Puškvorec: Poznáš túto takmer vymiznutú liečivú rastlinku?

Puškvorec: Poznáš túto takmer vymiznutú liečivú rastlinku?

Puškvorec bol zatlačený do úzadia o čosi populárnejšími bylinkami, ako mäta, medovka, šalvia a mnohými inými. Lenže, milé dámy, puškvorec nebude sedieť v kúte! Prečo? Má totiž neuveriteľné liečivé schopnosti. Poviete si – no dobre, ale to majú predsa aj iné, oveľa dostupnejšie bylinky! Budete však prekvapené, keď vám prezradíme, v čom má puškvorec navrch. Čítajte ďalej!

Aj vás občas potrápi žalúdok či žlčník?

Hektická doba, ktorú už nejaký ten čas ticho tolerujeme, so sebou prináša čoraz viac zdravotných následkov. Zhoršené trávenie, ako aj s ním súvisiace problémy so žlčníkom či žalúdočné vredy, sú medzi týmito následkami na popredných priečkach. Nedostatok času na prípravu a konzumáciu zdravého jedla, spolu so stresom, ktorý máme mnohí na dennom poriadku, je „ideálnym“ odrazovým mostíkom k ťažkostiam so žlčníkom a žalúdkom. Avšak, namiesto spomalenia a uvedomenia si, že máme problém, ktorý treba riešiť, sa častokrát uspokojíme s potlačením príznakov cez rôzne lieky, plné chémie. A tým sa dostávame do rozkrúteného kolotoča, z ktorého sa vyslobodzuje len veľmi ťažko.

Zaujme ťa: Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

koreň puškvorca

Zdroj: Shutterstock®

Našli ste sa v popise vyššie aj vy? A čo tak dať šancu niečomu prírodnému a naozaj účinnému? Zrejme už tušíte, že vašu pozornosť sa snažíme nasmerovať na bylinku s názvom puškvorec obyčajný (Acorus calamus). Áno, ak hľadáte zaručenú úľavu pre váš utrápený žlčník, puškvorec by mal byť pre vás voľbou číslo jedna. Puškvorec, kedysi nazývaný aj svätá trstina, totiž zlepšuje tvorbu tráviacich štiav, výrazne tlmí bolesti a kŕče v žalúdku a znižuje hladinu cukru v krvi.

Puškvorec dokonale upokojuje žlčník, žalúdok aj pečeň, preto, ak vás trápi čo i len jeden z týchto dôležitých orgánov, rozhodne zaraďte do svojho pitného režimu aj čaj z puškvorca. Dostupný je v lekárni alebo v rôznych bio obchodoch.

čo pomáha pri bolesti žalúdka

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnúť nesmieme ani na malé botanické okienko. Tak teda poďme na to. Puškvorec obyčajný je bylina, zvyčajne meter až meter dvadsať vysoká. Výnimočný je tým, že rastie vo vodnom prostredí. Napohľad ani nepôsobí ako liečivá bylina, skôr ako vysoká tráva, možno práve preto je v poslednej dobe taký nevýrazný a tak málo lukratívny pre zberateľov byliniek. Je to však škoda, pretože, ako samy vidíte, v puškvorci sa ukrýva obrovská sila prírody.

Zmienky o puškvorci sa nachádzajú v mnohých starých knihách o liečivých bylinách (dokonca aj v Biblii), čo len dokazuje, že naši dávni predkovia, predovšetkým v Egypte, Indii a Číne, naň nedali dopustiť. Ako vtedy, aj dnes sa na liečbu používa jeho koreň.

Pozri aj: Vyberte si bylinky podľa svojho znamenia

puškvorec a jeho účinky

Zdroj: Shutterstock®

Ako môžete puškvorec používať?

Puškvorec môžete používať ako odvar alebo tinktúru, dokonca aj na dochutenie polievok a omáčok. Čaj z puškvorca si pripravíte zaliatím jednej polievkovej lyžice usušeného koreňa 2 dcl vriacej vody a necháte lúhovať približne 13 minút. Ak by ste si chceli koreň puškvorca samy vysušiť, túto vzácnu rastlinu nájdete v blízkosti vodných plôch, na brehoch rybníkov a potokov, prevažne v tieni a chládku.

- Anketa

POUŽÍVATE DOMA PUŠKVOREC OBYČAJNÝ?

Odpovedalo 37 ľudí  

Áno
70%
Nie, ale už začnem
22%
Nie, ani som ho doteraz nepoznal/a
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní