Ako depresia poškodzuje organizmus?

Ako depresia poškodzuje organizmus?

Depresia je porucha mozgu, ktorá môže viesť k mnohým citovým útrapám. Zmeny vo funkcii mozgu tiež výrazne ovplyvňujú telo.

Je potom prekvapujúce, že depresia prispieva k mnohým telesným problémom, ktoré ovplyvňujú všetko od srdca až po imunitný systém?

Depresia nielenže spôsobuje fyzické príznaky, ale môže zvýšiť riziko vzniku určitých chorôb alebo ich dokonca zhoršiť. Treba tiež spomenúť, že niektoré choroby môžu prispievať k depresii.

Pozri aj: Spánková prokrastinácia: Pozor, nejde o problém, ale diagnózu „workoholikov“

Prečo je depresia vážna?

Existuje mnoho typov depresie vrátane veľkej depresie, pretrvávajúcej depresívnej poruchy (známej aj ako dystýmia) a typov situačnej depresie, ako je sezónna afektívna porucha alebo popôrodná depresia.

Depresia sa môže rozvinúť u každého bez ohľadu na vek, pohlavie, rasu, schopnosti alebo kultúrne prostredie. Je dôležité zdôrazniť, že ide o veľmi vážny problém. Podľa Národného inštitútu duševného zdravia sa počet samovrážd v posledných desaťročiach zvýšil takmer na celom svete.

Okrem toho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza depresiu ako jednu z hlavných príčin invalidity.

Depresia ovplyvňuje aj každodenný život a znemožňuje správne fungovanie. Vyskytujú sa problémy so sústredením, takže kvalita práce nie je dobrá, čo ovplyvňuje naše profesionálne postavenie.

Vplyv depresie na organizmus

Depresia je oveľa viac ako len porucha mozgu. Spôsobuje fyzické príznaky a môže spôsobiť trvalé poškodenie organizmu v dôsledku priamych účinkov aj nepriamych komplikácií života s týmto duševným ochorením.

Depresia môže napríklad zmeniť vašu chuť do jedla – to spôsobí, že budete jesť menej a nedostatočne sa najete, alebo naopak, môže spôsobiť, že budete jesť viac, čo povedie k nárastu hmotnosti a súvisiacim zdravotným problémom.

Môžete tiež pociťovať chronickú bolesť. Nevysvetliteľné bolesti, ako sú bolesti hlavy, chrbta alebo kĺbov, môžu byť vyvolané práve depresiou. Hoci to ešte nie je úplne vysvetlené, môže to byť tým, že depresia znižuje toleranciu tela voči bolesti, takže všetko bolí viac.

Život s depresiou vás vystavuje riziku vážnych fyzických ochorení vrátane srdcových chorôb a mŕtvice. Dôvodom môže byť, že depresia spôsobuje nadprodukciu faktorov zrážania krvi a kolísanie srdcovej frekvencie. Oba tieto faktory môžu viesť k infarktu alebo mŕtvici.

Gastrointestinálne poruchy sú potenciálnou komplikáciou depresie. Črevá majú skutočne veľký vzťah k nálade a duševnému zdraviu a niekedy sa označujú ako druhý mozog tela.

V črevách sa nachádzajú dôležité receptory a ekosystém baktérií, ktoré môžu ovplyvňovať náladu, ak nefungujú. Ak trpíte depresiou, môžete pociťovať bolesti brucha, tráviace ťažkosti, nevoľnosť, kŕče alebo nadúvanie.

Únava je bežným príznakom depresie a jedným z najčastejších fyzických dôsledkov tohto duševného ochorenia. Tento nedostatok energie presahuje bežnú únavu. Cítite sa letargickí, podráždení a jednoducho sa vám nechce nič robiť. Už len vstávanie z postele sa môže zdať neprekonateľné.

Zaujme ťa aj: Právenka latnatá – spoznaj mocné prírodné antibiotikum z Ázie

Depresia je liečiteľná

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že depresia je liečiteľné ochorenie, ak navštívite odborníka. V súčasnosti je mimoriadne populárna aj možnosť online psychoterapie, ktorú nájdete na webovej stránke a v ukrajinčine na adrese hedepy.com.ua.

Neotáľajte a ešte dnes sa prihláste na úvodnú konzultáciu s lekárom, ktorý vám stanoví správnu diagnózu a možnosti liečby.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 07.12.22 16:49

MM
karma
100.00

keď bolí duša... treba vyhľadať odborníkov

  • 0
Odpovedať

Gabriela Kožejová 09.12.22 09:15

GK
karma
-1.00

To všetko veľmi dobre poznám. Veľmi dôležité je čím skôr to podchytiť. Nečakať ze bude lepšie bez pomoci odborníka.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní