Prospešné zvieratá v záhrade: Tieto sú v nej skutočne potrebné!

Prospešné zvieratá v záhrade: Tieto sú v nej skutočne potrebné!
  • 13.07.2019
  • Michaela Kožáková

Zvieratá v našej záhrade predstavujú jeden veľký prírodný svet. Už ako deti v škôlke sme sa učili o rôznych zvieratách, ktoré môžeme nájsť v našich záhradách. Niektoré z nich našu úrodu dokážu zničiť a nám ostanú len prázdne debničky v pivniciach. Ale nájdu sa aj také, ktoré sú pre našu záhradu prospešné, dokonca až nevyhnutné. Viete, ktoré sú to? Čítajte ďalej.

Neprehliadni: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 11 nutne musíte mať!

Dážďovka

Bezstavovcový usilovný farmár vŕtajúci sa v pôde niektorých záhradkárov odpudzuje. Práve tento ružovo-hnedý tvor je naším priateľom číslo jedna. Dážďovky prevzdušňujú pôdu, pojedajú organickú hmotu, ako sú listy či tráva, pričom nechávajú za sebou rozloženú organickú hmotu zmiešanú s hlinou, ktorá je veľmi dobrým hnojivom pre rastliny v záhrade. Keď je vo vašej pôde málo dážďoviek, znamená to, že pôda je chudobná a potrebuje pohnojiť kompostom. Keď nájdete týchto farmárov vo vašej záhrade, nevyrušujte ich. Nechajte ich robiť si svoju prácu.

Včely

Určite každý z nás si je vedomý toho, aké sú včely dôležité. Vraví sa, že keď tento pracovitý hmyz vymrie, ľudstvo prežije len ďalšie štyri roky. Včely prelietavajú z kvetu na kvet, zbierajú peľ, ktorý je plný bielkovín a tukov, a prinášajú ho do úľa. No a naše záhrady zarodia a my si môžeme pochutnať na vlastnej úrode. 

Lienka

Pánbožková kravička. Aj vy ju tak voláte? Pamätám si, ako sme prstom, na špičke ktorého sedela lienka, ukazovali do neba a čakali, kým odletí. Keď rozprestrela krídla, znamenalo to, že nebude pršať. Tento malý červený chrobáčik s čiernymi bodkami však nie je len rosnička z nášho detstva, ale je to jeden skutočne prospešný hmyz pre zdravie našich záhrad. Lienka je schopná skonzumovať päťdesiat až šesťdesiat vošiek za deň, približne päť tisíc za svoj krátky život. Okrem iného si tiež rada pochutná na rôznych roztočoch, múčnych chrobákoch, larvách. Vedeli ste, že v minulosti lekári vkladali do úst rozpučené lienky, aby zahnali bolesť zubov?

Jež

Tento tvor, ktorý najradšej vychádza v noci, dokáže regulovať množstvo škodcov v našej záhrade. Ježko je práve biologickým riešením pre slimákov. Okrem iného požiera aj iný hmyz, ktorý môže uškodiť úrode v záhrade. Pozor, ježko tiež obľubuje dážďovky.

Pozri aj: Ako pomôcť včelám prežiť? Aj vy pre ne môžete urobiť týchto 5 vecí!

Žaby a ropuchy

Pravdepodobne sa po bozku nepremenia na princa, ale dokážu byť prospešné pre našu záhradu. Žaby milujú slimákov, larvy, húsenice, chrobáky a kobylky. Jedna žaba môže za noc zjesť až sto kusov hmyzu. A keď im v záhrade pripravíte malé jazierko, tak vás potešia i svojou žabou serenádou.

Pavúky

Bŕŕŕ! Mnohí z nás majú paniku už pri pohľade na pavučinu v rohu pod posteľou. Pavúky však málokedy pohryzú človeka, až na niekoľko druhov. Tieto dlhonohé potvory však majú niečo iné na práci, ako vás strašiť. Pavúky znižujú počet komárov, múch, ôs, chrobákov a vy tak môžete pokojne pracovať v záhrade bez toho, aby ste sa museli každú chvíľu oháňať. Okrem toho, že vás chránia pred poštípaním, takisto bránia škodlivému hmyzu pochutnať si na vašich rastlinách. 

Vážky

Títo akrobatickí letci s 95-percentnou úspešnosťou dopomáhajú  tomu, aby ste počas leta mohli grilovať, oddychovať a pracovať na vašej záhrade bez nepríjemných bodnutí a štípancov. Vážky obľubujú komáre, muchy, mole. 

Zlatoočka

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšími prospešnými obyvateľmi záhrad sú osy, niektoré druhy vtákov, modlivky, zlatoočka obecná, pestrica pruhovaná, mravce.

Odporúčame: 3 kroky, ako predísť osteoporóze - tichému zabijakovi kostí

Hotel pre hmyz

Zdroj: Shutterstock®

Ako prilákať zvieratá do vašej záhrady?

Najlepším spôsobom, ako prilákať hmyz do záhrady, je vysadenie rôznych druhov rastlín, farebných kvetov. Dodržte rôznorodosť v záhrade. Každý hmyz má rád niečo iné. Vhodné je tiež umiestniť niekde do chládku plytkú nádobu s vodou, kde sa hmyz môže napiť. Môžete si takisto kúpiť alebo sami vyrobiť hotel pre hmyz. Tým podporíte biodiverzitu vo vašej záhrade a zabezpečíte, že hmyz bude vašu záhradu prirodzene a pravidelne navštevovať. Pre ježka môžete nachystať misku s vodou a konzervou pre mačku alebo psa. Nepohrdne ani granulami. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní