Môže byť nadmerné premýšľanie škodlivé? Prečo s tým okamžite prestať?

Môže byť nadmerné premýšľanie škodlivé? Prečo s tým okamžite prestať?

Cogito, ergo sum. Možno tento výrok poznáte, v latinčine znamená: Myslím, teda som. Táto veta pochádza z diela Reného Descarta, francúzskeho filozofa. Premýšľanie je neoddeliteľnou súčasťou našich životov, je neoddeliteľnou súčasťou nás samotných. Ide o vedomé riadenie priebehu myšlienkových procesov. Premýšľanie je prakticky nezastaviteľný proces našej mysle. Každodenne uvažujeme a dumáme nad najrozličnejšími vecami, či už v práci, alebo doma. Premýšľanie sa však môže stať pre nás problémom, ak nám, takpovediac, prerastie cez hlavu.

Dalo by sa povedať, že nadmerné premýšľanie je akýmsi zabijakom našej duše. Dokáže vytvárať problémy aj tam, kde nie sú, môže mať negatívny vplyv na našu psychiku či náladu. Neustále premýšľanie a opakované analyzovanie myšlienok je niečo, čo treba zastaviť. Prečo to môže byť také škodlivé? Ako zistiť, že nadmerné premýšľanie je aj mojím problémom? A ako tomu zabrániť? Zistite viac v našom článku!

Odporúčame: Tipy na skladovanie potravín: Uschovávate ich správne?

opakované premýšľanie

Zdroj: Shutterstock®

Mám problém s nadmerným premýšľaním?

Ako prvé sa môžeme bližšie pozrieť na rozličné signály, ktoré nám jasne dávajú najavo, že nadmerné premýšľanie sa týka aj nás. Prvým prejavom je kladenie si veľkého množstva otázok. Aj vy sa stále v mysli zaoberáte tým, čo by bolo, keby ste napríklad niečo urobili inak? Keby ste sa rozhodli inak? Keby ste niečo radšej vôbec neurobili? V tom prípade je nadmerné premýšľanie pravdepodobne aj vaším problémom. Rovnako to platí napríklad v prípade, ak trávite veľa času premýšľaním nad ukrytým významom vecí, javov alebo činov, rovnako tak, ak vo svojej mysli dávate veľa priestoru veciam, nad ktorými ani nemáte kontrolu a ktoré nemôžete zmeniť.

Ďalšími prejavmi nadmerného premýšľania môže byť aj opakované prehrávanie rozhovorov v mysli, ktoré človek s niekým viedol. Alebo neustále uvažovanie o veciach, ktoré sa vám nepáčia či konaní druhých, s ktorým nesúhlasíte. Niektorí zase svoju myseľ zahlcujú analyzovaním minulosti, obavami týkajúcimi sa budúcnosti či neustálym prehrávaním si trápnych momentov, ktoré človek zažil, podobne tak chýb, ktoré urobil. Častým príznakom nadmerného premýšľania sú neraz problémy so spánkom a zaspávaním, ktoré súvisia práve s tým, že človek neustále premýšľa a nedokáže svoj mozog, takpovediac, vypnúť.

myšlienky

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je nadmerné premýšľanie problémom?

Pre človeka môže nadmerné premýšľanie z dlhodobého hľadiska predstavovať problém z mnohých dôvodov. Človek môže v prvom rade napríklad strácať tak trochu prehľad o tom, čo sa deje v jeho okolí, prehľad o prítomnosti, a to často kvôli tomu, že nadmerne uvažuje o minulosti alebo budúcnosti. Nadmerné premýšľanie môže viesť k neustálej tvorbe starostí, od ktorých bude ťažké odpútať sa. To môže mať výrazne negatívny vplyv napríklad na náladu človeka. Ak jedinec neustále nad niečím uvažuje, a to hlavne nad tými negatívnymi vecami, je ťažké udržovať svoju myseľ dobre naladenú. Ako sme už spomenuli vyššie, výsledkom nadmerného uvažovania môžu byť aj ťažkosti so zaspávaním a spánkom.

Samozrejme, najvýraznejší vplyv môže mať nadmerné premýšľanie na našu psychiku a duševné zdravie. Myseľ plná pochmúrnych a negatívnych myšlienok, ako aj starostí a otázok, ľahšie podľahne rôznym depresívnym stavom. Výsledkom môžu byť pocity úzkosti, napätie a stres. Opakované prehrávanie si udalostí či konverzácií v mysli môže v človeku vyvolávať pocity bezmocnosti, čo môže negatívne vplývať na schopnosť riešiť vzniknuté problémy a rozhodovanie sa. Ak dávame vo svojej mysli priestor negatívnym a nepríjemným myšlienkam, telo produkuje viac kortizolu, nazývaného tiež stresový hormón. Jeho nadbytok môže viesť k poruchám spánku, psychickým problémom i priberaniu. Nadmerné premýšľanie nás môže oberať o veľké množstvo energie, o našu tvorivosť a kreativitu, môže nás paralyzovať a brániť nám ku konaniu, objavovaniu a vychutnávaniu si jedinečných chvíľ, ktoré nám život ponúka.

plná myseľ

Zdroj: Shutterstock®

Ako to zastaviť?

Nadmerné premýšľanie je nevyhnutné zastaviť, pretože môže byť ľahko návykové. Na prehnané premýšľanie si naša myseľ rýchlo zvykne, výsledkom môže byť neustále nutkanie premýšľať a opakovane rozmýšľať o rôznych veciach. Prvým krokom k úspešnému zastaveniu nadmerného premýšľania je v prvom rade uvedomenie si daného problému. Človek si musí uvedomovať, že svoju myseľ prehnane zamestnáva často úplne nepodstatnými vecami. Následne je potrebné uvedomiť si mnoho ďalších faktov, vrátane toho, že naše myšlienky nepredstavujú realitu a že sme to my, kto ich vytvára a kto sa ich môže neučiť riadiť. Ďalej je potrebné si uvedomiť, že myšlienky nie je možné zastaviť. Denne nám ich prejdú celé stovky, no to neznamená, že nad každou sa musíme zastavovať a dlho nad ňou premýšľať. Skrátka ich nechajte plynule prúdiť.

Nevyhnutné je nechať odísť minulosť, pretože ju nijako nemôžeme zmeniť. Môžeme sa z nej ale poučiť. Preto ak si myslíte, že ste mali urobiť niečo inak, nepremýšľajte nad tým, čo by bolo inak, ak by ste to urobili inak, ale radšej si povedzte, že ak v budúcnosti dôjde k podobnej situácii, urobíte to lepšie. Zároveň je potrebné prestať sa báť o budúcnosť. Naopak je dôležité naučiť sa žiť pre prítomnosť, čo nám pomôže lepšie sa vysporiadať s nadmerným premýšľaním. Ďalej pomáha aj to, ak človek prestane premýšľať a začneme radšej konať. Samozrejme, je vhodné, ak si svoje konanie najprv dobre premyslíme, no nemali by sme sa dostať do bodu, kedy o všetkom len uvažujeme, a to nám zabraňuje konať.

Bojíte sa niečo podniknúť, pretože máte plnú hlavu myšlienok, že sa vám to nepodarí? Nahraďte ich myšlienkami na víťazstvo a úspech. Stále premýšľate o nejakom probléme? Konajte a zamerajte sa na jeho riešenie. Ak riešenie nie je možné, potom by sme danému problému nemali vo svojej mysli dávať priestor. Ak stále uvažujete o nejakej veci či situácii, pozrite sa na ňu z dlhodobého hľadiska. Bude vám na tom záležať aj o mesiac, rok či viac rokov? Ak nie, rozhodne nie je dôvod sa tým trápiť. Myšlienkami zahltenej mysli môžeme pomôcť aj tak, že ju niečím zamestnáme, vďaka čomu nedáme nadmernému premýšľaniu žiaden priestor. Odvráťte svoju pozornosť na tvorivú činnosť, športové aktivity či kontakt s priateľmi. Najlepšie je robiť niečo, čo užitočne zamestná vašu myseľ a dá stopku nepodstatným a toxickým myšlienkam. 

Odporúčame: Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní