Poznáte quinou? Reč je o mrlíku čílskom, starej kultúrnej plodine pôvodom z pohorí Ánd v Peru, Bolívii a Čile. Quinou dnes môžeme zaradiť k tým najzdravším a najvýživnejším potravinám, ktoré môžeme pridať do svojho jedálnička. U nás je však táto plodina v mnohých prípadoch len veľmi málo známa, čo je veľká škoda. Poznáte ju?
Quinoa v jedálničku
Qiunoa vyniká najmä obsahom bielkovín. Môže obsahovať až cez 15 g proteínov na 100 g porciu. Jedinečná je však najmä tým, že ako jeden z mála rastlinných zdrojov obsahuje všetky neesenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie vyprodukovať.
Quinoa ďalej obsahuje zložené sacharidy, vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín E, mangán, horčík, draslík a ďalšie minerálne látky a stopové prvky. Táto potravina má priaznivý vplyv na trávenie, hladinu krvného tlaku a dobre zasýti. Ako ju však konzumovať? Jej obrovskou výhodou je, že je všestranná. Pripravovať ju možno na slano aj na sladko. Podávať ju môžeme ako prílohu, súčasť zeleninového šalátu, aj ako sladkú raňajkovú kašu s ovocím.
A ak máte chuť na sladkú maškrtu, ktorá nie je úplne nezdravá, pokojne si z quinoy pripravte aj výživný čokoládový koláč. Ako na to?
Čo robí quinou takou výnimočnou?
Quinoa nie je technicky obilnina, ale tzv. pseudoobilnina. To znamená, že sa správa ako obilnina, ale botanicky do tejto skupiny nepatrí. Je prirodzene bezlepková, a preto je skvelou voľbou aj pre celiatikov alebo ľudí s citlivosťou na lepok. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je navyše vhodná aj pre diabetikov či osoby, ktoré si strážia hladinu cukru v krvi.
Zdroj: Shutterstock®Recept na čokoládový koláč z quinoy:
- 2 hrnčeky uvarenej quinoy
- 4 vajcia
- 1/3 hrnčeka mlieka (klasického alebo rastlinného)
- 3/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 1 a 1/4 hrnčeka trstinového cukru (alebo iného sladidla)
- 1,5 ČL vanilkového extraktu
- 2 PL kakaa
- 1/2 hrnčeka nasekanej horkej čokolády
- 1/2 hrnčeka nasekaných orechov
- 1,5 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- štipku soli
Postup prípravy čokoládového quinoa koláča
- Quinou uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju vychladnúť. Pridáme k nej kokosový olej, vajcia, mlieko, vanilkový extrakt a vymiešame dohladka.
- V druhej miske si zamiešame cukor s kakaom, jedlou sódou, kypriacim práškom a soľou.
- Obe zmesi zmiešame dohromady, pridáme nasekanú horkú čokoládu aj orechy. Dôkladne vymiešame.
- Hotové cesto nalejeme do tortovej formy. Formu môžeme vyložiť papierom na pečenie, alebo ju vymastíme kokosovým olejom a vysypeme strúhaným kokosom, poprípade celozrnnou múkou.
- Koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 40 až 50 minút. Po ochladnutí môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Podľa chuti môžeme upečený koláč poliať rozpustenou horkou čokoládou a posypať orechmi, strúhaným kokosom alebo dozdobiť čerstvým bobuľovým ovocím.
Tipy na obmenu receptu: Koláč z quinoy vždy inak
- Použite banán namiesto časti cukru: Rozpučený zrelý banán dodá koláču prirodzenú sladkosť a vláčnosť. Môžete ním nahradiť až polovicu sladidla – skvelé, ak sa snažíte znížiť príjem cukru.
- Pridajte jogurt pre extra vláčnosť: Ak chcete koláč ešte jemnejší, môžete časť oleja alebo mlieka nahradiť bielym jogurtom alebo rastlinným alternatívnym jogurtom. Pomôže aj predĺžiť čerstvosť koláča.
- Zvoľte iné orechy či semienka: Vlašské orechy môžete nahradiť mandľami, lieskovcami alebo dokonca tekvicovými semienkami. Každý druh dodá inú chuť a chrumkavosť.
- Bezlepková verzia: Koláč je takmer bezlepkový už v základe, no ak chcete istotu, používajte bezlepkový prášok do pečiva a dajte si pozor na stopy lepku v ostatných ingredienciách.
- Zmena čokoládového tónu: Chcete ešte intenzívnejšiu chuť? Pridajte trochu espressa alebo instantnej kávy do cesta. Naopak, ak máte radi jemnejšiu chuť, použite bielu čokoládu alebo karob.
- Vegánska verzia: Nahraďte vajcia chia alebo ľanovými vajíčkami (1 PL mletých semienok + 3 PL vody na 1 vajce), mlieko a čokoládu zvoľte rastlinné. Výsledok bude rovnako chutný!
- Slávnostný twist: Do cesta pridajte trochu pomarančovej alebo citrónovej kôry, rumovú arómu, alebo korenie ako škorica a kardamóm. Koláč bude hneď voňavejší a „sviatočnejší“.
Sladká bodka s benefitmi pre zdravie
Čokoládový koláč z quinoy je dôkazom, že aj dezert môže byť výživný, chutný a zdravší. Vďaka vysokému obsahu bielkovín, vlákniny a minerálov predstavuje skvelú alternatívu ku klasickým múčnikom – a to bez kompromisov na chuti.
Navyše je ideálny pre ľudí s potravinovými intoleranciami, športovcov aj tých, ktorí sa snažia jesť vyváženejšie. Ak ste quinou doteraz obchádzali, teraz je ten správny čas dať jej šancu – nielen v slaných jedlách, ale aj v sladkej verzii, ktorá si získa aj tých najväčších koláčových skeptikov.
Aktualizovaný článok: 18.04.2025