Je pitný režim v zime dôležitý? Toto treba vedieť a dodržiavať!

Je pitný režim v zime dôležitý? Toto treba vedieť a dodržiavať!

O význame dostatočného pitného režimu z každej strany počúvame hlavne v letnom období. Počas horúcich letných dní sa napríklad viac potíme, a tak strácame viac tekutín. Z toho dôvodu ich musíme v potrebnom množstve i pravidelne prijímať. V lete je tiež človek spravidla častejšie smädný, preto je i viac nútený piť. Ako je to však v zime? V zimnom období nie je spravidla potenie tak výrazné a aj pocit smädu sa objavuje menej často. To však neznamená, že príjem tekutín v zime nie je dôležitý, práve naopak. Keďže v chladnom období človek neraz zanedbáva svoj pitný režim, hrozia nepríjemné príznaky nedostatku tekutín. Ako by mal teda vyzerať pitný režim v zime?

Aj v zime sú tekutiny potrebné

Vodu, respektíve tekutiny, naše telo bezpodmienečne potrebuje, či už je leto, alebo zima. Samozrejme, v niektorých prípadoch je potreba vyššia, napríklad vo veľmi horúcom prostredí či pri športe a fyzicky náročných aktivitách. I v zime však telo stráca tekutiny, o to viac napríklad dýchaním. Keďže je však v zime pocit smädu často utláčaný do úzadia, človek by si mal priamo dávať pozor na pravidelný prísun tekutín. Čakať na smäd nie je najrozumnejšie, pretože smäd sa skrátka nemusí dostaviť, no príznaky dehydratácie áno. Ideálne je pritom dopĺňať si tekutiny v menších dávkach pravidelne počas celého dňa. Presne stanoviť, koľko vody by mal človek počas zimy vypiť, nie je úplne jednoduché. Potrebné množstvo totiž závisí od viacerých faktorov. 

Čo sa týka zimného obdobia, môžeme sa zamerať na to, aby sme do seba dostali minimálne 1,5 l tekutín, pri športovej aktivite či fyzicky náročnej práci však viac. Netreba zabúdať na to, aký veľký význam má pre naše telo voda. Tvorí okolo 70 % ľudského tela a je súčasťou každej bunky organizmu. Voda je dôležitá pre metabolické a detoxikačné procesy v tele, napomáha z tela odvádzať odpadové a toxické látky i mnohé škodliviny. Voda je dôležitá aj pre imunitný systém, ktorý by mal v zimnom období pracovať naplno. Okrem toho je dôležitá aj pre funkciu tráviaceho systému, srdce či pokožku. Má však mnoho ďalších dôležitých funkcií. To sú hlavné dôvody, prečo si dávať na pitný režim pozor nielen v lete, ale aj v zime a v podstate v ktoromkoľvek ročnom období. 

Odporúčame: Aké sú najčastejšie príčiny anémie? Nejde len o nedostatok železa!

dehydratácia

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok tekutín sa rýchlo prejaví

Na nedostatok tekutín nás dokážu upozorniť mnohé príznaky. Pomerne jednoduchý spôsob, ako zistiť, že prijímame málo tekutín, je sledovanie svojho moču. Bežne by mal mať svetložltú farbu. Ak je však moč veľmi tmavý, spravidla to poukazuje na nedostatočný pitný režim. V tomto prípade má moč často i výraznejší zápach, pretože sú v ňom rozličné odpadové látky vo vyššej koncentrácii. Taktiež nás na nedostatočný prísun tekutín upozorní nepravidelná návšteva toalety. Bežné je, že človek kvôli močeniu navštívi toaletu 6 a 8-krát počas dňa, ak je to výrazne menej, je potrebné svoj pitný režim upraviť. 

Medzi ďalšie príznaky nedostatku tekutín môžeme zaradiť napríklad nepríjemné bolesti hlavy a závraty, sucho v ústach, ako aj vysušenú pokožku. Ak zanedbávame pitný režim, rovnako sa môžu dostaviť problémy s nadmernou únavou, zníženým výkonom či neschopnosťou dobre sa sústrediť. Rovnako to môže viesť k tráviacim ťažkostiam. Najmä za zápchou neraz stojí práve nedostatok tekutín. Navyše, ak málo pijeme, naše telo môže dokonca vysielať klamlivé signály, že nás trápi hlad. Hlad je však skutočne v mnohých prípadoch len prezlečený smäd. V dôsledku klamlivého hladu tak človek môže prijímať viac kalórií než je potrebné, čo následne sťažuje udržiavanie si vhodnej a stabilnej telesnej hmotnosti. 

príjem tekutín

Zdroj: Shutterstock®

Čo v zime piť?

Dodržiavať pravidelný a dostatočný pitný režim je dôležité v ktoromkoľvek ročnom období a jeho zanedbávanie sa môže spájať s rozvojom viacerých ťažkostí, o ktorých sme písali vyššie. Čo by však malo byť súčasťou pitného režimu v zimnom období? Podobne ako v lete by základ pitného režimu mala tvoriť čistá voda. Tiež je k čistej vode vhodné pridávať rôzne minerálne a pramenité vody, ktoré sú zdrojom mnohých cenných a dôležitých minerálov aj stopových prvkov. V zime sa nám tiež prirodzene viac žiadajú rozličné čaje. Ovocné či bylinkové čaje, ideálne nesladené, predstavujú skutočne vítané spestrenie pitného režimu. Ide o nápoj, ktorý nás dokáže v chladných dňoch príjemne zahriať a tiež podporiť zdravie, najmä ak je pripravený z rôznych liečivých byliniek. 

Pri pití čajov však platí, že by sme ich nemali piť krátko po zaliatí. Veľmi horúce nápoje v prvom rade poškodzujú sliznicu pažeráka, navyše zbytočne zaťažujú organizmus, ktorý musí ich teplotu upravovať, čím tiež stráca energiu. Čaje by mali byť len primerane teplé, ideálne by malo ísť o nápoje s teplotou od 20 °C do 40 °C. A čo do pitného režimu naopak nepatrí, respektíve sa nepočíta? V prvom rade ide o kávu, alkohol a dokonca aj silný čierny čaj. Alkohol rozťahuje cievy a spôsobuje väčší únik tepla z tela, taktiež podporuje dehydratáciu. Rovnako nemožno pohár vody nahrádzať pohárom mlieka. Mlieko a mliečne nápoje totižto pre naše telo predstavujú skôr jedlo než tekutinu.

Odporúčame: ​Ako si doplniť pyridoxín? Získajte vitamín vďaka správnym potravinám!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní