Endometrióza – aké príznaky na ňu môžu u žien poukazovať?

Endometrióza – aké príznaky na ňu môžu u žien poukazovať?

Endometrióza je pre mnohých skôr neznámym pojmom, no nemalé množstvo žien, ktoré týmto ochorením trpia, vedia presne, o čom je reč. Toto ochorenie je veľmi nepríjemné i z toho dôvodu, že k častým sprievodným prejavom patria rôzne druhy bolestí, no rovnako aj kvôli tomu, že môže súvisieť s problémami s plodnosťou. V článku sa pozrieme na to, čo je endometrióza, prečo vzniká a ktoré ženy sú ňou viac ohrozené. Je možné toto ochorenie úspešne liečiť?

Čo je endometrióza?

Endometrióza patrí k pomerne častým gynekologickým ochoreniam, ktoré trápia ženy v reprodukčnom veku. Názov ochorenia je odvodený z latinského endometrium, čo je označenie pre sliznicu maternice. Pri endometrióze dochádza k vzniku ložísk sliznice, ktoré sú fyziologické pre maternicu, na nefyziologických miestach. To znamená, že ochorenie je charakteristické prítomnosťou čiastočiek endometria mimo dutiny maternice. Ložiská sliznice maternice sa môžu objaviť a rásť na rozmanitých miestach, často v oblasti vajíčkovodov a vaječníkov, močového mechúra, čriev či výstelky panvy. 

Zriedkavo sa však môže vyskytovať aj mimo oblasti panvy ženy vo vzdialenejších miestach, napríklad na pobrušnici či v pľúcach a okrem srdcového svalu a sliznice v podstate kdekoľvek. Problémy typické pre endometriózu súvisia najmä s tým, že endometrium aj mimo maternice stále podlieha cyklickým zmenám ako endometrium v maternici. To znamená, že striedavo narastá a krváca pod vplyvom ženských pohlavných hormónov, avšak počas menštruácie nemôže prirodzene opustiť telo. Preto zostáva na mieste, často narastá a dráždi okolité tkanivá, čo môže viesť k vzniku rôznych cýst, zrastov, jaziev a mnohých sprievodných ťažkostí. 

Najčastejšie typy endometriózy:

  • endometrióza ovariálna – čiastočky sliznice maternice sú prítomné na vaječníkoch,
  • endometrióza peritoneálna – ložiská endometria zasiahli pobrušnicu,
  • endometrióza rektovaginálneho septa – endometrium prerastá v oblasti medzi pošvou a konečníkom,
  • adenomyóza – ložiská sliznice maternice sú prítomné vo vnútri svaloviny maternice. 

Odporúčame: Čo prezrádza jazyk o našom zdraví? Pozor, môže to byť aj závažné ochorenie

príznaky endometriózy

Zdroj: Shutterstock®

Aké má endometrióza príznaky?

Endometrióza sa najčastejšie vyskytuje u žien v reprodukčnom veku medzi 20. až 40. rokom života, no postihnúť môže i staršie ženy. U každej ženy pritom môžu byť prítomné sčasti odlišné príznaky, respektíve sa môže líšiť ich intenzita v závislosti od stupňa závažnosti ochorenia. Obvykle platí, že čím je žena v čase rozvoja ochorenia mladšia, tým je vyššie riziko ťažšieho priebehu choroby.

Endometrióza sa prejavuje v prvom rade bolestivými stavmi, často v období menštruácie (silná bolesť 24 až 48 hodín pred menštruáciou), ale aj mimo nej (najmä v neskorších štádiách ochorenia). Zo štatistík vyplýva, že v 40 až 60 % prípadov je za výskytom chronických panvových bolestí u žien práve endometrióza. Prvotné fázy ochorenia však môžu byť aj bezpríznakové.

Na endometriózu môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • veľmi bolestivá menštruácia,

  • panvová bolesť mimo menštruácie,
  • bolesť pri pohlavnom styku,
  • bolesti v oblasti chrbta,
  • nadmerné krvácanie počas menštruácie,
  • stopy krvi v moči a bolesť pri močení (ak endometrium rastie v oblasti močového mechúra),
  • tráviace problémy v čase menštruácie (zápcha, vracanie, nadúvanie),
  • nadmerná únava. 

Endometrióza a tehotenstvo

V prípade výskytu problémov súvisiacich s endometriózou je neraz ženám odporúčané otehotnieť, tehotenstvo totiž môže pomôcť potlačiť príznaky ochorenia do úzadia. Na druhú stranu však má nemalé percento žien s endometriózou (asi 25 až 40 %) problémy s otehotnením. Toto ochorenie tiež môže viesť k neschopnosti donosiť plod a rovnako zvyšuje riziko výskytu mimomaternicového tehotenstva. V prípade, že žena s endometriózou plánuje tehotenstvo, vhodné je obrátiť sa na špecializované centrá asistovanej reprodukcie na liečbu neplodnosti. Šance otehotnieť zvyšujú rôzne techniky asistovanej reprodukcie, napr. IVF (in vitro fertilizácia).

Príčiny endometriózy

Presné príčiny endometriózy nie sú ani dnes známe. Odborníci nevedia presne objasniť, prečo sa ložiská endometria, teda sliznice maternice, začnú objavovať a rozrastať aj mimo maternice. Existuje viacero teórií, podľa ktorých súvisí rozvoj tohto ochorenia s rôznymi genetickými, hormonálnymi a imunologickými faktormi. Podľa jednej z teórií súvisí vznik endometriózy so spätným tokom menštruačnej krvi cez vajíčkovody na vaječníky a do brušnej dutiny a zároveň s pôsobením imunologického systému. Presné príčiny však nie sú stanovené. 

Zvyšovať riziko vzniku endometriózy môžu nasledujúce faktory:

  • genetická predispozícia (výskyt ochorenia v rodine),

  • nadváha a obezita,
  • zvýšená hladina estrogénu,
  • skorý nástup menštruácie,
  • obštrukcia (prekážka) odtoku menštruačnej krvi,
  • príliš krátky cyklus (kratší ako 27 dní),
  • dlhé menštruačné krvácanie (dlhšie ako 27 dní),
  • prekonané infekcie v oblasti panvy,
  • nulový počet tehotenstiev.

Odporúčame: Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení: Môžeme ich ovplyvniť?

liečba endometriózy

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika endometriózy

Pri výskyte vyššie spomínaných príznakov je vhodné konzultovať stav s lekárom, respektíve gynekológom. Abnormálne bolestivá menštruácia môže byť zapríčinená rôznymi ochoreniami a zdravotnými problémami, preto je potrebné, aby v takýchto prípadoch zdravotný stav preveril lekár. Navyše, endometrióza má tendenciu sa zhoršovať a v neskorších fázach môže byť príčinou chronických bolestí. Preto liečbu ochorenia neradno podceňovať.

Základom diagnostiky je gynekologické vyšetrenie, no spravidla sú nevyhnutné aj iné druhy vyšetrení, napríklad ultrazvukové vyšetrenie, magnetická rezonancia, vyšetrenia krvi a moču aj hysteroskopia (vyšetrenie dutiny maternice). Obvykle sa vždy vykonáva diagnostická laparoskopia, počas ktorej sa z nájdených ložísk odoberá vzorka tkaniva na následné histologické vyšetrenie, ktoré potvrdí čiastočky endometria mimo maternice. 

Endometrióza a liečba

Kauzálna liečba, teda liečba zameraná na zvládnutie ochorenia odstránením príčiny, v prípade endometriózy prakticky neexistuje, keďže nie sú známe presné príčiny ochorenia. Chorobu zväčša nie je možné úplne odstrániť, no tou správnou liečbou je možné tlmiť sprievodné príznaky a zlepšiť tak kvalitu života ženy. V rámci liečby sa v prvom rade uplatňuje hormonálna liečba. Používa sa hormonálna antikoncepcia, okrem toho napríklad aj nesteroidné antiflogistiká a ďalšie liečivá.

Okrem konzervatívnej liečby rôznymi druhmi liekov sa na zmiernenie a odstránenie prejavov endometriózy využíva aj chirurgická liečba. Podľa potreby lekár nariaďuje chirurgické odstránenie ložísk endometria z postihnutých miest. Chirurgicky tiež môžu byť uvoľnené zrasty tkaniva a odstránené vzniknuté cysty. V prípade vážneho priebehu endometriózy môže byť zvažované aj odstránenie vaječníkov, vajcovodov a maternice. Táto možnosť liečby sa však zvažuje najmä v prípade, ak žena už neplánuje tehotenstvo. 

Endometrióza a bylinky

Pri liečbe endometriózy môžu mať priaznivý vplyv aj rôzne režimové opatrenia a podporné liečiace metódy. U mnohých žien funguje zdravší spôsob života, tiež vyhýbanie sa toxínom a alkoholu, eliminácia stresu, zvýšenie prísunu vitamínov, zníženie telesnej hmotnosti, homeopatia či akupunktúra. Veľa žien sa tiež neváha spoliehať na bylinky. Tie síce problém s endometriózou neodstránia, no môžu pomôcť tlmiť jej príznaky, a tak celkovo lepšie zvládať toto nepríjemné ochorenie. Pri endometrióze sa využívajú viaceré byliny, a to predovšetkým koreň čínskej angeliky, sladké drievko, vitex jahňací, praslička, pŕhľava, zázvor, jarabina vtáčia či ostružina malinová.

Odporúčame: Aké sú časté prejavy hypertyreózy? Pri týchto signáloch spozornite!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní