Najväčšie medicínske pokroky za rok 2020: Zatienil ich koronavírus!

Najväčšie medicínske pokroky za rok 2020: Zatienil ich koronavírus!

Rok 2020 sa pre celý svet stal rokom koronavírusu. Ten udrel na začiatku roka a žije s nami až doteraz. Napriek tomu, že pandémia ukradla všetok mediálny priestor a tiež pozornosť ľudí, v roku 2020 sa môže svet medicíny pýšiť viacerými úspechmi, o ktorých by sme mali vedieť skutočne všetci. Aké medicínske pokroky sa budú už navždy viazať s dvomi dvadsiatkami v kalendári?

Pokrok v onkológii

Zákerná rakovina. Nikto z nás ju nechce dostať, a napriek tomu počet pacientov liečiacich sa na toto ochorenie, ktoré má rôzne formy, stále stúpa. V roku 2020 sa však onkologický výskum posunul vpred, a to hneď na niekoľkých úrovniach. Najlepšou novinkou sa však stáva vývoj technológií, ktoré by dokázali rakovinu zachytiť už v jej ranných štádiách, a to prostredníctvom krvného testu. 

Odporúčame: Nie vždy ide o ekzém či akné: Ako spoznať zriedkavé kožné ochorenia?

diagnostika rakoviny

Zdroj: Shutterstock®

Novinky z liečby ochorení srdca a mŕtvice

V roku 2020 svitlo na lepšie časy aj pacientom s predispozíciou na ochorenie srdca alebo vzniku mŕtvice. Lekári sa v tomto roku zaoberali napríklad novými postupmi v liečbe frekventovaného ochorenia srdcového svalu známeho ako hypertrofická kardiomyopatia, ktorá je okrem iného často aj dôvodom, prečo majú ľudia srdcovú arytmiu. Za zmienku určite stojí aj výskum nového minimálne invazívneho chirurgického zákroku, ktorý by mal pôsobiť ako prevencia vzniku mŕtvice.

Rok patril genetike

Mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že rok 2020 patril výskumom genetiky. V októbri totiž Nobelova cena putovala do rúk vedkýň, ktoré stoja za zrodom tzv. genetických nožníc CRISPR/Cas9. Tie by mali byť účinným nástrojom na liečbu mnohých genetických, chronických, ale aj civilizačných ochorení.

Mnohí tento pokrok prirovnávajú k editácii textu v počítači, no editovať sa v tomto prípade bude genetický kód sám. Vedci objav považujú za revolúciu a označovaný je aj za boží nástroj. 

lekár cez telefón

Zdroj: Shutterstock®

Alzheimer a krvné testy

Vlani sa zrejme niekde posunul aj výskum nevyliečiteľnej pokročilej formy demencie, známej aj ako Alzheimer. Aj keď je momentálne objav len v štádiu pokusov, mohol by znamenať pre diagnostiku zákerného ochorenia naozajstný pokrok a mal by byť takzvaným game changer-om. Podstatou je, že by sa Alzheimer dal zistiť už prostredníctvom krvných testov. Keďže počet pacientov s týmto ochorením stále stúpa, skorá a dostupnejšia diagnostika ochorenia je viac než na mieste.

Lekár cez telefón či internet

Posledný pokrok v medicíne sa síce nedá nazvať objavom ako takým, no lekári sa zhodujú na tom, že určite zachránil viac než dosť životov. Ide práve o konzultáciu zdravotného stavu cez telefón či internet, k čomu sme sa dopracovali najmä pre pandémiu koronavírusu a s ňou súvisiacu sociálnu izoláciu a karanténu. Aj keď by sa diagnostika zdravotného problému nemala zanedbať a obmedzovať len na telefonáty, pohotovosť sa tomuto spôsobu odoprieť skutočne nedá.

Inšpiruj sa: Prevarené kravské mlieko: Pre koho je zdravšie, než obyčajné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní