V hlavnej úlohe bryndza! Spoznajte TOP recepty z tradičnej slovenskej suroviny

V hlavnej úlohe bryndza! Spoznajte TOP recepty z tradičnej slovenskej suroviny
  • 06.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Bryndza dnes spolu s parenicou patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a má štatút chráneného výrobku. Je základným prvkom v typicky slovenskom jedle – v bryndzových haluškách, ako aj v tradičnej polievke demikát.

Bryndza sa často konzumuje aj ako bryndzová nátierka – šmirkas, pričom tento názov pochádza z nemčiny Schmierkäse (roztierateľný syr). Bryndza je vlastne mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra.

Vyrába sa na Slovensku, Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku, ale s obľubou sa konzumuje aj v Rakúsku, Bavorsku či Česku.

V minulosti bola bryndza porovnávaná s talianskym mäkkým syrom žltkastej farby – Stracchino. Základným predpokladom pre kvalitnú bryndzu je dobrý a kvalitný ovčí syr. 100 g bryndze obsahuje 650 – 700 mg vápnika.

Ako sa vyrába bryndza?

V prvom rade sa najprv sa zasyrí sladké ovčie mlieko. Táto surovina sa nechá zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkový ovčí syr. Ten sa prenesie do bryndziarne, kde sa triedi a umýva vodou a potom sa nechá vyzrieť pri 20 stupňoch Celzia v syrárskych vaniach.

Potom sa z tohto syra odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka) a rozdrví sa. Drvenina sa posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.

Druhy bryndze

  • Liptovská bryndza – vyrába sa len v (pod)horských oblastiach v čase laktácie oviec, 50 % sušiny, 50 % tuku v sušine
  • Letná bryndza – obsahuje aj kravský mliekarenský syr, 46 % sušiny, 40 % tuku v sušine
  • Zimná bryndza – pozostáva zo skladovaného ovčieho syra a čerstvého mliekarenského (plnotučného alebo polotučného) kravského syra, 46 % sušiny, 50 % tuku v sušine

Odporúčame: TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme?

bryndza

Zdroj: pinterest.com/cookslovak.com

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú považované za slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, mlieka alebo žinčice.

Ingrediencie:

  • 150 g slaniny vcelku
  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • soľ
  • 200 g bryndze
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky (podľa vašej chuti)

Postup na prípravu bryndzových halušiek:

Zemiaky si očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Pridajte k nim múku a dôkladne premiešajte. 

Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretláčajte pripravené cesto. Halušky varte, až kým nevyplávajú na povrch.

Vo väčšej miske si zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a zmiešajte ich s haluškami. Slaninku nakrájajte na menšie kocky a opečte ju dochrumkava. Nakoniec ňou posypte halušky a podľa chuti dozdobte zelenou časťou jarnej cibuľky.

Neprehliadnite: Strukoviny, cesnak, mak, bryndza v tehotenstve: Áno alebo nie?

demikát

Zdroj: pinterest.com/eatclub.tv

Demikát (bryndzová polievka)

Táto častokrát prehliadaná a podceňovaná polievka je skutočným skvostom slovenskej kuchyne. Slovenská chuť bryndze, slaninky a zemiakov vás určite zasýti, tak na nič nečakajte a skúste si ju uvariť. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 6 väčších zemiakov
  • 1 cibuľka
  • 125 – 250 g bryndze
  • masť alebo olivový olej
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • mletá červená paprika
  • soľ

Postup na prípravu demikátu:

Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Pokrájajte cibuľu a opečte ju v hrnci na olivovom oleji alebo na masti. Pridajte mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalejte všetko vodou a osoľte. Varte v zakrytom hrnci dusíme až do zmäknutia zemiakov.

V inej miske si bryndzu vymiešajte so smotanou na šľahanie.

  • Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov.
  • Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.

Pridajte v smotane rozmiešanú bryndzu a na záver ešte nechajte polievku prevrieť.

Odporúčame aj: Zdravý tvarohový koláč v 5 verziách – skúsite ten s jablkami, kokosom alebo banánový?

bryndzovníky

Zdroj: pinterest.com/cesminazuenal.blogspot.com

Bryndzovníky

Dajte šancu tejto slanej pochúťke, ktorej chuť vás zaručene dostane! Máme pre vás rýchly a jednoduchý recept na prípravu bryndzovníkov. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 500 g bryndze
  • 500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 250 g masla + na vymastenie plechu
  • 1 vajíčko na potretie
  • celá rasca na posypanie

Postup na prípravu bryndzovníkov:

  • Všetky suroviny dobre zmiešajte a na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 1 cm.
  • Cesto potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte rascou a narežte na kocky alebo z neho vykrajujte okrúhle pagáčiky.
  • Poukladajte ich na vymastený a pomúčený plech. Bryndzovníky pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.

Vyskúšajte aj tieto naše recepty z bryndze, ktoré si zaručene zamilujete

- Anketa

MÁTE RADI BRYNDZU?

Odpovedalo 30 ľudí  

Áno, obľubujem ju vo všetkých možných receptoch
30%
Mám rád/rada iba niektoré bryndzové jedlá
10%
Moja TOPka sú bryndzové halušky
57%
Nie, bryndzu vôbec nejem
3%

Zdroj úvodnej foto: pinterest.com/foodnetwork.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní