3 recepty na zdravé nátierky: Sú skvelé na raňajky aj olovrant!

3 recepty na zdravé nátierky: Sú skvelé na raňajky aj olovrant!

Raňajky sú veľmi dôležitým jedlom dňa a nemali by sme ich vynechávať. Po spánku nám dodávajú potrebnú energiu a pripravia nás na deň. Medzi ránom a poludním podporia našu výkonnosť a koncentráciu na prácu či štúdium. Ochránia nás pred neskoršími návalmi hladu. Na raňajky by sme si pritom mali dopriať niečo zdravé a výživné. Prvé jedlo dňa by nám malo doplniť nejaké bielkoviny, zdravé tuky aj zložené sacharidy. Niekto si ráno nevie predstaviť bez vajíčok a nejakej zeleniny, iní zase dávajú prednosť sladkým raňajkám. Napríklad ovsená kaša s čerstvým bobuľovým ovocím a nejakými orieškami či semienkami je skutočne skvelou voľbou. Mnohí však preferujú na raňajky pečivo. V tomto prípade je vhodné voliť celozrnné pečivo, ktoré je plné vlákniny, zložených sacharidov a minerálov. A čo si na chutné pečivo natrieť? Skvelou voľbou sú napríklad doma pripravené zdravé nátierky. V článku prinášame inšpiráciu na tri chutné nátierky, ktoré skvelo zaženú hlad nielen na raňajky, ale pokojne aj na desiatu či olovrant, prípadne sú skvelé aj ako ľahšia večera. 

Farebné nátierky

Dnes si pripravíme trojicu zdravých a krásne farebných nátierok, ktoré sú chutné a plné dôležitých živín. Ide o nátierku z mrkvy, cvikly a hrášku a avokáda. Všetky spomínané potraviny sú veľmi zdravé a mali by sa v našom jedálničku vyskytovať čo možno najčastejšie. Mrkvu radíme medi najlepšie zdroje betakaroténu. Práve z tejto látky sa v našom tele tvorí nenahraditeľný vitamín A. Cvikla obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, draslík aj mangán a má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku aj trávenie. Zelený hrášok je rastlinným zdrojom bielkovín a vďaka svojmu zloženiu podporuje dobrý stav kostí. Nakoniec avokádo je ovocie plné zdravých tukov, ktorého konzumáciou je možné prispieť k prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Neváhajte a vyskúšajte všetky tri nátierky!

- Zdravé nátierky
1 z 3

Mrkvová nátierka

Potrebujeme: 3 mrkvy, 200 g bieleho tofu, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL kari korenia, soľ a korenie, olivový olej

Postup: Začneme tým, že si mrkvu nahrubo nastrúhame a na troche olivového oleja ju osmažíme domäkka (približne 10 minút). Potom do mixéra vložíme tofu, trochu olivového oleja, kari korenie aj strúčiky cesnaku. Rozmixujeme. Ak sa nám zdá zmes príliš hutná, pridáme trochu bieleho jogurtu. Následne pridáme aj zmäknutú vychladnutú mrkvu a ešte pomixujeme. Dochutíme soľou a korením. Podávať môžeme na obľúbenom celozrnnom pečive, napríklad posypané slnečnicovými semienkami. 

Odporúčame: Ako si dopriať pizzu bez výčitiek? Skúste recept na karfiolovú pizzu!

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní