Zdravotné poistenie pre cudzincov – na čo myslieť pri návšteve Tatier

Zdravotné poistenie pre cudzincov – na čo myslieť pri návšteve Tatier

Slovensko je pre krásne lokality zahraničnými turistami veľmi vyhľadávané. Cudzinci, ktorí prišli na Slovensko iba na klasickú dovolenku alebo výlet, si preto vystačia s cestovným poistením. Pokiaľ však máte v pláne zostať na Slovensku dlhšie, je vhodnejšie uzatvoriť aj zdravotné poistenie cudzincov, ktoré vám v prípade potreby zabezpečí neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ale aj komplexnú starostlivosť.

Dovolenka na Slovensku pre cudzincov

Chcete ako cudzinec stráviť na Slovensku príjemnú dovolenku? Potom stačí mať uzavreté cestovné poistenie. Slovenské Tatry sú obľúbený a nádherný kút našej krajiny, ale vedia pripraviť aj nepríjemné prekvapenia. Určite preto myslite aj na poistenie na hory, ak si chcete vychutnať adrenalínové športy, odporúča sa aj pripoistenie rizikových športov. Zásahy horskej služby, repatriácia či nevyhnutné ošetrenia môžu byť pre cudzincov finančne náročné.

Cestovné poistenie, samozrejme, môžete uzavrieť vo svojej domovskej krajine ešte pred odchodom na dovolenku. Ak ste na Slovensku dlhšie, teda ak tu pracujete, študujete alebo tu chcete stráviť niekoľko mesiacov, zvážte aj zdravotné poistenie.

Odporúčame: Najzaujímavejšie mosty na Slovensku: Nenechaj si ujsť tieto skvosty

horská turistika

Zdroj: Shutterstock®

Kedy je potrebné zdravotné poistenie pre cudzincov?

Zdravotné poistenie cudzincov má zmysel, ak ste na Slovensko prišli študovať či pracovať. Popritom si zrejme budete chcieť užívať aj výlety či dovolenku v Tatrách. Ak ste cudzí štátny príslušník a ste na Slovensku krátkodobo, teda na základe víza, alebo dlhodobo na základe prechodného pobytu, môžete uzavrieť poistenie pre neodkladnú alebo komplexnú starostlivosť.

Zdravotné poistenie cudzincov AXA spĺňa legislatívne podmienky Zákona o pobyte cudzincov na území Slovenska, je uznávané orgánmi štátnej a miestnej správy a akceptované cudzineckou políciou. Počítať môžete aj s asistenčnou službou, ktorá je dostupná nonstop v slovenskom, českom, poľskom, anglickom a ruskom jazyku.

Neprehliadni: Zabudnuté a neznáme miesta Slovenska: Necháš sa zlákať ich kúzlom?

poistenie cudzincov

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné poistenie pre neodkladnú starostlivosť

Zdravotné poistenie, ktoré pokrýva nutnú a neodkladnú zdravotnú starostlivosť, je pre cudzincov, ktorí sa na Slovensku zdržia maximálne 90 dní. Určené je aj pre tých, ktorí aktuálne na Slovensku čakajú na krátkodobé alebo dlhodobé vízum, a teda chcú tu zostať dlhšie ako 90 dní.

Zdravotné poistenie pre neodkladnú starostlivosť je v rozsahu nutnej starostlivosti platné v rámci Schengenského priestoru a zahŕňa nutné a neodkladné vyšetrenie, potrebné na stanovenie diagnózy a liečebného postupu, hospitalizáciu v nemocnici, ambulantne predpísané lieky, ošetrenie zubným lekárom pri akútnych bolestivých stavoch zubov, prepravu do zdravotníckeho zariadenia a repatriáciu vrátane prepravy telesných ostatkov do materskej krajiny poisteného.

Zdravotné poistenie pre komplexnú starostlivosť

Komplexné zdravotné poistenie cudzincov je určené pre tých, ktorí sa chcú na Slovensku zdržať viac ako 90 dní, žiadajú dlhodobé vízum, pobyt alebo si chcú vízum predĺžiť. Takéto poistenie je platné aj v celom Schengenskom priestore a v tranzitných krajinách, ale iba v rozsahu neodkladnej a nutnej zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku však pokryje oveľa viac, a síce liečenie a ošetrenie, s tým súvisiace diagnostické postupy, ktoré s nimi bezprostredne súvisia, sú predpísané lekárom a stabilizujú váš stav tak, aby ste mohli pokračovať v pobyte alebo absolvovať repatriáciu.  

V praxi to znamená, že komplexné poistenie nepokrýva iba akútne ošetrenie, ale aj praktického lekára, pediatra, gynekológa a podobne. Zabezpečenú budete mať prevenciu, kontrolné vyšetrenia či povinné očkovania.

AXA ponúka dva varianty komplexného poistenia cudzincov – STANDARD a MATKA. Variant štandard zahŕňa spomínanú komplexnú zdravotnú starostlivosť. Variant MATKA zahŕňa starostlivosť v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom. Nad rámec programu STANDARD bude poskytnutá aj popôrodná zdravotná starostlivosť o novorodenca poistenej ženy, ktorý sa narodil počas platnosti poistenia. Stačí si len vybrať to správne a najlepšie riešenie – poistenie pre vás.

Pozri tiež: Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní