Top rastliny pre pergoly: Ktoré sú tie najvhodnejšie?

Top rastliny pre pergoly: Ktoré sú tie najvhodnejšie?
  • 24.04.2021
  • Michaela Kožáková

Jar prišla a s ňou sa prebúdza všetko naokolo. My, všetci záhradkári a pestovatelia, sa s radosťou po dlhých zimných mesiacoch púšťame do záhradných prác. Mnohí z nás majú hlavu plnú nových nápadov a inšpirácií, ktoré by chceli zrealizovať, a tak skrášliť svoju záhradu. Možno ste aj vy premýšľali nad tým, že oživíte svoju záhradu peknou pergolou. Ako na to? 

V prvom rade jej treba nájsť vhodné miesto. Ďalej sa rozhodnite z akého materiálu ju chcete mať (kov alebo drevo) a aký tvar, dizajn, farba by sa hodila do vašej záhrady. Pergola môže spĺňať i určitú funkciu – môže byť okrasnou stavbou a krásnou dekoráciou, slúžiť ako ochrana pre auto či ako príjemný tieň pre posedenie počas horúcich letných dní. No a nakoniec treba vybrať vhodné rastliny pre vašu pergoluKtoré sú tie pravé a ktorým z nich sa bude na vašej pergole dariť? 

Pozri aj: Tipy na skladovanie potravín: Uschovávate ich správne?

Vistéria

Zdroj: shutterstock

Vistéria

Táto odolná popínavá a pomerne rýchlorastúca rastlina bude pýchou vašej záhrady. Svojimi strapcami ružových, fialových, bielych či modrých kvetov, ktoré kvitnú na jar a mávajú dĺžku niekedy až 50 centimetrov, okúzli na prvý pohľad a omámi svojou výraznou vôňou. Pozor, je to jedovatá rastlina a agresívna liana – vistéria kvetnatá sa ovíja vpravo a vistéria čínska vľavo. Rastlina sa môže vyšplhať až do výšky 15 metrov. Pravidelným a hlbokým rezom sa však dá udržať v žiadaných rozmeroch. Jej listy vytvárajú skvelý tieň. Vistéria vyžaduje chránené miesto na slnku s vápenitou a stále mierne vlhkou pôdou. Rastlina znesie aj nižšie teploty, neuškodí jej ani sucho a silné slnko.

Popínavé ruže

Tieto krásky rôznych farieb vnesú do vašej záhrady závan sladkej romantiky. Nielen, že pekne a dlho kvitnú, ale niektoré druhy i príjemne voňajú. O popínavé ruže sa však musíte patrične starať. Vysádzajte ich na chránené miesto smerujúce k juhozápadu a juhovýchodu. Menším rastlinám tieň nevadí, ale tie väčšie potrebujú slnko na to, aby rozkvitli. Najvhodnejšia je pre nich humózna a mierne vlhká pôda. Nevyhnutný je i pravidelný rez.

Pavinič

Zdroj: shutterstock

Pavinič

Pavinič (Parthenocissus tricuspidata) je popínavá a rýchlo rastúca rastlina, ktorá je vhodnou alternatívou i na zarastenie plotov namiesto živého plota. Jej listy sa na jeseň krásne sfarbia do všetkých tónov červenej a žltej. Vďaka svojim prichytávajúcim úponkom sa dokáže vyšplhať na kolmé steny murovaných plotov a budov. V lete kvitne drobnými a nenápadnými kvetmi žltozelenej farby. Pavinič zvyšuje svoju atraktivitu tmavomodrými bobuľami tvoriacimi sa v strapcoch na červených stonkách. Nie sú však jedlé, ale radi si na nich pochutia vtáci. Rastlina nie je náročná na svetelné podmienky a bude rásť na slnku, v polotieni aj v tieni. Znesie mokré i suchšie pôdy. Polievajte len čerstvo vysadené rastliny, aby sa mohli dobre zakoreniť.

Hortenzia

Zdroj: shutterstock

Hortenzia

Táto odroda s latinským názvom Hydrangea petiolaris je opadavou drevitou lianou s lesklými listami a peknými bielymi kvetmi. Trvá však niekoľko rokov, kým po zasadení začne kvitnúť. Pozornosť upúta však i svojimi do žlta sfarbenými listami počas jesene. Darí sa jej v tieni a v polotieni, potrebuje dostatočnú vlahu a kvalitnú pôdu s kyslou reakciou

Plamienok

Clematis montana je kráľom medzi kvitnúcimi opadavými a popínavými rastlinami. Plamienky sú známe svojím bohatým a vytrvalým kvitnutím. Sú tiež atraktívne svojimi hlávkami semien počas zimy, viacnásobným kvitnutím a vysokou odolnosťou voči nepriaznivým podmienkam. Rastlina znesie slnko i polotieň a potrebuje pravidelnú zálievku. Dôležitý je i rez. Plamienok sa dá vypestovať zo semienka, trvá to však až tri roky pokým zakvitne. Ďalšou možnosťou je zahrabanie živej stonky. Najjednoduchšou metódou je rozmnožovanie odrezkami. 

Vinič

Zdroj: shutterstock

Ďalšími rastlinami vhodnými pre pergoly a obrastenie altánov sú brečtan (Hedera helix), pohánkovec (Fallopia aubertii), vlkovec veľkolistý (Aristolochia macrophylla), trúbkovec (Campsis radicans), chmeľ obyčajný (Humulus lupulus), zemolez (Lonicera), schizandra čínska (Schisandra chinensis), bougainvillea  (Bougainvillea glabra). Na pergole môžete tiež pestovať vinič a kivi.

Neprehliadni: Ktoré izbové rastliny čistia vzduch? Tieto sú ako prírodné čističky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní