Ako odkysliť organizmus? Do jedálnička zaraďte tieto potraviny!

Ako odkysliť organizmus? Do jedálnička zaraďte tieto potraviny!

To, aké je pH vnútorného prostredia nášho tela, je skutočne veľmi dôležité. Pýtate sa prečo? Odpoveď je jednoduchá. Konkrétne pH v organizme totiž dokáže výrazne ovplyvňovať naše zdravie. Môže byť zásadité až silne kyslé.

Pre dobré zdravie je dôležité udržiavať v tele skôr zásadité prostredie. Prekyslený organizmus je totiž spojený so zvyšujúcim sa rizikom vzniku rozličných zdravotných problémov. Kyslé prostredie je totižto dokonalým miestom pre množenie kvasiniek aj baktérií.

V tomto stave navyše telo uvoľňuje z kostí zásadité minerály, aby nastolilo rovnováhu, čo však kostiam či zubom výrazne škodí. Čo sa stane, ak je organizmus prekyslený? Ako to napraviť?

Ako sa prejavuje prekyslenie organizmu?

Prekyslenie organizmu, známe aj ako acidóza, je stav, kedy sa v tele nahromadia kyseliny, čo vedie k zníženiu pH v krvi a iných telesných tekutinách. Aké má acidóza príčiny? Tento stav môže byť spôsobený rôznymi faktormi, vrátane stravovacích návykov, zdravotných stavov alebo nedostatočného vylučovania kyselín z tela.

Symptómy prekyslenia organizmu sa môžu líšiť v závislosti od jeho príčiny a závažnosti, ale často zahŕňajú nasledujúce príznaky prekyslenia:

  • únava a slabosť,
  • poruchy trávenia (žalúdočné problémy, pálenie záhy, nevoľnosť, vracanie alebo pocit plnosti),
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • dýchavičnosť alebo ťažkosti s dýchaním,
  • zmeny v moči (častejšie močenie alebo bolestivé močenie),
  • zmeny na koži (suchá alebo podráždená koža, ekzémy alebo akné),
  • zubná erózia,
  • duševné zmeny (zmeny v koncentrácii alebo pamäti).

Ako na odkyslenie organizmu pre zdravé ľudské telo?

Acidobázická rovnováha, čo sa pH vnútorného prostredia týka, môže byť udržiavaná prostredníctvom vhodne zvolenej stravy. Nevyhnutné je do tela dopraviť všetky potrebné minerálne látky, ktoré napomáhajú neutralizovať kyseliny. Význam má aj dostatočný príjem tekutín, a to hlavne čistej vody či bylinných čajov (zelený čaj). Odporúča sa:

  • zdravá a vyvážená strava,
  • znížený príjem mäsa, rafinovaného cukru, kofeínu a alkoholu,
  • obmedzenie spracovaných potravín,
  • zníženie množstva prijatej soli,
  • dostatok hydratácie,
  • zníženie stresu,
  • pravidelný pohyb,
  • dopĺňanie minerálov (ak je to potrebné, voliť možno aj výživové doplnky),
  • dostatočný odpočinok,
  • kvalitný spánok.

Odporúčame: Prvá pomoc pri opuchnutých nohách: Čo vám takmer okamžite pomôže?

špargľa

Zdroj: Shutterstock®

Aké zdravé potraviny by mala zahŕňať diéta na odkyslenie organizmu?

V jedálničku by mali zásadotvorné potraviny prevyšovať nad tými kyselinotvornými. Ktoré zásadité potraviny zaradiť do jedálnička?

1. Špargľa a kapusta

Medzi zásadotvorné potraviny radíme najmä tie, ktoré majú rastlinný pôvod. Zástupcov tejto kategórie teda môžeme v prvom rade hľadať medzi zeleninou. Vhodnou súčasťou jedálnička je hlavne všetko zelené. Medzi najviac zásadité druhy zeleniny radíme napríklad špargľu s hodnotou 8,5. Výborná je však aj brokolica či špenát.

Zabudnúť však nemôžeme ani na kapustu a rozličné druhy čerstvých byliniek alebo klíčkov. Medzi stredne až mierne zásadotvorné potraviny z kategórie zeleniny radíme ďalej zeler, čakanku, ružičkový kel či zelenú fazuľku. Vhodnou voľbou, ako zjesť viac zeleniny, sú zeleninové šťavy.

2. Orechy, semená i oleje

Ak vás trápi problém s prekysleným organizmom, vo vašom jedálničku by mali mať pevné miesto aj orechy, semienka či rastlinné oleje. Treba však dávať pozor na konkrétne druhy týchto potravín, niektoré z nich sú totiž práve kyselinotvorné.

Pochutnajte si na mandliach či lieskovcoch, tie patria medzi zásady. Jedlo tiež môžete obohatiť slnečnicovými, ľanovými či tekvicovými semenami. Z olejov sú vhodné najmä olivový, kokosový, konopný alebo avokádový.

Odporúčame: Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!

citróny

Zdroj: Shutterstock®

3. Citróny

Možno sa vám bude zdať, že sme sa práve pomýlili, no opak je pravdou. Aj citróny predstavujú zásadotvornú potravinu. Nezáleží totiž na tom, že ich chuť je skutočne výrazne kyslá.

Dôležité je, ako sa toto ovocie správa v našom tele. Silne zásadité sú pritom aj limetky. S odkyslením organizmu však človeku pomôžu aj ďalšie druhy citrusov, ktoré patria medzi veľmi zdravé ovocie.

4. Melón

Nielen citrusy, ale aj mnohé ďalšie druhy ovocia pôsobia v našom tele zásadito. Napríklad taký vodný melón má pH 9,0. Preto ho pri odkysľovaní organizmu smelo konzumujte.

Výborné sú aj banány, ktoré však môžu byť zradné. Jedzte ich totiž vždy dostatočne zrelé. V opačnom prípade pôsobia v tele a hlavne v žalúdku kyselinotvorne. Medzi ďalšie zásadotvorné ovocné druhy radíme aj avokádo, mango, kivi či chutné jablká. Ruky preč dajte naopak pri odkysľovaní organizmu od rebarbory.

Pozri aj: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

5. Cesnak

Nakoniec nemôžeme zabudnúť na cesnak. Tento prírodný všeliek, ktorý je účinný pri viacerých zdravotných ťažkostiach, je tiež skvelým pomocníkom pri odkysľovaní organizmu.

Medzi zásadotvorné potraviny môžeme zaradiť aj jeho príbuznú cibuľu. Skvelý je však aj chren. Čo sa pitného režimu týka, ten by mal pozostávať z vody, bylinných čajov či zeleninových štiav.

Na ktoré kyselinotvorné potraviny si dávať pozor?

Kyselinotvorné potraviny môžu pri nadmernej konzumácii prispieť k prekysleniu organizmu. Zníženie ich príjmu môže pomôcť udržať zdravú rovnováhu pH v tele. Avšak, niektoré z nich patria k veľmi zdravým potravinám (napr. ryby), preto ich úplne vylúčenie rozhodne nie je cestou.

Tu je zoznam niektorých kyselinotvorných potravín, na ktoré by ste si mali dať pozor:

  1. mäso – červené mäso, hydina
  2. ryby
  3. mlieko a mliečne výrobky
  4. alkohol
  5. sladkosti
  6. kofeínové nápoje
  7. potraviny z bielej múky
  8. potraviny bohaté na transmastné tuky

Článok aktualizovaný 13.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní