Ľudský papilomavírus: Čo by sme mali vedieť o HPV? Ako sa prenáša?

Ľudský papilomavírus: Čo by sme mali vedieť o HPV? Ako sa prenáša?

Ľudský papilomavírus je známy aj pod skratkou HPV. Infekciu týmto vírusom radíme v súčasnej dobe medzi najčastejšie pohlavne prenosné infekcie. Po vstupe do organizmu nemusí vírus spôsobovať veľmi dlhú žiadne zdravotné ťažkosti. Jeho prítomnosť v tele však môže z dlhodobého hľadiska zvyšovať riziko rozvoja mnohých vážnych ochorení, akým je napríklad v prípade žien i rakovina krčka maternice. Čo všetko by sme o ľudskom papilomavíruse mali vedieť? Ako sa prenáša a ako sa pred ním chrániť? 

Čo je HPV?

Ľudský papilomavírus, taktiež HPV – z anglického Human papillomavirus, je vírus napádajúci bunky ľudského tela, konkrétne najnižšie uloženej vrstvy kože a slizníc. V súčasnej dobe je známych cez 100 rozličných typov HPV. Tento vírus je vysoko nákazlivý a značne rozšírený.

Zo štatistík vyplýva, že sa počas života s infekciou HPV stretne až okolo 50 % populácie. Zaznamenaný je neustály nárast prípadov infekcií HPV, pričom sa odhaduje, že infikovaných je momentálne cez 630 miliónov jedincov.

Prenos HPV infekcie

K infekcii pritom najčastejšie dochádza v mladšom veku, a to najmä od 18. do 25. až 30. roku života. Samozrejme, nakaziť sa môžu jedinci v akomkoľvek veku. A ako dochádza k prenosu ľudského papilomavírusu? Najčastejším spôsobom je šírenie vírusu počas nechráneného pohlavného styku, a to análneho, orálneho aj vaginálneho.

Prenos tak môže nastať aj pri kontakte rúk, úst a pohlavných orgánov. Zriedkavejšie môže dôjsť k nákaze pri kontakte s rôznymi kontaminovanými predmetmi. Častejší je naopak prenos vírusu z matky na dieťa, a to napríklad aj počas dojčenia.

Odporúčame: TOP domáce sirupy na kašeľ: Zbavia vás ťažkostí raz-dva!

vírus HPV

Zdroj: Shutterstock®

Čo ľudský papilomavírus spôsobuje?

Po nákaze vírusom nemusia jedinca dlhú dobu trápiť žiadne ťažkosti. V prípade veľmi odolného imunitného systému dokáže telo s vírusom dobre bojovať. K aktivácii vírusu však môže dochádzať pri oslabení obranyschopnosti, nadmernej fyzickej či psychickej záťaži i dlhodobom strese. To, ako sa vírus v tele človeka správa, spravidla závisí od konkrétneho typu HPV.

Určité typy sú pôvodcami bradavíc na končatinách, no mnohé postihujú najmä oblasť genitálií. Prejavy infekcie môžu nastúpiť po niekoľkých týždňoch od nákazy, no pokojne aj po mnohých rokoch. Postihnutého môžu trápiť hlavne rozličné formy výrastkov na koži a slizniciach. U mužov sa môžu objaviť genitálne bradavice na penise či semenníkoch, u žien zase v oblasti vonkajších genitálií či dokonca v pošve. Tie môžu byť sprevádzané podráždením a začervenaním pokožky.

Bradavice bývajú najskôr menšie a skôr ploské, časom zase vypuklejšie, dokonca môžu mokvať aj krvácať. Taktiež môže jedinca trápiť zapálená oblasť konečníka. Niektoré typy HPV sú však vysoko rizikové a časom môžu spôsobovať rakovinové bujnenie, a teda môžu viesť k rozvoju rakoviny. Najčastejšie je pritom zvýšené riziko rozvoja rakoviny krčka maternice, vonkajších rodidiel, análneho otvoru či penisu. K vzniku nádoru pritom môže dôjsť aj po pätnástich rokoch od počiatku infekcie.

prevencia HPV

Zdroj: Shutterstock®

Dôležitá je prevencia!

Pri podozrení na infekciu HPV je potrebné stanoviť diagnózu na základe niekoľkých vyšetrení. Je nevyhnutné potvrdiť prítomnosť vírusu v tele, jeho typ aj miesto, na ktorom infekcia prepukla. Nápomocné je sledovanie príznakov, vyšetrenie bradavíc, taktiež odber materiálu pre ďalšie testovanie.

Pri potvrdení prítomnosti stanovuje lekár vhodnú liečbu s ohľadom na konkrétneho pacienta. V súčasnej dobe však nie je dostupný žiadny liek, ktorý by dokázal ľudský papilomavírus úplne odstrániť a zabrániť opätovnej infekcii. Liečba je zameraná skôr na potlačenie aktivity vírusu v tele, odstránenie sprievodných ťažkostí, napríklad bradavíc, no nakoniec tiež celkové posilnenie imunity.  

Obrovský význam majú v takomto prípade hlavne pravidelné gynekologické prehliadky, u mužov prehliadky u urológa. Vďaka pravidelnému dohľadu lekára je možné dostatočne skoro podchytiť i prípadné zmeny buniek a rozvíjajúce sa rakovinové ochorenie. Nakoniec nemôžeme zabudnúť i na význam prevencie infekcie HPV. V súčasnej dobe je dostupné očkovanie proti niektorým typom HPV, ktoré môžu spôsobovať rozvoj rakovinového bujnenia.

Je určené skôr pre mladších jedincov pred začiatkom ich pohlavného života. Upozorňujeme však, že ako každé očkovanie, aj toto so sebou nesie riziká, ktoré by mal každý dobre zvážiť. V rámci prevencie infekcie HPV však môžeme hlavne hovoriť o zásadách bezpečného pohlavného styku. Riziko je možné znížiť elimináciou nechráneného pohlavného styku a promiskuity. Určitú ochranu poskytuje kondóm, i keď nie stopercentnú. 

Odporúčame: Aké sú prejavy nedostatku železa? Toto je 7 varovných signálov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní