne výživné, ale aj ľahko stráviteľné. Je vítanou súčasťou aj diétneho jedálnička. I vďaka obsahu vlákniny priamo podporuje proces trávenia. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny poskytujú dobrý pocit zasýtenia a prispievajú k prevencii zápchy. Pšeno je tiež vítané v jedálničku športovcov a fyzicky veľmi aktívnych jedincov, keďže je zdrojom energie a dôležitých živín. Pšeno okrem toho môžeme zaradiť medzi zásadité potraviny, pričom pomáha vyrovnávať kyslosť organizmu.
Je vhodné pre celiatikov aj pri cukrovke
Pšeno je prirodzene bezlepková potravina, ktorá je odporúčaná pri bezlepkovej diéte. Do svojej stravy ho tak môžu zahrnúť aj osoby trpiace celiakiou, čiže neznášanlivosťou lepku, respektíve gluténu. Z pšena však môžu variť a pripravovať rozličné pokrmy aj diabetici. Táto potravina má nižší až stredný glykemický index a nespôsobuje výrazné kolísanie hladiny cukru v krvi. Pšeno je tak vhodnou súčasťou stravy i pri cukrovke 2. typu, taktiež môže u zdravých jedincov v rámci zdravého stravovania prispievať k prevencii tohto ochorenia.
Bude ťa zaujímať
Podporuje zdravie kostí i pokožky
Pšeno má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na kvalitu a dobrý stav kostí, ako aj pokožky či vlasov a nechtov. Prispieva k podpore pevnosti kostí i zubov, pre ktoré sú potrebné bielkoviny, vápnik, horčík i zinok. Práve pšeno dokáže telu tieto látky veľmi dobre doplniť. Obsiahnutý zinok taktiež udržiava zdravú pokožku a prispieva k prevencii problémov s vypadávaním vlasov. V pšene sa ukrýva aj kremík, ktorý je dôležitý pre kosti a pokožku, ale aj cievy.
Prospieva nervovému systému
Pšeno môžeme nakoniec zaradiť aj medzi akési prírodné antidepresíva. Pomáha potláčať únavu, stres či depresívne nálady. Vďaka svojmu zloženiu, napríklad obsahu viacerých vitamínov skupiny B či niektorých minerálov, má vo všeobecnosti priaznivý vplyv na činnosť nervového systému. Nedostatok niektorých spomínaných vitamínov skupiny B sa môže prejavovať práve problémami, ako sú napríklad nadmerná únava a vyčerpanosť, podráždenosť, nervozita, pocity úzkosti, depresie a podobne.
Odporúčame: Viete, čo je astaxantín? Toto by ste o ňom mali vedieť!