Najčastejšie ochorenia prenášané kliešťami: Čo o nich musíme vedieť?

Najčastejšie ochorenia prenášané kliešťami: Čo o nich musíme vedieť?

Na Slovensku je mnoho rizikových oblastí, čo sa výskytu kliešťov týka. Nachádzajú sa prakticky na celom území republiky, no napríklad na juhozápadnej časti je zaznamenaný o niečo vyšší výskyt. Objavujú sa v okolí Váhu, Nitrianskej aj Pohronskej pahorkatine, v oblastiach okolo Tribeča či Vtáčnika aj Malých Karpát, dokonca stále viac aj v horských oblastiach. Pri pobyte v prírode či prácach v záhrade a celkovo vonku je nevyhnutná ochrana pred kliešťami. Tieto parazity totižto môžu prenášať mnohé ochorenia a výrazne tak ohrozovať zdravie človeka. Dnes sa pozrieme na časté aj zriedkavejšie choroby, za ktoré sú zodpovedné práve infikované kliešte. Ako sa môžu prejavovať?

Lymská borelióza

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia prenášané kliešťami na našom území patrí v prvom rade lymská borelióza. Ide o ochorenie bakteriálneho pôvodu, pričom pôvodcom sú niektoré baktérie z rodu Borrelia. Borélie sú špirálovo stočené a patria medzi spirochéty. Na človeka sa dostanú najmä po uštipnutí hmyzom, primárne kliešťami. Príznaky lymskej boreliózy sú rozličné, ochorenie totiž postihuje celý organizmus a spravidla prechádza aj viacerými štádiami. Typické sú kožné prejavy, najmä začervenanie v mieste prisatia kliešťa, zvýšená únava, zvýšená teplota či bolesť svalov. Neskôr sa prejavujú ťažkosti pri postihnutí nervového či srdcovo-cievneho systému aj pohybového aparátu.

Odporúčame: TOP potraviny pre zdravé kosti: Predíďte zlomeninám a iným problémom!

kliešťová encefalitída

Zdroj: Shutterstock®

Kliešťová encefalitída

Druhou najčastejšou chorobou, ktorou sa človek môže nakaziť od infikovaného kliešťa, je kliešťová encefalitída. V tomto prípade však ide o ochorenie vírusového pôvodu. Za ochorenie je zodpovedný vírus encefalitídy patriaci medzi flavivírusy. Tieto vírusy prežívajú u rozličných teplokrvných divoko žijúcich zvierat. Cicaním ich krvi sa kliešte nakazia a infekciu môžu ďalej preniesť na človeka. Človek sa však môže infikovať aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka infikovaných zvierat. Kliešťová encefalitída sa najčastejšie prejavuje na začiatku podobne ako chrípka. Bežná je bolesť svalov, únava, zvýšená teplota. V ďalšej fáze ochorenia sú bežné vysoké horúčky a silné bolesti hlavy, stuhnutosť šije či citlivosť na svetlo.

Anaplazmóza

Anaplazmóza je pomerne novo sa vyskytujúce a menej známe ochorenie prenášané kliešťami, ktoré môže postihnúť ľudí i zvieratá. Je nazývaná taktiež ehrlichióza. Tentokrát ide o bakteriálne ochorenie. Pôvodcami sú baktérie z rodu Ehrlichia, ktorý je v súčasnosti nazývaný aj Anaplasma. Pôvodcom ochorenia môže byť napríklad Anaplasma phagocytophilum či Anaplasma chaffennsis. Pri nákaze v organizme začínajú baktérie napádať biele krvinky, čo spôsobuje narušenie funkcie imunitného systému. Symptómy ochorenia je opäť možné zameniť s chrípkovým stavom. Typické sú bolesti hlavy, únava, zvýšená teplota, zväčšenie lymfatických uzlín, menej bežné sú kožné prejavy.

infikovaný kliešť

Zdroj: Shutterstock®

Bartonelóza

Ďalším ochorením je aj bartonelóza. Ide o vzácnejšiu bakteriálnu chorobu, ktorej pôvodcom sú baktérie z rodu Bartonella, u nás najčastejšie Bartonella henselae. Ochorenie je prenášané kliešťami, taktiež blchami mačiek a psov. Bartonelóza je často označovaná ako ochorenie z mačacieho škrabnutia. I takto totiž dochádza k infikovaniu jedinca. V mieste vstupu nákazy, napríklad aj po prisatí kliešťa, sa vytvára spravidla tmavý útvar podobný chraste. Bežnými príznakmi sú aj zdurenie uzlín, horúčky, bolesť svalov a kĺbov, bolesti hlavy či závraty. Vo vážnych prípadoch môže dôjsť k zväčšeniu pečene či samovoľnému pohybu očí.

Babezióza

Nakoniec si niečo povieme ešte o babezióze. Ide o parazitárne ochorenie, ktorého pôvodcom sú prvoky z rodu Babesia. Časté sú druhy Babesia divergens a Babesia microti. V organizme sa výrazne množia a napádajú červené krvinky. Môžu spôsobiť až ich rozpad. V mnohých prípadoch ide hlavne o ochorenie, ktoré postihuje psov. Zriedkavo ním však môže trpieť i človek, ohrození sú najmä starší jedinci a osoby s oslabenou imunitou. Babezióza často sprevádza lymskú boreliózu. Charakteristickými prejavmi sú bolesti hlavy, horúčka, zimnica, nadmerná únava, pocity nevoľnosti a zvracanie. Pri masívnom rozpade červených krviniek sú značne prítomné príznaky anémie.

Odporúčame: Ako odstrániť bolesť hlavy? Tieto esenciálne oleje pomáhajú na 100 %!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní