Ako správne pripraviť vajíčko na mäkko? Takto sa podarí vždy na jednotku!

Ako správne pripraviť vajíčko na mäkko? Takto sa podarí vždy na jednotku!

V pestrom jedálničku by rozhodne nemali chýbať vajíčka. Prečo? Sú veľmi výživné a vôbec nie vysokokalorické. Sú bohaté na bielkoviny, zdravé tuky, taktiež obsahujú vitamíny D, E a K, viaceré vitamíny skupiny B, vápnik, fosfor a ďalšie minerálne látky a stopové prvky.

Rovnako v nich nájdeme luteín a zeaxantín, čo sú karotenoidy, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu zraku. Sú tiež zdrojom cholínu, ktorý je potrebný pre tvorbu neurotransmiteru acetylcholínu. Ten je nevyhnutný pre činnosť nervového systému.

Vajíčka sú navyše chutné a veľmi variabilné. Pripraviť sa dajú na desiatky spôsobov. Používajú sa v mnohých jedlách, no ak máme na mysli priamo vajíčkové pokrmy, spomenúť môžeme napríklad volské oko, praženicu, omeletu, chlieb vo vajíčku či vajíčkovú nátierku alebo plnené vajíčka. Aj obyčajné vajíčko varené na tvrdo sa dá využiť rôzne, napríklad na obložené chlebíčky. Do polievok, prívarkov, alebo aj sendvičov sa perfektne hodia aj stratené alebo pošírované vajcia.

Obľubujete, ak je žĺtok vajíčka ešte trošku tekutý alebo skrátka mäkší? V tom prípade patria k vašim obľúbených rozhodne aj vajíčka na mäkko. Viete, ako ich správne pripraviť?

Sú vajíčka na mäkko zdravé a bezpečné na konzumáciu?

Než sa pustíme do prípravy vajíčok na mäkko, pozrieť sa môžeme na to, či je konzumácia vajec na mäkko vhodná, respektíve bezpečná. Surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia sa preukázateľne spájajú s istými zdravotnými rizikami. Jednu z hrozieb predstavuje napríklad salmonelóza spôsobená baktériami z rodu Salmonella. Práve preto sa odporúča vajíčka dostatočne tepelne upravovať, aby sa zabránilo potenciálnemu prenosu rôznych baktérií a patogénov.

Čo sa vajíčok na mäkko týka, môžeme ich čiastočne považovať za nedostatočne tepelne upravené, teda najmä v prípade, ak je žĺtok ešte veľmi tekutý. Avšak, väčšie zdravotné riziká pri konzumácii vajec na mäkko sú prítomné najmä v prípade, ak neboli vajcia pred varením správne skladované a pri ich príprave nebola dodržaná dostatočná hygiena. Pre bezproblémovú konzumáciu vajíčok na tvrdo sa taktiež odporúča ich konzumácia čo najskôr po uvarení. 

Vajíčka na mäkko, ako aj volské oko s tekutým žĺtkom, sa neodporúčajú najmä niektorým rizikovým skupinám, ktoré sú náchylnejšie na ochorenia spôsobené patogénmi prenášanými potravinami. Sú to napríklad tehotné ženy, deti, staršie osoby či osoby s oslabenou imunitou. Najmä počas horúcich letných mesiacov je vhodné uprednostniť dostatočne tepelne upravené vajíčka. 

Ako urobiť vajíčko na mäkko?

Varenie vajíčok sa môže zdať ako tá najľahšia úloha v kuchyni. Ak však chceme dosiahnuť, aby bol bielok dostatočne uvarený a žĺtok ešte tak trochu tekutý, je potrebné vajíčok variť správny počet minút. Ak budeme variť kratšie, vajíčko môže byť ešte surové, ak zase dlhšie, tak už z neho budeme mať vajíčko na tvrdo. Pri varení vajíčok na mäkko je najlepšie vkladať vajcia do vody až v momentne, keď začne voda vrieť. Prečo? Len takto si ustrážime presnú dobu varenia – presne budeme vedieť, ako dlho sa vajce počas vrenia vody varí.

  • Uvarenie vajíčka na mäkko trvá v priemere 5 minút (ak je menšie, postačia 4, ak veľké, môžete nechať 6 minút). Pri takejto dĺžke varenia bude výsledkom tuhý bielok a mäkký žĺtok.
  • Ak chcete žĺtok tekutejší, varte 4 minúty, ak tuhší, ale stále mäkký, tak varte 6 až 7 minút.
  • V prípade, že vajíčko vkladáte do vody za studena, tak sa odporúča po zovretí variť už len 3 minúty. 

Pri varení ešte nezabúdajte na to, že vody v hrnci by malo byť toľko, aby boli vajcia ponorené. Do vody (najmä vriacej) vkladáme vajíčka izbovej teploty. Po tom, ako sa vajíčka varia požadovaný čas, ich ihneď schladíme studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia. Tento krok je veľmi dôležitý, ak si chceme vychutnať vajíčka s mäkším alebo tekutým prostriedkom. 

Vajce na mäkko v mikrovlnke

Ak chcete vajíčko na mäkko pripraviť v mikrovlnnej rúre, ide to lepšie bez škrupiny. Hrnček vhodný do mikrovlnky si vymažeme maslom a rozklepneme doň vajíčko. Jeho žĺtok následne prepichneme špáradlom. Hrnček zakryjeme a mikrovlnku pustíme na polovičnom výkone (max 70 %) na 1 minútu. Ďalšiu minútu ešte necháme vajíčko dôjsť a následne môžeme podávať. Ak chcete vajíčko na tvrdo, pustite mikrovlnku na 2 minútu a následne nechajte minútu postáť. 

Odporúčame: ​Ibištekový čaj - spoznajte jeho TOP 8 benefitov pre zdravie!

Ako si vychutnať vajíčko na mäkko?

  • Vajíčko na mäkko môžeme podávať v tradičnom keramickom držiaku na vajíčka a vyjesť lyžičkou. Môžeme podávať napríklad s chrumkavým toastom. 
  • Ak do čerstvých zeleninových šalátov pridáte prekrojené vajíčka na mäkko, dodáte šalátu novú chuť a plno živín. Lepšie vás zasýti. 
  • Prekrojené vajíčko na mäkko môžete položiť na chlieb s domácou nátierkou. Hodí sa napríklad k syrovej, sardinkovej aj reďkovkovej nátierke.
  • Vajíčka na mäkko sa, podobne ako vajcia na tvrdo, výborne hodia k špenátovému, šošovicovému aj tekvicovému prívarku. 
  • Skúste ich skombinovať s hummusom alebo slanou ovsenou kašou. 
  • Vyskúšajte netradičnú kombináciu a podávajte vajíčko na mäkko s cestovinami, napríklad s cestovinami so syrovou omáčkou. 

Avokádový toast s vajíčkom na mäkko

Ingrediencie: 

  • 1/2 avokáda

  • 2 plátky toastov 
  • 2 vajcia na mäkko
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Dužinu avokáda v miske roztlačíme vidličkou, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Vajíčka si uvaríme na mäkko, schladíme a ošúpeme. Toasty opečieme z oboch strán na suchej panvici alebo použijeme toaster. Na toasty natrieme ochutené avokádo a na každý položíme rozrezané vajíčko namäkko. Môžeme si vychutnať na raňajky alebo ľahšiu večeru. 

Recept na svieži šalát s fetou a vajíčkom na mäkko

Ingrediencie: 

  • 2 vajcia na mäkko

  • listová zelenina (napr. mix baby špenátu, ľadového šalátu, rukoly, polníčka)
  • hrsť cherry paradajok
  • kúsok uhorky
  • 50 g feta syru
  • cesnakový dresing

Postup: Vajíčka uvaríme na mäkko, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme. Na hlbší tanier dáme listovú zeleninu, pridáme na štvrťky nakrájané cherry paradajky a na štvrťky nakrájanú uhorku. Zamiešame a pridáme pomrvený feta syr. Na vrch položíme prekrojené vajíčka na mäkko. Pokvapkáme domácim cesnakovým dresingom a môžeme podávať, napríklad s opečenými celozrnnými bagetkami.

Ako pripraviť domáci cesnakový dresing: Zmiešame 0,5 šálky gréckeho jogurtu, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/4 šálky olivového oleja, 2 PL citrónovej šťavy, soľ a mleté čierne korenie. V uzatvárateľnej nádobe môžeme v chladničke skladovať 5 až 7 dní. 

Odporúčame: Hľadáte recept na roládu? Z týchto receptov na lahodné maškrty si vyberiete


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní