Kyselina močová – čo sa stane, ak jej je v krvi nadbytok?

Kyselina močová – čo sa stane, ak jej je v krvi nadbytok?

Kyselina močová sa bežne vyskytuje v ľudskom tele. K jej produkcii totižto dochádza pri trávení potravy a metabolizme, čiže úplne prirodzene. Ľudské telo má určité mechanizmy, ako sa tejto látky zbavovať. V niektorých prípadoch však dochádza k zvýšeniu jej hladiny v krvi, čo nemusí, ale môže viesť k rozvoju zdravotných problémov. Pozrite sa spolu s nami na to, čo to vlastne kyselina močová je, ako sa prejavuje jej nadbytok a ako tento problém riešiť. 

Čo je kyselina močová?

Kyselinu močovú prvýkrát izoloval z obličkových kameňov švédsky chemik Carl Wilhelm Scheele v roku 1776. Kyselina močová (2,6,8-trioxypurín, vzorec C5H4N4O3) je konečným produktom metabolizmu purínov, čo sú organické zlúčeniny, ktoré sú súčasťou nukleových kyselín. V tele teda táto kyselina vzniká pri metabolickom rozklade purínových nukleotidov. V jednoduchosti povedané, kyselina močová je prirodzeným odpadovým produktom, ktorý vzniká bežne počas spracovávania potravy. 

Jej zdrojom v tele však nie sú len nukleotidy v potrave, ale k jej vzniku dochádza aj pri rozklade vlastných buniek tela či pri samotnej syntéze vo vnútri buniek. Telo sa tohto odpadového produktu zbavuje močom (asi 75 % z množstva odvádzajú obličky), v menšom množstve je obsiahnutá aj v stolici. 

Hyperurikémia

S kyselinou močovou sa spája pojem hyperurikémia. Za normálnych okolností sa v krvi človeka nachádza určité množstvo tejto látky. U dospelých žien sú považované za normálne hodnoty približne od 120 až 180 do 360 μmol/l, u dospelých mužov od 120 až 180 do 420 μmol/l. Ak u žien stúpa hladina kyseliny močovej v krvi nad 360 μmol/l a u mužov nad 420 μmol/l, hovoríme o takzvanej hyperurikémii, teda zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi. 

Odporúčame: Priečne alebo pozdĺžne ryhy na nechtoch – môže ísť o signál ochorenia?

zvýšená kyslina močová

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je zvýšená hladina kyseliny močovej problém?

Hyperurikémia, teda zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, môže, ale nemusí viesť k vzniku zdravotných problémov. U niektorých jedincov sa dlhodobo nadbytok kyseliny močovej v tele nemusí vôbec prejavovať, no v mnohých prípadoch zvyšuje riziko vzniku viacerých ťažkostí. V súvislosti so zvýšenou kyselinou močovou sa najčastejšie rozpráva o dne, ktorá je známa aj pod názvami lámka či podagra. Ide o najčastejšie sa vyskytujúcu komplikáciu hyperurikémie. Dna predstavuje chronické metabolické ochorenie patriace medzi artritídy, pri ktorom dochádza k ukladaniu nahromadených kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch a ich okolí, čo prítomné štruktúry poškodzuje. 

Ide o veľmi nepríjemné ochorenie sprevádzané bolestivými záchvatmi, v neskorších štádiách aj vznikom deformácií kĺbov a obmedzením ich pohyblivosti. Nadbytok kyseliny močovej v krvi však nie je nebezpečný len z dôvodu zvýšeného rizika rozvoja dny. Zvýšenie koncentrácie tejto látky má prooxidačný aj prozápalový efekt, pričom sa môže ukladať v rôznych tkanivách, podporovať rozvoj zápalov a následne podnecovať vznik mnohých ďalších zdravotných problémov. 

Hyperurikémia môže zvyšovať riziko:

  • poškodenia a zlyhania obličiek, resp. ochorení obličiek (napr. urátovej nefropatie),

  • ardiovaskulárnych ochorení (ochorení srdca a ciev),
  • urolitiázy (výskyt kameňov v močových cestách),
  • cukrovky 2. typu.

Možné príčiny zvýšenej hladiny kyseliny močovej

K hyperurikémii dochádza buď z dôvodu zníženého vylučovania kyseliny močovej, alebo z dôvodu jej nadmernej produkcie, prípadne môže ísť o kombináciu oboch uvedených príčin. Prečo však dochádza k tomu, že kyselina močová je vylučovaná v menšej miere, alebo naopak viac produkovaná? Konkrétnych príčin vzniku daného problému je mnoho, k tým najčastejším patria v prvom rade rôzne poruchy metabolizmu. K veľmi častým príčinám patria aj rôznorodé problémy s obličkami, v dôsledku ktorých nie je kyselina močová z tela dostatočne odvádzaná. 

K vysokým hladinám kyseliny močovej môžu vo všeobecnosti prispievať nasledujúce faktory:

  • genetická predispozícia,

  • zvyšujúci sa vek,
  • ochorenia obličiek (pokles funkcie obličiek),
  • nadmerný príjem purínov v strave (napr. vo vnútornostiach),
  • hladovanie a rýchla strata váhy,
  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • nadváha a obezita,
  • hypertyreóza,
  • sarkoidóza,
  • diabetes mellitus,
  • liečba rádioterapiou alebo chemoterapiou,
  • niektoré užívané lieky (napr. diuretiká, cytostatiká),
  • nadmerný stres,
  • veľká fyzická záťaž.

Odporúčame: Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení: Môžeme ich ovplyvniť?

ako znížiť kyselinu močovú

Zdroj: Shutterstock®

Liečba zvýšenej hladiny kyseliny močovej

Diagnostikovať zvýšenú kyselinu močovú v krvi je možné bežným krvným odberom a následným testom. Ak človeku hyperurikémia nespôsobuje žiadne ťažkosti, často dôjde k jej odhaleniu napríklad pri preventívnej prehliadke, počas ktorej je spravidla pacientovi odoberaná i vzorka krvi. Dnes sú dostupné dokonca aj domáce testy na kyselinu močovú v krvi, ktoré pomôžu stanoviť koncentráciu tejto látky z malej kvapky krvi. Človek si tak v domácom prostredí môže preveriť hladiny kyseliny močovej v krvi, čo môže byť nápomocné najmä v prípade, ak mal alebo má s hyperurikémiou problém.

Liečba zvýšenej hladiny kyseliny močovej nemusí byť vždy potrebná, a to najmä v prípade, ak nejde o dlhodobý problém a ak človeku nespôsobuje žiadne ťažkosti. Hyperurikémiu však nemožno úplne ignorovať, keďže časom môže zvyšovať riziko viacerých zdravotných problémov. Ak je hladina kyseliny močovej zvýšená dlhodobo, lekár môže nariadiť vhodnú liečbu. V tomto smere sa uplatňujú napríklad blokátory syntézy kyseliny močovej alebo liečivá podporujúce jej vylučovanie obličkami. V ideálnom prípade je však vhodné najmä odhaliť príčinu vzniku problému s hyperurikémiou a ak je to možné, zamerať sa na jej odstránenie alebo riešenie.

Ako znížiť kyselinu močovú v tele?

Ako sme spomenuli vyššie, znížiť hladinu kyseliny močovej v krvi môžu okrem odstránenia príčiny problému pomôcť i liečivá predpísané lekárom, no obvykle sú veľmi prínosné i rôzne režimové opatrenia. Tie zahŕňajú v prvom rade úpravu stravy. Pri problémoch s hyperurikémiou alebo priamo dnou lekár spravidla odporúča diétu so zníženým príjmom potravín bohatých na spomínané puríny. Obmedzenie ich príjmu môže mať na hladinu kyseliny močovej v krvi veľmi priaznivý vplyv.

Hladinu kyseliny močovej zvyšujú:

  • vnútorné orgány zvierat,

  • hovädzie, bravčové, baranie, teľacie mäso,
  • údeniny a mäsové výrobky,
  • ryby a plody mora,
  • plesňové syry,
  • kakao a čokoláda,
  • strukoviny,
  • špenát, kapusta, špargľa,
  • cesnak, chren,
  • huby,
  • sójová omáčka.

Okrem toho sa pre normalizovanie hladiny kyseliny močovej v krvi odporúča napríklad znížiť výskyt rafinovaných cukrov v strave (najmä v prípade problémov so zvýšenou hladinou cukru v krvi). V jedálničku sa odporúča navýšiť podiel vlákniny a konzumovať dostatok vhodnej zeleniny a ovocia. Dôležité je prijímať dostatok tekutín a vyhýbať sa alkoholu. Podľa potreby môže byť prospešná aj úprava telesnej hmotnosti, rovnako je vhodné minimalizovať vo svojom živote stres. Ak máte podozrenie, že za zvýšenou hladinou kyseliny močovej stoja užívané lieky alebo doplnky stravy, konzultujte to s lekárom. 

Odporúčame: Najčastejšie ochorenia prenášané kliešťami: Čo o nich musíme vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní