Alergici, pozor! Sezóna alergií 2021 začala skôr a potrvá dlhšie

Alergici, pozor! Sezóna alergií 2021 začala skôr a potrvá dlhšie

Ak ste alergikom určite dobre viete, o čom hovoríme. Neustále smrkanie, kýchanie a svrbenie nosa sa totiž opäť stalo na určitý čas vašou bežnou dennou realitou a je to poriadne nepríjemné. Sezóna alergií 2021 sa už začala a faktom je, že sa dostavila skôr ako vlani. Nemecký výskum navyše ukázal aj to, že potrvá dlhšie, pričom na vine sú klimatické zmeny.

Skorý nástup jari

To, že globálne otepľovanie ovplyvňuje ľudské zdravie pociťujeme už aj v súvislosti s alergiami. Dokázali to nemeckí vedci, ktorí mu pripisujú aj skorší nástup alergií, dlhšie trvanie alergického obdobia a tiež stupňujúce sa príznaky alergií u mnohých ľudí.

Jar totiž prichádza oveľa skôr a s ňou môžeme v prírode pozorovať kvitnúť kvety oveľa skôr, než tomu bývalo v minulosti. A s kvetmi prichádza, samozrejme, aj peľ, ktorý je jeden z neslávne najpopulárnejších alergénov.

Odporúčame: Alergia na bielkovinu kravského mlieka: Čo o nej potrebujete vedieť?

ako ďaleko cestuje peľ

Zdroj: Shutterstock®

Peľ – cestovateľ

Ukázalo sa, že peľ, ktorý je v našom ovzduší už vo februári, nemusí ani zďaleka pochádzať z kvetov v našej oblasti. Práve nemeckí vedci zistili že peľ v ovzduší, ktorý zaznamenali už okolo Valentína, nebol peľ z rastlín rastúcich a kvitnúcich v bezprostrednom okolí.

Môže za to schopnosť peľu cestovať pokojne aj stovky kilometrov, čo mu umožňuje rozširovať sa rýchlejšie a tiež skôr a šíriť sa oveľa dlhší čas. Všetky tieto výskumy došli k záveru, že peľová sezóna sa za posledných 30 rokov predĺžila až o 20 dní a tieto informácie potvrdzuje aj ďalší výskum z ďalekej Kanady, kde prišli k veľmi podobnému číslu, číslu 21.

najčastejšie alergie

Zdroj: Shutterstock®

Trend bude pokračovať

Pre alergikov teda dobrú správu nemáme. Nielen, že sa peľová sezóna predĺžila o necelé tri týždne, no tento trend bude zrejme vplyvom stále extrémnejších výkyvov počasia aj pokračovať. Okrem toho má navyše na tvorbu peľu vplyv aj CO2, ktorého hodnoty v ovzduší tiež neustále stúpajú. Ostáva nám teda jediné – začať od seba, viesť udržateľnejší život a neprispievať tak ku klimatickým zmenám, ktoré budú mať pre ľudstvo katastrofálne následky.

Pozri aj: Ako sa prinútiť vstať z postele a stať sa ranným vtáčaťom? Takto to ide!

- Anketa

MÁTE SEZÓNNU ALERGIU?

Odpovedalo 14 ľudí  

A nie jednu!
43%
Áno, už sa s ňou trápim týždne.
50%
Sezónne alergie nepoznám.
7%
Alergia? Čo to je?!
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní