Poznáte tieto tradičné recepty z rebríčka? Pomôžu pri rôznych neduhoch!

Poznáte tieto tradičné recepty z rebríčka? Pomôžu pri rôznych neduhoch!

Poznáte rebríček obyčajný? Ak nie, trochu vám ho dnes predstavíme, prípadne sa o ňom možno dozviete niečo nové. Ide o známu bylinku, ktorá je tradičnou súčasťou ľudovej medicíny. Jej ľudový názov je myší chvost. Účinky rebríčka sú známe ľudom už oddávna. Hojne bol využívaný pri liečbe mnohých neduhov. Výhodou tejto bylinky je, že je u nás značne rozšírená, a to nielen po celej Európe, ale aj v Ázii.

Rásť ho nájdeme na lúkach, poliach, pasienkoch, v záhradách, pri cestách aj v blízkosti ľudských obydlí. Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať bez zdrevnatených častí. Na zber je pritom vhodné sa vybrať už od mája. Rebríček môžeme zvyčajne v prírode hľadať do konca leta. Po zbere ho môžeme vo zväzkoch vysušiť na vzdušnom mieste a uskladniť do zásoby. Sušený rebríček, ale často i čerstvý, je možné využiť v rôznych tradičných receptoch ľudovej medicíny. Čo z neho pripraviť?

Pozri aj: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

rebríčkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Rebríčkový čaj

Ako prvé si môžete z rebríčka pripraviť čaj. Dve čajové lyžičky sušenej vňate rebríčka obyčajného stačí v pohári vody zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať asi 15 minút. Počas ťažkostí si môžete dopriať jednu až dve šálky tohto nápoja denne. A pri ktorých neduhoch sa rebríčkový čaj osvedčil? Rebríček radíme medzi bylinky na nechutenstvo, účinne zlepšuje chuť do jedla. Taktiež našiel uplatnenie pri rozličných zažívacích ťažkostiach.

Zlepšuje trávenie, tlmí kŕče a eliminuje plynatosť. Pôsobí protizápalovo a môže byť nápomocný pri gastritíde či kolitíde, taktiež pri poruchách funkcie žlčníka. Rebríčkový čaj je tiež veľkým pomocníkom pre ženy. Prispieva k pohodliu počas menštruácie a jej pravidelnosti. Tento čaj má tiež pozitívny vplyv na obehový systém.

rebríček obyčajný

Zdroj: Shutterstock®

Zápar na vonkajšie použitie

Rebríček obyčajný je veľkým pomocníkom aj pri použití zvonka. Na tento účel je potrebné pripraviť veľmi silný zápar. Štyri lyžice sušenej vňate rebríčka zalejte v malom hrnčeku 250 ml vriacej vody. Prikryte a nechajte lúhovať aspoň 30 minút. Následne výluh sceďte. Ochladnutým záparom môžete pomocou vatového tampónika prečistiť mastnú pleť. Rebríček skvelo napomáha regulovať nadmernú tvorbu mazu. Takúto domácu pleťovú vodu tiež môžete použiť na ošetrenie zapálených vyrážok.

Do vychladnutého záparu môžete namočiť gázu alebo látku a následne vo forme obkladu aplikovať na postihnuté miesto. Takéto obklady je vhodné použiť na zle sa hojace rany. Teplý obklad zase pomôže uvoľniť svalstvo a utlmiť bolesť. Silný rebríčkový zápar je tiež možné využiť na opláchnutie vlasov po umytí. Zmierni to mastenie vlasov aj tvorbu lupín.

tinktúra z rebríčka

Zdroj: Shutterstock®

Tinktúra z rebríčka obyčajného

Z byliniek sa tiež tradične pripravujú tinktúry a rovnako je to aj v prípade rebríčka obyčajného. Potrebovať na ňu budete čerstvé kvety rebríčka a konzumovateľný 40 % alkohol (môže byť napríklad vodka). Do nádobky vložte približne tri hrste kvetov a zalejte ich až po vrch alkoholom. Nádobu uzavrite a nechajte lúhovať na slniečku aspoň 3 týždne. Potom tinktúru sceďte a prelejte do čistej sklenej nádobky, najlepšie nepriehľadnej. Skladujte na tmavom a suchom mieste.

Počas ťažkostí sa denne užíva 15 kvapiek tinktúry 2 až 3 razy denne. Tinktúru môžete pred užitím nechať rozpustiť v pohári vody. Rebríčková tinktúra sa užíva pri poruchách trávenia, kŕčoch či nechutenstve. Stimuluje funkciu žlčníka a pomáha pri silnom menštruačnom krvácaní. Zopár kvapiek tinktúry tiež môžete nechať rozpustiť vo vode a použiť na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine.

Pozri aj: Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní