Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení: Môžeme ich ovplyvniť?

Rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení: Môžeme ich ovplyvniť?

V súvislosti s ochoreniami sú v súčasnej dobe pravdepodobne najväčším strašiakom rozličné zhubné nádorové ochorenia. Dnes výrazne rastie výskyt mnohých druhov rakoviny, a to najmä vo vyspelých krajinách naprieč celým svetom. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce rakovinové ochorenia pritom patrí rakovina hrubého čreva. Hoci patrí rakovina v súčasnosti medzi časté príčiny úmrtí, najviac obetí si vyžiadajú srdcovo-cievne ochorenia. Na rozvoj srdcových a cievnych chorôb má pritom obrovský vplyv to, ako žijeme. A práve eliminácia niektorých rizikových faktorov môže prispieť k zníženiu rizika rozvoja týchto vážnych ochorení. Čo všetko vplýva na vznik kardiovaskulárnych chorôb?

Vek aj pohlavie

Medzi hlavné rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sú v tomto prípade neovplyvniteľné, môžeme v prvom rade zaradiť vek a pohlavie. Riziko rozvoja kardiovaskulárnych chorôb prirodzene rastie s vekom. Srdce a cievy totižto nie sú vo vyššom veku spravidla v takej kondícii, ako u mladého jedinca. Môžu slabnúť a poškodzovať sa. Riziko začína vzrastať už po 45 až 55 roku života. Za rizikový faktor je považované i mužské pohlavie. U mužov sú skrátka srdcovo-cievne ochorenia o niečo častejšie, no i u žien po menopauze výrazne stúpa riziko.

Odporúčame: Ako si doplniť biotín? Vitamín krásy ukrývajú tieto potraviny!

ochorenia srdca

Zdroj: Shutterstock®

Dedičnosť a rodinná anamnéza

Medzi faktory, ktoré nemožno ovplyvniť, no ktoré prispievajú k zvýšeniu rizika ochorení srdca a ciev, môžeme zaradiť aj genetické faktory. Rolu pri rozvoji konkrétneho ochorenia môže zohrávať genetická predispozícia. Vyššie riziko môže byť prítomné u jedincov s pozitívnou rodinnou anamnézou, respektíve s výskytom daných kardiovaskulárnych ochorení v rodine. 

Vysoký tlak

Okrem zvyšujúceho sa veku či genetických faktorov vplývajú na rozvoj ochorení srdca a ciev mnohé ďalšie faktory, ktoré už je možné v istých smeroch ovplyvniť či zvrátiť. Ako prvý môžeme spomenúť vysoký krvný tlak, čiže hypertenziu. Vysoký tlak je potrebné udržiavať pod kontrolou liekmi aj režimovými opatreniami. Z dlhodobého hľadiska totiž môže poškodzovať cievy a negatívne pôsobí aj na srdce. Zvyšuje riziko infarktu myokardu aj mozgovej porážky.

Vysoký cholesterol

I pretrvávajúce problémy s vysokým cholesterolom zvyšujú riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení. Zlý cholesterol sa môže ukladať a usádzať v cievach, čím sa následne zužujú. To zhoršuje prekrvenie a zvyšuje riziko upchatia. Môže dôjsť k rozvoju takzvanej aterosklerózy, čo je ochorenie tepien. Ide o dlhodobý proces, pri ktorom sa v miestach, kde je poškodená vnútorná výstelka steny ciev, ukladajú tukové látky. To následne môže spôsobovať rozvoj ďalších zdravotných problémov. 

cukrovka

Zdroj: Shutterstock®

Cukrovka

Ďalším rizikovým faktorom ochorení srdca a ciev je diabetes, respektíve cukrovka. I vysoké hladiny krvného cukru predstavujú z dlhodobého hľadiska pre cievy záťaž, môžu byť postupne v dôsledku toho poškodzované. Osoby s cukrovkou 2. typu by si mali dávať pozor na dôkladnú liečbu a v rámci toho i vhodnú skladbu stravy. Žiadna alebo nedostatočná liečba cukrovky výrazne zvyšuje riziko rozvoja mnohých vážnych komplikácií. 

Nevhodná strava

I spôsob stravovania môže vplývať na rozvoj vážnych srdcovo-cievnych ochorení. Nesprávne stravovanie totižto zvyšuje riziko rozvoja vyššie spomínaných faktorov, ako je vysoký tlak, vysoký cholesterol či cukrovka 2. typu, a teda môže mať v tomto smere vplyv i na zdravie srdcovo-cievneho systému. Nevhodná je najmä strava bohatá na nezdravé tuky, strava s vysokým obsahom soli, nadmerná konzumácia mastných a vyprážaných pokrmov či spracovaných potravín. Naopak pestrá strava s vysokým podielom ovocia a zeleniny či zdravých tukov prispieva k prevencii.

nadváha

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok pohybu a nadváha

Nedostatok pohybu a nízka fyzická aktivita predstavujú taktiež významný rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb. Sedavý životný štýl neškodí len pohybovému aparátu, ale i srdcovo-cievnemu systému. Negatívne vplýva na činnosť srdca i ciev a môže zvyšovať riziko hypertenzie či cukrovky 2. typu. Pravidelný pohyb naopak prispieva k prevencii vážnych chorôb srdca i ciev. Zároveň v kombinácii so správnou stravou predstavuje prevenciu pred nadváhou a obezitou, čo sú ďalšie rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení. 

Fajčenie a stres

V súvislosti s fajčením sa hovorí najčastejšie o škodlivom vplyve tohto zlozvyku na pľúca. Áno, fajčenie je hlavným rizikovým faktorom mnohých respiračných ochorení, počínajúc rakovinou pľúc. Cigarety však výrazne škodia aj srdcu a cievam. U fajčiarov je napríklad zaznamenaný oveľa vyšší výskyt infarktov myokardu. Fajčenie v podstate ničí cievy a rovnako zvyšuje riziko rozvoja spomínanej aterosklerózy. Ako posledný ešte môžeme spomenúť nadmerný a dlhodobý stres. Stres môže byť skutočne škodlivý a môže podporiť rozvoj mnohých vážnych ochorení, najmä v kombinácii s ďalšími rizikovými faktormi. 

Odporúčame: Ktoré druhy fazule zaradiť do jedálnička? Tieto sa oplatí vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní