Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

Viete, čo sú autoimunitné ochorenia? Ide o ochorenia, pri ktorých dochádza k nadmernej činnosti imunitného systému, respektíve k jeho nesprávnej činnosti. Imunitný systém v dôsledku poruchy vyhodnotí niektoré bunky a štruktúry vlastného tela za škodlivé a napáda ich, čo súvisí s rozvojom rozličných zdravotných ťažkostí. Medzi autoimunitné ochorenia patrí napríklad vitiligo, ktoré postihuje kožu, alebo Crohnova choroba, ktorá zase súvisí s tráviacim traktom človeka. Do tejto kategórie však patrí aj pomerne známa celiakia. Čo všetko by sme o tomto ochorení mali vedieť? V článku nájdete odpovede na tie najdôležitejšie otázky.

Čo je celiakia?

Čo to vlastne celiakia je? Ide o chronické autoimunitné ochorenie postihujúce tenké črevo človeka. Toto ochorenie je charakteristické precitlivenosťou, respektíve neprimeranou reakciou organizmu na zmes bielkovín zvanú glutén, inak lepok. Ukrýva sa v mnohých druhoch obilnín, v pšenici, jačmeni či raži. Pri celiakii dochádza v tele človeka k abnormálnej aktivácii imunitného systému, ktorý v prípade prítomnosti lepku v skonzumovanej potrave začne produkovať protilátky. Postupne dochádza k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva a následnému narúšaniu jeho funkcie pri trávení a vstrebávaní živín. Celiakia (intolerancia na lepok) je v súčasnej dobe pomerne častým autoimunitným ochorením a jej výskyt sa zvyšuje. 

Odporúčame: TOP bylinky proti únave: Tieto dokonale povzbudia organizmus!

prejavy celiakie

Zdroj: Shutterstock®

Čo je príčinou ochorenia?

Presné príčiny vzniku celiakie nie sú ani dnes úplne zrejmé a jasne stanovené. Toto ochorenie je však klasifikované ako geneticky podmienené. Na jeho rozvoji teda hrá najväčšiu rolu práve genetická predispozícia a dedičnosť. Vplyv na prepuknutie a rozvoj tohto ochorenia však môžu mať aj ďalšie faktory, napríklad environmentálne faktory, respektíve faktory prostredia. Sem môžeme zaradiť napríklad spôsob kŕmenia a stravovacie návyky v prvých rokoch života jedinca, vírusové infekcie, abnormality v mikroflóre čreva. Celiakia sa môže začať prejavovať už v detskom veku, no pokojne ochorenie môže prepuknúť až v dospelosti. Spúšťačom choroby v takomto prípade môže byť napríklad aj nadmerný stres či fyzické alebo psychické preťaženie, prekonanie závažnej infekcie či úrazu. 

Ako sa celiakia prejavuje?

Celiakia má rôznorodé prejavy, ktoré sa s ohľadom na vek pacienta môžu líšiť. Napríklad u najmenších detí sa celiakia môže prejavovať hnačkami, nafúknutým bruškom a celkovým neprospievaním, staršie deti môžu chudnúť a mať spomalený rast. U dospelých pacientov sú rovnako prítomné hnačky alebo naopak zápcha, ďalej zápach stolice, pocity nadúvania, kŕče a bolesti brucha, zvracanie a pocity nevoľnosti, tiež nadmerná únava a celková slabosť aj strata váhy. Často sa však objavujú aj ťažkosti nesúvisiace s tráviacim traktom. U celiatikov sa môžu objaviť problémy s deficitom živín a vitamínov. Komplikáciou celiakie býva napríklad anémia, čiže chudokrvnosť. Objaviť sa môžu bolesti kĺbov, rednutie kostí, zvýšená kazovosť zubov, rozličné kožné prejavy, psychické problémy či ťažkosti s plodnosťou.

bezlepkové potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

Ani v súčasnej dobe nie je možné celiakiu vyliečiť. Toto ochorenie sprevádza jedinca počas celého života. Liečba je však nevyhnutná, pretože už malé množstvo lepku môže mať na tráviaci trakt pacienta s týmto ochorením výrazne negatívny vplyv. Liečba pritom spočíva v doživotnej eliminácii lepku v strave, a teda takzvanej bezlepkovej diéte. Správne nasadená diéta dokáže pri dôslednom dodržiavaní zdravotný stav pacienta rýchlo zlepšiť, i keď črevná sliznica sa môže normalizovať celé mesiace. Je potrebné myslieť na to, že rozličné chyby v stravovaní, a teda príjem lepku i v menšom množstve, môže viesť k opätovnému výskytu symptómov ochorenia, vzniku autoimunitných reakcií a poškodzovaniu tenkého čreva.

Ako celiakia ovplyvní jedálniček?

Z jedálnička je nevyhnutné škrtnúť všetky potraviny obsahujúce lepok, a to v prvom rade samotné obilniny, ktoré ho obsahujú. Ide o pšenicu, jačmeň, raž, ovos či špaldu. Do stravy celiatika nemožno zahrnúť múky a iné výrobky z týchto obilnín, vrátane múkou zahusťovaných pokrmov, cestovín, pečiva, múčnikov, skrátka nič, čo ukrýva glutén. Medzi zakázané potraviny tiež patrí aj pivo, vodka či whisky. Lepok sa môže ukrývať v rôznych dochucovadlách, polotovaroch, sójovej omáčke, zmesiach korenín či nealkoholických nápojoch. Celiatik môže nahradiť bežné potraviny práve bezlepkovými, ktorých ponuka v obchodoch nie je v súčasnej dobe vôbec zlá. Z obilnín je možné do jedálnička pridať napríklad pohánku, quinou či pšeno. Okrem toho sa v jedálničku môže a v podstate i musí objavovať zelenina a ovocie, ktoré telu doplnia dostatok vlákniny. Ďalšími povolenými potravinami sú napríklad syry, čerstvé mäso, strukoviny, ovocné a zeleninové šťavy, minerálne vody, čisté koreniny.

Odporúčame: Ako funguje elektronický recept? Aké prináša výhody?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní