Zdravé špenátové rizoto – skúste jednu zo 6 chutných verzií

špenátové rizoto

Možno by niekto ani neveril, ako chutne sa dá pripraviť taký špenát. Táto zelenina nepatrí práve k tým najobľúbenejším, čo je veľká škoda, keďže ide o veľmi zdravú potravinu. Špenát je nielen známym zdrojom železa, ale nájdeme v ňom i vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B či luteín a zeaxantín. 

Ak nie ste práve fanúšikom týchto zelených lístkov a tradičný špenátový prívarok vám toho veľa nehovorí, využite túto zeleninu v inom recepte. Dobrou voľbou sú i polievky, no čerstvý špenát sa hodí aj do zeleninových šalátov. My odporúčame špenátové rizoto. 

Skúsite špenátové rizoto s lososom alebo kuracím mäsom či s hubami? Prinášame niekoľko tipov na recepty na chutné rizoto zo špenátu.

Najlepšie recepty na špenátové rizoto

Hľadáte spôsob, ako spraviť špenát chutnejším aj pre tých, čo ho zvyčajne odmietajú? Špenátové rizoto je ideálnym kompromisom medzi zdravým jedlom a skutočnou delikatesou.

Pripravili sme pre vás výber overených receptov, vďaka ktorým sa špenát stane hviezdou vašej kuchyne – či už ho skombinujete s lososom, kuracím mäsom, hubami alebo sušenými paradajkami.

1. Krémové špenátové rizoto

Ingrediencie: 

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • 200 ml bieleho vína
  • 5 PL masla
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 g mrazeného špenátu
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup: Olej rozohrejeme na väčšej panvici a pridáme 2 PL masla. Potom pridáme nakrájanú šalotku a po chvíli aj prelisovaný cesnak. Chvíľu opekáme a pridáme premytú ryžu. Orestovanú ryžu podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa odparí. Následne začneme podlievať vývarom (po častiach). 

Po desiatich minútach pridáme na kocky nakrájaný trochu rozpustený špenát a pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Podľa potreby ešte dolievame vývar. Potom odstavíme z ohňa a primiešame 3 PL masla a parmezán. Osolíme, okoreníme, poriadne premiešame a môžeme podávať. 

rizoto s kuracím mäsom
Zdroj: Depositphotos

2. Špenátové rizoto s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 hrnčeky ryže arborio
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 4 hrnček vody
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 ČL morskej soli
  • 1/3 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL cesnakového korenia

Postup: Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Potom pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia. Keď sa mäso zatiahne, podlejeme jedným hrnčekom vody a podusíme asi 10 minút. Potom pridáme premytý špenát a počkáme, kým sa sparí. 

Následne k mäsu nasypeme ryžu, zalejeme zvyšnou vodou a mliekom. Osolíme, okoreníme a varíme do zmäknutia ryže a vsiaknutia všetkej vody. Občas premiešame. Môžeme podávať. 

3. Špenátové rizoto so syrom feta a cherry paradajkami

Ingrediencie:

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 1 malá cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 200 g čerstvého špenátu

  • 150 g syra feta

  • 150 g cherry paradajok

  • 2 PL olivového oleja

  • 700 ml zeleninového vývaru

  • čierne mleté korenie

  • 1 ČL sušeného oregana

  • 1/2 ČL citrónovej kôry (voliteľné)

Postup: Na olivovom oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme premytú ryžu a krátko orestujeme. Začneme po častiach prilievať vývar, pričom po každom pridaní premiešame a počkáme, kým sa tekutina vstrebe.

Po 10 minútach varenia pridáme čerstvý špenát a cherry paradajky prekrojené na polovicu. Varíme ďalších 5 – 7 minút, kým je ryža mäkká a špenát zvädnutý. Na záver vmiešame rozdrobenú fetu, dochutíme čiernym korením, oreganom a prípadne trochou citrónovej kôry. Podávame ihneď, ozdobené čerstvými bylinkami.

4. Špenátové rizoto s lososom

Ingrediencie: 

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g mrazených špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g filet z lososa
  • soľ a mleté čierne korenie
  • citrónová šťava a kôra z 1/2 citróna
  • 100 ml bieleho vína

Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme na 1 PL olivového oleja. Pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu opekáme. Potom pridáme špenát a podusíme. Následne prisypeme premytú ryžu a pražíme asi 5 minút. Podlejeme časťou vývaru a dusíme pod pokrievkou. Postupne pridáme vývar, kým sa tekutina neodparí a ryža nezmäkne. Odstavíme z ohňa.

Lososa nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja a opečieme na ňom lososa. Prilejeme víno, opečieme ešte pár minút a odstavíme z ohňa. Špenátové rizoto podávame s opečeným lososom posypané citrónovou kôrou. 

hráškovo-špenátové rizoto
Zdroj: Depositphotos

5. Hráškovo-špenátové rizoto s hubami

Ingrediencie: 

  • 1,5 hrnčeka arborio ryže

  • 1/3 póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar
  • 1 dcl suchého bieleho vína
  • 30 g parmezánu
  • 25 g masla
  • 200 g mrazeného hráška
  • 1/2 balenia čerstvého baby špenátu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 4 – 6 bielych šampiňónov
  • mletá červená paprika

Postup: Rozpálime si olej a opražíme na ňom najemno nasekaný pór s cesnakom. Potom pridáme ryžu a orestujeme pár minút. Zalejeme vínom a počkáme, kým sa vyparí. Potom začneme podlievať vývarom. Vždy keď sa vývar vyparí, podľa potreby ešte dolejeme.

Kým sa ryža varí, oblanšírujeme si hrášok so špenátom – vhodíme ich do zovretej vody, povaríme 2 minútky, scedíme a dáme do studenej vody. K špenátu a hrášku pridáme petržlenovú vňať a rozmixujeme dohladka. Šampiňóny umyjeme, nakrájame a opečieme na rozpálenom olivovom oleji (asi 10 minút). Pred koncom šampiňóny osolíme a pridáme mletú červenú papriku.

Do hotovej ryže primiešame špenátové pesto a ešte chvíľu zohrievame. Pridáme maslo a necháme rozpustiť. Primiešame aj parmezán a odstavíme. Podľa potreby ešte osolíme. Podávame s opečenými šampiňónmi. 

6. Rizoto so špenátom a sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 5-6 sušených paradajok
  • väčšia hrsť čerstvého špenátu
  • 2,5 hrnčeka zeleninového vývaru
  • polovica cibule
  • strúčik cesnaku
  • 1 PL masla
  • parmezán
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme nakrájaný cesnak a minútku pražíme. Prisypeme ryžu arborio a pražíme asi dve minúty. Následne začneme podlievať ryžu vývarom. Vždy, keď sa vývar vstrebe, ešte pridáme a premiešame. Takto postupujeme do zmäknutia ryže.

Keď je ryža mäkká, pridáme maslo a strúhaný parmezán. Premiešame a osolíme, okoreníme. Nakoniec pridáme nasekané sušené paradajky a čerstvé špenátové lístky. Dobre premiešame a ihneď podávame.

Špenátové rizoto, ktoré si zamilujete

Nech už patríte medzi špenátových fanúšikov alebo ešte len objavujete jeho chute, špenátové rizoto je výborný spôsob, ako túto zeleninu zaradiť do jedálnička. Vďaka rozmanitým kombináciám od kuracieho mäsa cez lososa až po vegetariánske verzie si príde na svoje každý. Stačí si vybrať recept podľa chuti – a pripravíte si jedlo, ktoré je nielen zdravé, ale aj výnimočne chutné.

Aktualizovaný článok: 08.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE