Najčastejšie letné ochorenia a zdravotné problémy: Na čo dať pozor?

Najčastejšie letné ochorenia a zdravotné problémy: Na čo dať pozor?

Mohlo by sa zdať, že leto je takmer úplne bezstarostným obdobím v roku. Vychutnávame si teplé počasie, vďaka slniečku máme akúsi lepšiu náladu, čakajú na nás letné dovolenky či výlety do prírody, aj dlhé teplé večery spojené napríklad s grilovaním. Pre mnohých je leto tým najkrajším ročným obdobím. A predsa so sebou prináša nemalé riziká, ktoré rozhodne netreba podceňovať. Môžu na nás striehnuť doma i v zahraničí, pri vode či v lese. Práve počas leta je výskyt niektorých ochorení a zdravotných problémov o niečo vyšší. V dnešnom článku sa pozrieme na to, na čo všetko by sme si počas leta mali dávať pozor, aby sme si ho užili bez starostí.

Dehydratácia

Prvý letný problém je pomerne častý, hoci o dôležitosti dopĺňania tekutín stále počúvame z každej strany. A predsa na správny pitný režim nielen počas leta mnohí zabúdajú. V priebehu horúcich dní sa pritom k dehydratácii dopracujeme ešte rýchlejšie. Medzi typické prejavy nedostatku tekutín radíme sucho v ústach, bolesti hlavy a závraty či nadmernú únavu. Nedostatočný pitný režim má tiež negatívny vplyv na tráviaci systém. Počas leta nezabúdajte mať fľašku s vodou vždy pri sebe.

Pozri aj: Ako zlepšiť stav celulitídy? Vďaka tomuto získate krajšiu pokožku!

spálená pokožka

Zdroj: Shutterstock®

Spálenie pokožky

Medzi typicky letné zdravotné problémy, s ktorými mnohí bojujú rok čo rok, môžeme určite zaradiť spálenie pokožky od slnka. Kombinácia dlhého pobytu na slnku a nedostatočnej ochrany pokožky sa dokáže človeku poriadne vypomstiť. U šťastnejších sa objaví len začervenanie kože, v horších prípadoch jedinca potrápi bolesť, pálenie či nepríjemné pľuzgiere. Tu je skutočne nevyhnutné vždy myslieť na prevenciu. Slnečné žiarenie prispieva k rozvoju nádorov kože i k jej rýchlejšiemu starnutiu. Používanie ochranných prípravkov by malo byť samozrejmosťou.

Úpal

Aj úpal je typickým zdravotným problémom, ktorý sa objavuje hlavne počas leta. K jeho rozvoju postačí pobyt v horúcom prostredí. Ochladzovací mechanizmus v tele zlyhá a dochádza k prehriatiu organizmu. K rozvoju problému prispieva aj spomínaná dehydratácia. Medzi typické prejavy úpalu radíme závraty, pocit únavy, malátnosť, nevoľnosť, zrýchlené dýchanie, dezorientáciu, vracanie, bledú a suchú pokožku, vo vážnych prípadoch aj stratu vedomia. Základom prevencie je vyhýbanie sa priamemu slnku v poludňajších hodinách, dostatočný prijem tekutín, nosenie odevu z voľných a priedušných materiálov aj pokrývky hlavy, taktiež vyhýbanie sa nadmernej fyzickej záťaži počas horúčav.

salmonelóza

Zdroj: Shutterstock®

Salmonelóza

Aj výskyt salmonelózy v letných mesiacoch stúpa. Jej pôvodcom sú baktérie z rodu Salmonella, pričom človek sa môže nakaziť napríklad po konzumácii nepasterizovaného mlieka aj nedostatočne tepelne upraveného mäsa či vajec, taktiež jedál, v ktorých neboli vajíčka tepelne spracované vôbec alebo z časti, čo býva napríklad majonéza alebo zmrzlina. Problémom však nemusí byť len salmonelóza. Letné obdobie je ideálne na množenie baktérií, ktoré môžu spôsobovať rozličné hnačkovité ochorenia. Je dôležité dávať si pozor na to, čo jeme, o to viac napríklad v neznámom prostredí. Dbajte na zvýšenú hygienu počas prípravy jedla a aj na jeho dostatočnú tepelnú úpravu. Nepite vodu z neznámych a neoverených zdrojov.

Ochorenia prenášané kliešťami

Počas leta mnoho ľudí vyráža nielen k vode, ale práve naopak hľadajú tieň a ochladenie v lone prírody. Tu však striehnu kliešte, ktoré rozhodne netreba brať na ľahkú váhu. Medzi typické ochorenia prenášané kliešťami radíme lymskú boreliózu či kliešťovú encefalitídu. Pred odchodom do prírody vždy nezabúdajte na vhodné ochranné prípravky proti kliešťom a po návrate si nezabudnite prezrieť telo. Nájdeného kliešťa je potrebné ihneď a správne odstrániť. Samozrejme, nie všetky kliešte sú pre nás v tomto smere nebezpečné, no ak sa v nasledujúcich dňoch objavia nejaké zdravotné ťažkosti, je vhodné navštíviť lekára. Nezabudnite mu spomenúť nález kliešťa.

vaginálna mykóza

Zdroj: Shutterstock®

Urogenitálne infekcie a mykózy

Pobyt pri vode, napríklad na kúpalisku či v jazerách, sa môže skončiť aj rôznymi urogenitálnymi infekciami, ktoré potrápia počas leta množstvo žien. Časté sú zápaly močových a pohlavných ciest aj slizníc, môžu sa objaviť rôzne bakteriálne infekcie či mykózy. Na tieto ochorenia zvyčajne upozornia bolesti v podbrušku či pri močení, v prípade kvasinkovej infekcie pošvy sú tiež príznakmi výtok či svrbenie a pálenie pohlavných orgánov. Ak je žena náchylnejšia na tieto zdravotné problémy, mala by si dávať o to väčší pozor. V rámci prevencie je dôležitá v prvom rade dostatočná hygiena. Po kúpaní je vhodné nezostávať v mokrých plavkách, ale prezliecť sa do druhých či vhodného suchého bavlneného odevu.

Angína či prechladnutie

Myslíte si, že angína, chrípka, prechladnutie, bolesť v hrdle či dokonca zápal priedušiek k letu nepatria? V tom prípade ste na veľkom omyle. Aj v lete na nás striehnu vírusy a baktérie. Mnohých tieto problémy dokonca stretnú skôr v lete ako počas jesenných či zimných mesiacov. Stačí, ak má človek trochu oslabenú imunitu. K rozvoju problému môže prispieť napríklad striedanie horúceho a chladného počasia, teda napríklad príchod do klimatizovaného priestoru z rozhorúčeného exteriéru. Niekomu zase postačí k boľavému a zapálenému hrdlu popíjanie ľadovo vychladených nápojov. Počas leta je potrebné myslieť aj na tieto zdravotné problémy a dôkladne si dávať pozor na svoje zdravie.

Odporúčame: TOP recepty z mäty: Skúsite domáci odvar, olej či mätový ocot?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní